Sok szülőnek félelme, hogy gyermeke olyankor lesz rosszul, amikor ő nincs mellette, nem tud segíteni. Vajon mi történik a gyermekkel, ha az utcán vagy egy olyan helyen veszti el az eszméletét, ahol nem tudják róla, hogy diabéteszes.

Eszméletlenül, egyedül, gyerekként, diabéteszesen…

Ha az utcán eszméletlen gyermeket talál egy járókelő, első dolga mentőt hívni, majd stabil oldalfektetésbe helyezni őt.

A mentőegység kiérkezése után a gyermek vizsgálata előre meghatározott, fontossági sorrendben történik. A baleseti sérülések és verőeres vérzés kizárása után a légutak, légzési- és a keringési-rendszer vizsgálata következik, majd a későbbiekben egyéb vizsgálatok mellett minden esetben a vércukorszint ellenőrzésére is sor kerül.

Az ellátást nagyban megkönnyíti, ha a bejelentő tudomást szerez a gyermek betegségéről és diabéteszes gyermek rosszullétéről tájékoztatja a kivonuló mentőegységet. Erre többféle figyelemfelhívő eszköz létezik, talán a legpraktikusabb, ha a gyermeken található egy karkötő, „T1Diabetes/Diabéteszes/Cukorbeteg vagyok” felirattal. Ez könnyen észrevehető és a legtöbb gyermek számára nem zavaró, illetve pulzusvizsgálat közben a mentőtiszt könnyen észreveszi. Ha a gyermek zavarónak, megbélyegzőnek érzi a karkötő viselését, akár egy, a nyakában lógó medálon is elrejthetjük a jelzést, hiszen légzésvizsgálat vagy EKG készítés közben a meztelen felsőtesten láthatóvá válik.

Elsősorban mégis a karkötő használatát javasolnám, hiszen az a laikusok számára könnyebben észrevehető, illetve a mentőtiszt is biztosan felfigyel rá a vizsgálatok közben,  ellentétben a medállal, ami elforoghat vagy egyszerűen túl kicsi lehet, hogy feltűnjön a rajta szereplő felirat, késleltetve ezáltal az életmentő ellátást.

Nagyon fontos! Eszméletlen „hypozó” gyermeknél szájon át nem lehet cukrot pótolni, hiszen nem tudja lenyelni, így fulladást okozhat.

Az ellátás lépései

A mentősök kiérkezése után az ellátás első lépései között szerepel a vércukorszint mérés. A mentőautók alapfelszereltségéhez tartozik a vércukormérő készülék és tesztcsík. A diagnózis felállítása után a mentősök megkezdik a kezelést. „Hypo” esetén vénás glükóz és folyadékpótlásba részesítik a gyermeket, míg ketoacidotikus kóma  esetén vénás folyadékpótlásra kerül sor.

A mentőautón sem vénás sem szubkután inzulin nem áll rendelkezésre az ellátáshoz, így az inzulinpótlás a kórházi ellátó intézményben történik meg, ha azt az ellátó orvos szükségesnek ítéli.

„Diabéteszes vagyok” kártya a 77 Elektronikától

Hová szállítják be a gyermeket?

A mentőosztag valamely tagja minden esetben megkeresi a gyermek iratait, azonosítás céljából. Nagy segítség lehet az ellátó egységnek, hogyha a gyermek iratai (pl. diákigazolvány) mellett külön kártyán szerepel, hogy a gyermek diabéteszes (annak típusa), van-e valamilyen allergiája (gyógyszer!), van-e állandó gyógyszere, ezen felül érdemes feltüntetni a kezelő intézményt, orvosának nevét és telefonszámát és a szülő elérhetőségét.

Az alapellátás és a gyermek állapotstabilizálása után minden esetben kórházba szállítás történik. A kórházi elhelyezés alapvetően a bejelentett lakcím alapján történik, néhány kivételtől eltekintve. Ilyen például, ha a gyermeknek fejsérülése van, vagy balesetet szenvedett, ekkor a legközelebbi gyermek traumatológiai osztályra szállítják. Ha gyermek adatai között szerepel az kezelő intézmény neve és telefonszáma lehetőség van a kezelő intézménybe szállításra is az illetékes intézménnyel történt egyeztetés után.

Ki értesíti a szülőt?

A szülő számára talán az egyik legfontosabb kérdés, hogy ő, hogyan fog értesülni gyermeke rosszullétéről. A hozzátartozók értesítését az esetek nagy részében a kórházi ellátó személyzet végzi. Hozzátartozói telefonszám esetén némely esetben a kiérkezett mentőegység értesíti a családot. Fontos tudni, hogy a 104-et felhívva minden esetben tájékoztatást kaphatunk arról, hogy a mentővel kórházba szállított gyermek, mely kórházi intézményben került elhelyezésre.

2016. július

Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna

Házi gyermekorvos (Solymár), gyermekdiabetológus. A Szurikáta Alapítvány Gyermekbetegségek és élethelyzetek rovatának szerzője, a Szurikáta-rendezvények rendszeres szakmai segítője. Fruzsi lánya és ő maga is 1-es típusú diabéteszes, amelynek történetét itt írta meg.

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!