Láz és a diabétesz

A lázas állapot elősegíti a ketoacidózis kialakulását diabéteszes gyermekeknél, ezért lázat kell csillapítani, szénhidrátbevitelt növelni, elsősorban folyadékok formájában.

Hányás és a diabétesz

Ha a hányások miatt nem tud enni-inni a cukorbeteg, akkor nem tudjuk biztosítani számára a megfelelő szénhidrátbevitelt sem. Ilyenkor ketoacidózis alakulhat ki, amely egy súlyos, akár életveszélyes állapot.

Az óraátállítás és a diabétesz

Szervezetünk bioritmusa csak fokozatosan tud átállni az új időszámításra, ezért a diabéteszeseknek is nagyobb odafigyelésre van szükség.

Immunerősítés és a diabétesz

A gyermekek immunrendszere kb. 11 éves korig fejlődésben van, azaz a védekező képességük eddig a korig elmarad a felnőttekétől.

Gyermekkori fogápolás és a diabétesz

Diabéteszes gyermekek esetében különösen fontos a megfelelő szülői hozzáállás és a rendszeres fogorvosi kontroll.

A testsúly és az 1-es típusú diabétesz

Napjainkban Európában minden harmadik-negyedik gyermek túlsúllyal küzd, és az elmúlt 20 évben megháromszorozódott az elhízott gyermekek száma.

Köhögés és a diabétesz

A köhögés az őszi-téli időszak kellemetlen velejárója. Főleg a közösségbe járó gyermekeknél fordul elő enyhébb, néha hetekig tartó formában

Hasmenés és a diabétesz

A gyermekkori hasmenés hátterében leggyakrabban fertőzéses eredet húzódik meg, amit sajnos a családtagok is sok esetben megtapasztalnak…

Influenza és a diabétesz

Az influenza hirtelen kezdődik, és a leggyakoribb tünetei: magas láz, hidegrázás, köhögés, torokfájás, orrdugulás, nátha, izomfájdalom, fejfájás, fáradtság.

Nátha és a diabétesz

Az ősz beköszöntével és a tanév megkezdésével jelentősen megnő a felső légúti hurutos megbetegedések száma. Ezek között leggyakoribb helyen a nátha áll, amely az orrnyálkahártya gyulladását jelenti.

Szabadon választható védőoltások gyermekkorban

Az ajánlott védőoltások olyan fertőző betegségek ellen nyújtanak védelmet, amelyek súlyos lefolyásúak lehetnek, vagy veszélyes szövődményekkel járhatnak.

Diabéteszes gyerek a mentőben

A diabéteszt (T1D-t) jelző karkötő, medál, kiskártya segíti az eszméletlen gyermekhez kiérkező mentősök munkáját.

Műtét és a diabétesz

Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna számba veszi, mire kell figyelni a műtétre készülve, a műtét alatt és után egy diabéteszes gyermek esetében.

Serdülőkor – első menstruáció és a diabétesz

Serdülőkorban romlik a cukorbeteg gyerekek anyagcseréje. A menstruáció előtti napokban vércukor-emelkedésre, az inzulinigény növekedésére lehet számítani.

Alkohol és a diabétesz

A teljes tiltás inkább árt, mint használ. A kellő felvilágosítás viszont segíthet a káros következmények, vészhelyzetek megelőzésében.

Felkészülés kórházi kezelésre és az 1-es típusú diabétesz

A cukorbeteg gyermek a diabéteszét leszámítva nem különbözik más gyerekektől. Ezért előfordulhat, hogy a diabéteszétől független okok miatt válik szükségessé kórházi kezelése.

Laborvizsgálat és a diabétesz

Hogyan készüljünk fel a laboratóriumi vizsgálatokra cukorbetegen? Ilyenkor feltétlenül éhgyomorra kell-e mennünk? Ha igen, akkor hogyan tudjuk ezt megoldani?

Szilveszter és a diabétesz

A tiltás legtöbbször árt, a felvilágosítás viszont segíthet a cukorbeteg gyerekek esetében elkerülni a veszélyes helyzeteket szilveszterkor.

Hogyan engedjük el gyermekünket táborba?

Szakmáry András, a Szurikáta Alapítvány pszichológus-coach szakértője összefoglalja, hogyan érdemes felkészülni egy nyári gyermektáborra.

Táborba készül a diabos gyermekem

A gyerekek mindig örülnek a vakációnak, és várják a nyári táborokat. Természetesen egy diabos családban sok kérdés felmerül ilyenkor…

Helló, Fesztivál! Helló, Diabétesz!

Készüljetek fel a fesztiválra, hogy a lehető legjobban érezzétek magatokat, és a diabéteszetek ne árnyékolja be az ott eltöltött időt!

Folyó ügyeink, női bajok és a diabétesz

Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna nőknek, illetve lányos szülőknek szóló cikkében a hüvelyfertőzések, a húgyhólyag-gyulladások és a diabétesz kapcsolatáról ír.

Fogamzásgátlás és a diabétesz

A diabéteszes lányok számára egy váratlan, ráadásul kamaszkori terhesség mind a kisbabára, mind az anyukára nézve számtalan veszélyt rejt, és cukorbetegségben egy terhesség-megszakítás is nagyon kockázatos beavatkozás lehet.

Tini lányok fogamzásgátlása és a diabétesz

Egy bimbózó párkapcsolat kezdetén nem könnyű megmondani a másiknak, ha valaki diabéteszes. Vajon mikor érdemes erről beszélni?

A vízipipázás és a diabétesz

Sok tévhit terjeng a vízipipázással kapcsolatban a közhiedelemben. Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna bemutatja, hogyan működik, és milyen veszélyei lehetnek ennek a szórakozási módnak.

Karácsonyi készülődés és a diabétesz

Karácsony közeledtével kicsit lazulhat az önellenőrzés, hiszen jobban megoszlik a figyelem. Ráadásul az ünnepek alatt a napi rutint várt és váratlan helyzetek tarkíthatják. Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna tanácsai ünnepekre

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!