A Szurikáta Alapítvány a Nem vagytok egyedül! programja keretében segíti a frissen diagnosztizált 1-es típusú diabéteszes gyermekeket és szüleiket. A telefonos segítségnyújtás mellett alapítványunk vezetője, Kocsisné Gál Csilla meglátogatja a családokat a kórházi napok alatt, a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáin. A cél egy országos hálózat kiépítése, tapasztalt, érintett szülők bevonásával.

A diagnózis nehéz élethelyzetet teremt

Tegnap még volt egy makk egészségesnek hitt gyermekünk, ma pedig azt mondja nekünk egy diabetológus orvos, hogy a gyermekünk jól kezelhető, de a tudomány jelenlegi állása szerint gyógyíthatatlan krónikus betegségben szenved, gyermekkori diabétesze van. Ettől a pillanattól kezdve inzulinkezelésre szorul élete végéig, naponta többször kell a vércukorszintjét ellenőrizni, és nem ehet csak úgy bármit, bármikor és bármilyen mennyiségben… Sokkoló információk. Felfoghatatlan és elfogadhatatlan tények.

Kérdések sokasága, melyet sokszor még magunknak sem merünk feltenni:

 • Mi lesz velünk, hogyan élünk ez után? Miért velünk történik mindez? Mivel érdemeltük ki?
 • Mit tettünk rosszul szülőként? Ki a hibás? Hogyan előzhettük volna meg?
 • Elmúlik valaha mindaz, amit most érzek? Nem tudok aludni, nem tudok semmire figyelni, csak sírnék egész nap. Hogyan lehetek ennyire gyenge és tehetetlen? Normális ez?
 • Az nem lehet, hogy nincs más gyógymód csak az inzulinnal való kezelés? Miért nem kaphat tablettát? Hogyan gyógyulhatna meg legalább az én gyermekem?
 • Lesz-e még boldog a gyermekem? Meglátszik-e majd rajta, hogy diabéteszes?
 • Vissza tudok-e menni dolgozni? Fog-e tudni óvodába, iskolába járni gyermekem?

A felmerülő kérésekre ad választ a Szurikáta Alapítvány Újratervezés – Megküzdést segítő könyve, mely kettő az egyben kötet: pszichológiai útmutató és egy elfogadást segítő mese. Hozzáférés és bővebb információ a könyvről itt >>>

Nem vagytok egyedül!

Magyarországon egy év alatt körülbelül 300 család hallja diabetológusától azt a diagnózist, hogy gyermekük 1-es típusú cukorbeteg lett. Ma közel 4000 18 év alatti diabéteszes gyermek van hazánkban. A legtöbben a 10-14 éves korúak közül betegszenek meg, azonban a cukorbetegség évente egyre több és egyre fiatalabb korosztályt érint. Jelenlegi ismereteink szerint a diabéteszt megelőzni és meggyógyítani sajnos nem lehet, „csak” kezelni.

Gyermekeink élete 1922. előtt fájdalmas véget ért volna a diabétesz diagnózisával. De ők élnek és velünk vannak, mert van egy (gyógy)szer, az inzulin, ami lehetővé teszi ezt. Végigjárhatják az emberi élet útját, megélhetik annak minden örömét és bánatát, mert van rá lehetőségük. Láthatjuk őket felnőni, az életünk részei maradnak. Lehetnek hisztis kisgyerekek, kibírhatatlan kamaszok, szerelmesek, házastársak, szülők és nagyszülők…

Telefonos segítségnyújtás

A betegség megjelenése minden diabéteszes gyermek családja számára nagy megrázkódtatást és fájdalmat okoz. Senkivel nem lenne szabad, hogy megtörténjék. De tudnotok kell, hogy nem vagytok egyedül, számíthattok a diabéteszes gyermeket nevelő családok segítségére, támogatására! Ebben a nehéz élethelyzetben forduljatok bizalommal kérdéseitekkel, kétségeitekkel alapítványunkhoz az alábbi elérhetőségeken, hogy átsegíthessünk benneteket a legnehezebb időszakon!

Kocsisné Gál Csilla
Tel: +3630 606 34 05
e-mail: szurikataalapitvany@gmail.com

2014.  óta folyamatosan működő Nem vagytok egyedül! programunk telefonos kapcsolattartásának támogatását köszönjük szépen a Happy Box Kft-nek!

Kórházlátogató program

Kedves Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika Bókay és Tűzoltó utcai részlegén frissen diagnosztizált Gyerekek, Fiatalok és Szüleik!

A kórházi tartózkodásotok alatt alapítványunk képviselője személyesen is fel fog Titeket keresni. A szakmai alapok, a dietetikai képzés mellett így egy gyakorló szülőtől is kaptok információt arról, hogy mire készüljetek, hogyan lehet a cukorbetegséggel a mindennapokban együtt élni. Beszélgetünk a lelki feldolgozás folyamatáról, és arról, hogy az óvodában, iskolában, a családi életben milyen változásokat fog hozni a diabétesz, illetve minden olyan kérdésről, ami Bennetek felmerül. Az alapítvány a gyermekeknek is szeretne kedveskedni egy olyan ajándékcsomaggal, ami segít azonosulni a betegséggel.

Mit kaptok ajándékba, amikor találkozunk?

 • Deliága Éva pszichológus és Lovász Hajnalka meseíró Újratervezés c. könyvét;
 • egy pedagógusoknak írt könyvet a diabéteszkezelésről, ez a Diabéteszes gyermek az óvodában, iskolában;
 • egy képes szénhidráttáblázatot, a Mennyi van a tányéromon?-t, amivel egyszerűbb lesz a szénhidrátszámolás;
 • egy hipós táskaként vagy tesizsákként használható szurikátás zsákot;
 • a diabos eszközeidre felragasztható matricákat a DiabLife jóvoltából.

Cél: országos programmá válni

A Nem vagytok egyedül! kórházlátogató program jelentőségéről így nyilatkozott dr. Tóth-Heyn Péter diabetológus, a Bókay Gyermekklinika osztályvetője: „A család számára az egészségügyi ellátó személyzet – legjobb képzettsége és emberi kvalitásai mellett is – a rossz hír hozója. (…) Számos betegtől hallottam vissza, hogy az első napok mélypontján milyen fontos segítséget jelentett a sorstársi beszélgetés. Számunkra, orvosok és szakápolók számára is világossá vált, hogy az otthoni és közösségi diabéteszellátás ezer nehézségéről nem mi tudunk hitelesen beszélni.

Célunk, hogy minél több érintett szülőt bevonva, az ország minden gyermekdiabétesz centrumában megvalósuljon a kórházlátogató program, hogy a diagnóziskor a családok mellett legyen egy sorstárs szülő, aki segíteni tud tapasztalataival.

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!