Összegyűjtöttük azokat a kiadványokat, amelyek nélkülözhetetlenek, illetve ajánlott olvasmányok az 1-es típusú frissen diagnosztizált diabéteszesek és diabéteszes gyermeket nevelő családok számára.

A Szurikáta Alapítvány könyvei

  • Ismeretterjesztő könyv az inzulin történetéről

Dr. Körner Anna: 100 éves az inzulin – Hogyan változtatta meg a diabéteszes gyermekek életét az inzulin felfedezése? c. kötetét az inzulin felfedezésének 100. évfordulója alkalmából adtuk ki 2022-ben (a könyvbemutatóról készült filmet itt tudjátok megnézni). Itt tudjátok megrendelni a könyvet >>>

  • Dietetikai kiadvány

Arnaud-Bali – Budai – Kőnig: Mennyi van a tányéromon? Képes szénhidráttáblázat c. kiadványunk a szénhidrátszámításban szeretne segítséget nyújtani, hogy könnyűszerrel meg tudjuk becsülni egy-egy adag étel szénhidráttartalmát, akár étteremben, nagymamánál, táborban vagy buliban vagyunk. Itt tudjátok igényelni a könyvet >>>

  • Frissen diagnosztizáltaknak

Deliága Éva – Lovász Hajnalka: ÚJRATERVEZÉS – Megküzdést segítő könyv az 1-es típusú diabétesz világához szülőknek és gyerekeknek c. kötet kettő az egyben: egy gyerekeknek szóló mese és egy pszichológiai útmutató a szüleiknek. A könyvről részletesen itt olvashattok és itt juthattok hozzá >>>

  • Pedagógusoknak

A Diabéteszes gyermek az óvodában, iskolában c. könyv a Bókay Gyermekklinika és a Szurikáta Alapítvány közös képzésének, a Diabétesz Tanodának a tananyaga. Bővebb információ itt olvasható a könyvről és arról, hogyan juthatsz hozzá szülőként vagy pedagógusként.

Összefoglaló munkák

Dr. Békefi Dezső: Gyermekkori diabétesz – Tanácsok diabétesz szakápolóknak, szülőknek és gyermekeiknek című könyve kereskedelmi forgalomban kapható és 2017-ben átdolgozásra és korszerű ismeretekkel kibővítve újra kiadásra került.

Dr. Blatniczky László: Cukorbeteg a gyermekünk! című alapkönyve sajnos könyvesboltokban nem kapható, csak antikváriumokban, illetve nagyobb könyvtárakban érhető el.

Prof. Dr. Soltész Gyula: Diabéteszes lett a gyermekem kiadvány teljes egészében – a Diabfórum és a 77 Elektronika Kft. – jóvoltából online is elérhető.

Helga Vollmer: Cukorbeteg a gyermekem. 2003-as kiadású könyve többnyire antikváriumokban érhető el, időnként felbukkan postahivatalokban, könyvárusoknál. Ez utóbbi helyeken nagy szerencse kell a beszerzéséhez.

További kiadványok

Speciális diabéteszes élethelyzetek megoldása, élettörténetek, receptötletek, ismeretlen orvosi kifejezések magyarázata – mindezek és még sok-sok hasznos információ megtalálható az alábbi kiadványokban.

Az Áttörés – Az inzulin felfedezésének kalandos története egy izgalmas fordulatokban bővelkedő történet, mely minden inzulinnal kezelt diabéteszes számára ajánlott olvasmány.

 Dr. Fövényi József – Dr. Kocsis Győző – Dr. Soltész Gyula : Inzulinnal kezeltek kézikönyve. A kötetben a szerzők külön fejezetben foglalkoznak felnőttkori cukorbetegséggel, az 1-es típusú, gyermekkori diabétesszel és a diabéteszkezelés legmodernebb eszközeivel, a szöveti glükózmonitorozással és az inzulinpumpával. Bővebb információ itt >>>

Dr. Baranyi Éva – Dr. Winkler Gábor: A nő és a cukorbetegség. Elérhető itt >>>

Dr. Baranyi Éva – Gézsi Andrásné – Dr. Winkler Gábor: Gasztronómiai világkalauz – Egészségeseknek-Lisztérzékenyeknek-Cukorbetegeknek és Fogyni vágyóknak. Elérhető itt >>>

Hétpettyes Angyalok. A Diaboló Alapítvány Hétpettyes angyalok című, 1-es típusú diabéteszes gyermekek, felnőttek történetét bemutató könyve ide kattintva, közvetlenül az alapítványtól vásárolható meg.

Érzékenyítő könyv cukorbetegeknek, hozzátartozóknak, orvosoknak

S.O.S. Cukor! – Párbeszéd a diabéteszről c. könyv alapját cukorbeteg nőkkel és férfiakkal, fiatalokkal, középkorúakkal és idősekkel készített interjúk adják, ők mesélnek őszintén a diabétesz okozta nehézségekről, melyet egy-egy szakember kommentál. Így egyszerre ismerhetjük meg a beteg és a kezelő orvos álláspontját. Elérhető itt >>>

Könyv szakembereknek

Dr Barkai László – Dr Madácsy László: A gyermekdiabetológia kézikönyve. Bővebb információ itt.

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!