2024. március 31-én, vasárnap hajnalban 2 órakor 3 órára, vagyis egy órával előre kell állítani az órákat – ezzel elkezdődik a nyári időszámítás. 2024. október 27-én, vasárnap hajnalban pedig 3 órakor 2 órára, vagyis egy órával vissza kell állítani az órákat a téli időszámításhoz.

A nyári időszámításnál egy órát „elveszítünk” az alvásidőnkből, ráadásul megint sötétben ébredhetünk reggelente. A téli időszámításnál viszont Mindannyian örülhetünk, mert így egy órával meghosszabbodik a szombati éjszakánk és reggel még világosban ébredhetünk…

Szervezetünk bioritmusa azonban csak fokozatosan tud átállni az új időszámításra, ezért a diabéteszeseknek is nagyobb odafigyelésre van szükség az új időpontok figyelembe vételéhez és azok betartásához.

Lássuk, hogy mire kell figyelniük a különböző inzulinkezelési rendszerek esetén óraállításnál az 1-es típusú diabétesszel élőknek?

Napi kétszeri keverék inzulin adása esetén

Tekintve, hogy ez a legkötöttebb kezelés rendszer, ezért ez igényli ilyenkor a legnagyobb odafigyelést. Javasolt, hogy ilyen esetben ne egyszerre állítsuk át egy órával az inzulinbeadási és étkezési időpontokat, hanem négy nap alatt térjünk át az új időpontokra, és naponta csak negyedórát módosítsunk. Bátrabbak csinálhatják fél-fél óra változtatással, összesen két nap alatt. Az időpontokat úgy a legegyszerűbb követni, ha átállítjuk ugyan az órákat, de a telefonunkat vagy egy riasztós stoppert arra használunk, hogy a szükséges időpontokban riasszon. Így elkerülhetjük, hogy rutin szerint nézzünk az órára, és már a második napon elveszítsük a fonalat, hogy hol is tartunk a tologatásban. De meghagyhatjuk az egyik órán a régi időbeállítást, és annak alapján éljük még pár napig az életünket.

Baracsi Gabriella képe a Diabéteszes gyermek az óvodában, iskolában pedagógusoknak szóló könyvünkben jelent meg

Gyorshatású inzulin és bázisinzulin (napi négyszeri inzulinadás) esetén

Ennél a kezelési rendszernél már nagyobb szabadságunk van az étkezési inzulinok beadási időpontját és az étkezések idejét tekintve, míg a bázisinzulin beadási időpontjának viszonylag fixnek kell lennie. Ezért az étkezési inzulinok és az étkezések időpontjának elcsúsztatásában nem kell fokozatosnak lennünk, hanem általában egyik napról a másikra áttolhatók az új időszámítás szerint.  A bázisinzulinok közül egyre inkább az elnyújtott, hosszú hatású inzulinok adását részesítjük előnyben, ezért ezeknek a beadását 2 nap alatt, fél-fél órás csúsztatással már az új időszámítás szerint tudjuk beadni.

Inzulinpumpa kezelés esetén

Mivel ez a kezelési mód tekinthető a „legszabadabb” rendszernek, ezért itt sincs szükség a fokozatosságra. Egyik napról a másikra programozzuk át a pumpa óráját –ezáltal a bázisinzulin már az új idő szerint megy, a bólusokat pedig az új időszámítás szerint adhatjuk be illetve fogyaszthatjuk el az étkezéseinket.

Egyéb teendők

Állítsuk át a vércukormérő óráját is. Vonatkozik ez az inzulinpumpához kapcsolt cukormérőkre is, így szinkronban lesz egymással a két műszer – de szerencsére nagy időkülönbség esetén erre rá is kérdez a rendszer.Az időeltolódás miatt gyakrabban lehet szükség a vércukorszint ellenőrzésére.

Kövessük kezelőorvosunk tanácsait, aki figyelembe tudja venni az egyéni sajátosságokat és érzékenységeket is. Ezáltal személyre szabott tanácsokkal és útmutatással tud szolgálni.

2019. március

Nagy-Szakáll Zsuzsanna

Házi gyermekorvos (Solymár), gyermekdiabetológus. A Szurikáta Alapítvány Gyermekbetegségek és élethelyzetek rovatának szerzője, a Szurikáta-rendezvények rendszeres szakmai segítője. Fruzsi lánya és ő maga is 1-es típusú diabéteszes, amelynek történetét itt írta meg.

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!