Az 1-es típusú vagy gyermekkori cukorbetegség nem várhat másnapig! Ha szülőként vagy pedagógusként az alábbi tüneteket tapasztaljátok gyermeketeknél, akkor még AZNAP hívjátok fel a házi gyermekorvost vagy az ügyeletes orvost, mondjátok el a tüneteket és azt, hogy gyermekkori vagy 1-es típusú cukorbetegségre gyanakodtok!

Megérkezett a koronavírus-járvány 5. hulláma, mindenki a koronás tünetekre koncentrál, mindenki kétszer is meggondolja, hogy mikor megy el személyesen az orvosi rendelőbe, hogy csökkentse az egészségügy leterheltségét, illetve, hogy gyermekét ne tegye ki fölösleges fertőzési lehetőségnek, de ha szülőként vagy pedagógusként az alábbi tüneteket tapasztaljátok gyermeketeknél, akkor még AZNAP hívjátok fel a házi gyermekorvost vagy az ügyeletes orvost, mondjátok el a tüneteket és azt, hogy gyermekkori vagy 1-es típusú cukorbetegségre gyanakodtok! A pedagógusokat pedig arra kérjük, hogy hívják fel a szülők figyelmét a sürgős orvoshoz fordulás szükségességére, ha a lenti tünetegyüttesre lesznek figyelmesek tanítványuknál vagy óvodásuknál.

Hivatkozzatok az oldalunkon található információkra!

“Ártalmatlannak” tűnő tünetek

Jól tudjuk, hogy az, hogy egy gyerek sokat kezd inni és sokat kezd pisilni, nem tűnik olyan ijesztőnek, mintha magas láza lenne, fájna vagy vérezne valamije, ennek ellenére vegyétek komolyan ezeket az ártalmatlannak tűnő tüneteket, és ne habozzatok felhívni még aznap a házi gyermekorvosotokat vagy az ügyeletes orvost!

• Nagyon sokat KEZD inni az iskolás, óvodás gyermeketek, napi akár 3-4 liternyi folyadékot. A pici babátok, aki már egyre kevesebbet szopizott, most újra, sokszor és erőszakosan követeli a szopizást, vagy a szokottnál jóval nagyobb, háromszor-négyszer annyi tápszert, teát iszik meg.
  • Állandóan WC-re jár, éjjel is felkel pisilni a gyermeketek. A szobatiszta gyermeketek vagy akár felsős-gimisetek egy-egy alkalommal reggelre bepisil, vagy napközben elcsöppen a vizelete. A babátok pelenkája elnehezül, túlcsordul, az autósülést, kiságyat eláztatja, és akár dupla annyi pelenkát kell napközben is cserélnetek annak ellenére, hogy ugyanazt a típusú pelenkát használjátok.
  • Jó étvágy mellett is elkezd fogyni a gyermek, lötyög rajta a ruha, akár 2-3 ruhaméretet is fogy egy-két hét alatt.
  • Az addig energikus gyereketek enerválttá válik, fáradékony, gyenge, nem bírja a fizikai aktivitást, elfekszik, elalszik tőle szokatlan napszakban is. Akár meg is tudja fogalmazni: “olyan nehéznek érzem a fejem”. Pici babátok nagyon aluszékonnyá és szokatlanul csendessé válik, szinte egész nap csak bóbiskol, alszik.
  • Iskoláskorban a látásproblémák is felébreszthetik a gyanút, hogy a gyermek nem tudja elolvasni a táblára írtakat a magas vércukor miatt.

Súlyos tünetek

Figyeljétek gyermeketeket, mert a plakáton látható enyhe tüneteket csecsemőknél, kisbabáknál, óvodás gyerekeknél 1-2 héten belül, iskolásoknál 1 hónapon belül súlyos tünetek követik:

• hasi fájdalom,
  • hányás,
  • gyakori, mély légvétel (Kussmaul-légzés),
  • kiszáradás,
  • zavartság,
  • kóma.

Miért kell ennyire gyorsan orvoshoz fordulni?

Sajnos, az 1-es típusú vagy gyermekkori diabétesz/cukorbetegség azonnali kórházi kezelés nélkül végzetes lehet, ezért ne késlekedjetek a házi gyermekorvosotok vagy hétvégén az ügyeletes orvos felhívásával!

Cukorbetegség: nem mindegy, hogy 1-es típusú, gyermekkori vagy 2-es típusú, felnőttkori

• A gyermekkori vagy 1-es típusú diabétesz/cukorbetegség nem azonos a felnőttek túlzott szénhidrátfogyasztása, túlsúlya és mozgásszegény életmódja miatt idősebb korban kialakuló 2-es típusú cukorbetegségével.
  • Teljesen átlagos testalkatú, egészségesen táplálkozó, rendszeresen sportoló gyerekeknél is kialakulhat, mert nincs összefüggésben az életmóddal. Akkor is diabéteszessé válhat egy gyerek, ha a családban, a közeli rokonságban senki sem érintett.
  • Az 1-es típusú diabétesz egy autoimmun betegség, melyet az immunrendszer működésének zavara idéz elő, a szervezet védekező rendszere egy hiba folytán elpusztítja a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit.

Kell-e vércukrot vagy vizeletcukrot mérni otthon a cukorbetegség gyanújához?

Ha gyermeketek ivással, pisiléssel kapcsolatos szokásai egyik napról a másikra jelentősen megváltoznak, és van rá lehetőségetek, mérjetek ujjbegyes vércukormérővel vércukorszintet a reggeli első étkezés előtt vagy bármelyik étkezés után 1,5-2,0 órával, vagy nézzetek vizeletcukor értéket vizelettesztcsíkkal a nap bármely időszakában.

Ha étkezés előtt 6 mmol/l-nél magasabb értéket, étkezés után 11 mmol/l-nél magasabb értéket mértek, netán a vércukormérő kijelzőjén a “HI” nagyon magas felirat jelenik meg, illetve ha a vizeletcukor tesztcsík elszíneződik és cukor van a vizeletben, azonnal hívjátok a házi gyermekorvosotokat vagy az ügyeletes orvost.

A vércukor- és a vizeletcukor méréshez praktikus tanácsokat az alábbi bejegyzésben találhattok >>>

A tünetek együttes megjelenése – minden vércukormérés vagy vizeletcukor vizsgálat nélkül is – gyermekkori diabéteszre utalhat, ezért HÍVJÁTOK FEL HÁZI GYERMEKORVOSOTOKAT vagy az ÜGYELETES ORVOST akkor is, ha nincs módotokban MÉRNI!

További információk

Kérdésetek van? Bizonytalanok vagyok, mit tegyetek? Lépjetek kapcsolatba velünk!
Hívjatok minket! Mob: +36 30 6063405
Írjatok nekünk! E-mail: szurikataalapitvany@gmail.com

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!