2021. szeptember elsejétől az óvodák, iskolák intézményvezetőinek biztosítaniuk kell a tizennégy évnél fiatalabb cukorbeteg gyermekek ellátását a Köznevelési törvény 62. §-a szerint. A Szurikáta Alapítvány pedagógusképzésének előadói által írt Diabéteszes gyermek az óvodában, iskolában c. könyv nagy segítséget jelent azoknak a pedagógusoknak, akik diabéteszes gyermek fogadására készülnek.

Tovább a könyvigénylő űrlaphoz >>>

A pedagóguskönyvet minden diabéteszes gyermek óvodájába, iskolájába el szeretnénk juttatni szülői közvetítéssel.

Egy tankönyv a pedagógusoknak az érintettektől

A Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika szakemberei a Szurikáta Alapítvány szervezésében több mint öt éve tartanak pedagógusképzést a klinikán Diabétesz Tanoda néven. Ennek az ötórás továbbképzésnek született meg 2021-ben a tananyaga egy gyönyörűen illusztrált, száz oldalas könyv formájában. Az elméleti és gyakorlati tudnivalókat is tartalmazó didaktikus kötet egyúttal érzékenyít is: az általános tévhitekre, gyakori félelmekre is választ ad, miközben gyakorlati példákon keresztül mutatja be, milyen teendőkkel jár egy diabéteszes gyermek fogadása. A sok-sok képpel, táblázatokkal színesített könyv reményeink szerint segíti a pedagógusok munkáját, és megkönnyíti a szülő – pedagógus együttműködését.

A Diabéteszes gyermek az óvodában, iskolában c. könyv szemléletes képeit Baracsi Gabriella illusztrátor készítette.

Rendszerezett, áttekinthető tudásanyag

Mi az 1-es és 2-es típusú diabétesz közötti különbség? Mi a diabétesz kialakulásának tünetei? Hogyan kell vércukrot mérni? Hogyan és mikor kell inzulint adni a gyermeknek? A diabéteszes diéta során mely ételeket, italokat kell kerülni, mely alapanyagokat kell számolni? Hogyan kell ellátni egy gyermeket iskolai, óvodai környezetben? Milyen nehézségek adódhatnak? A mindennapi gyakorlatból kiinduló kötet szerzői a Bókay Gyermekklinika szakemberei, Dr. Tóth-Heyn Péter és Dr. Luczay Andrea diabetológus osztályvezetők, Zeher Zsuzsanna főnővér, Horváth Csilla dietetikus, valamint a Szurikáta Alapítvány elnöke, Kocsisné Gál Csilla, aki a cukorbeteg gyermekek ellátásának gyakorlati tudnivalói mellett a gyerekek–szülők–pedagógusok–intézmény–fenntartó jogairól és kötelezettségeiről is ír.

A könyvbemutatón szerzők és lektorok beszélgettek a pedagógusképzés könyvének céljáról. Fotó: Nagy Lajosné Katalin

Hogyan lehet hozzájutni a könyvhöz?

Diabéteszes gyermek az óvodában, iskolában című könyvet az alábbi űrlap kitöltésével igényelheti minden diabéteszes bölcsis, ovis, diák szülője. Azt szeretnénk, hogy maguk az érintettek nyújthassák át a kötetet azoknak a bátor, lelkiismeretes pedagógusoknak, akik vállalják a cukorbeteg gyermek napközbeni ellátását. A cél az, hogy minden olyan intézmény könyvtárában helyet kapjon a kötet, ahová diabéteszes gyermek jár. A szülőket kérjük, az űrlapon tüntessék fel, melyik intézménybe fog kerülni a könyv.

A könyvet lehet postai úton kérni vagy személyesen is átvehető a Szurikáta irodában (Budapest, VIII. ker. Bókay János utca 56. I. em/14.) kedden és szerdán, 9.00-17.00 óra között. A pedagógusotok számára ingyenes a könyv, ha a szülők saját maguknak is szeretnének példányt, az 3000 Ft adomány+postaköltség (személyes átvétel esetén természetesen nincs postaköltség).

Baracsi Gabriella illusztrátor képén a Bókay Gyermekklinika könyvtárában zajló Diabétesz Tanoda pedagógusképzés.

Folytatjuk a Diabétesz Tanodát!

A köznevelési törvény 62. §-ának szeptemberben életbe lépő változásával az óvodák, iskolák intézményvezetőinek biztosítaniuk kell a tizennégy évnél fiatalabb diabéteszes gyermekek ellátását. A gyermek fogadását meg kell előznie egy hivatalos képzésnek, melyet az Oktatási Hivatal szervez. Emellett továbbra is nyitott a lehetőség, hogy a Szurikáta Alapítvány Diabétesz Tanodájának ötórás képzését is elvégezzék azok a pedagógusok, akik mélyebb összefüggésében szeretnék megérteni a rájuk bízott gyermek betegségét egy gyakorlatközpontú továbbképzésen. Bővebb információ és jelentkezés a diabtanoda@gmail.com emailcímen.

Jelentkezés a Diabétesz Tanoda képzésre itt >>>

Kérjük a szülőket és az érintetteket, hogy adják át az oktatás és a tankönyv hírét, illetve hívják fel a pedagógusok figyelmét rá!

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!