Az óvodák, iskolák intézményvezetőinek biztosítaniuk kell a tizennégy évnél fiatalabb cukorbeteg gyermekek ellátását a Köznevelési törvény 62. §-a szerint. A Szurikáta Alapítvány pedagógusképzésének előadói által írt Diabéteszes gyermek az óvodában, iskolában c. könyv nagy segítséget jelent azoknak a pedagógusoknak, akik diabéteszes gyermek fogadására készülnek.

Egy tankönyv a pedagógusoknak

A SE Gyermekgyógyászati Klinikák Bókay utcai részlegének szakemberei a Szurikáta Alapítvány szervezésében 2015 óta tartanak pedagógusképzést a klinikán diabTanoda (Diabétesz Tanoda) néven. Az ötórás továbbképzés tananyagát az alapítvány kiadta egy gyönyörűen illusztrált, száz oldalas könyv formájában. Az elméleti és gyakorlati tudnivalókat is tartalmazó didaktikus kötet egyúttal érzékenyít is: az általános tévhitekre, gyakori félelmekre is választ ad, miközben gyakorlati példákon keresztül mutatja be, milyen teendőkkel jár egy diabéteszes gyermek fogadása. A sok-sok képpel, táblázatokkal színesített könyv reményeink szerint segíti a pedagógusok munkáját, és megkönnyíti a szülő–pedagógus együttműködését.

A pedagóguskönyv minden magyarországi iskolához eljutott a Miniszterelnökség támogatásával. A diabéteszes gyermekek óvodájába szülői közvetítéssel tudjuk eljuttatni a kötetet.

Rendszerezett, áttekinthető tudásanyag

Mi az 1-es és 2-es típusú diabétesz közötti különbség? Mik a diabétesz kialakulásának tünetei? Hogyan kell vércukrot mérni? Hogyan és mikor kell inzulint adni a gyermeknek? A diabéteszes diéta során mely ételeket, italokat kell kerülni, mely alapanyagokat kell számolni? Hogyan kell ellátni egy gyermeket iskolai, óvodai környezetben? Milyen nehézségek adódhatnak? A mindennapi gyakorlatból kiinduló kötet szerzői a Bókay Gyermekklinika szakemberei, Dr. Tóth-Heyn Péter és Dr. Luczay Andrea diabetológus osztályvezetők, Zeher Zsuzsanna főnővér, Horváth Csilla dietetikus, valamint a Szurikáta Alapítvány elnöke, Kocsisné Gál Csilla, aki a cukorbeteg gyermekek ellátásának gyakorlati tudnivalói mellett a gyerekek–szülők–pedagógusok–intézmény–fenntartó jogairól és kötelezettségeiről is ír.

A könyv szemléletes képeit Baracsi Gabriella illusztrátor készítette.

Hogyan lehet hozzájutni a könyvhöz?

A pedagóguskönyvet az alábbi űrlap kitöltésével igényelheti minden diabéteszes bölcsis, ovis és diák szülője. A könyvet postai úton lehet kérni A pedagógusotok számára 1 példányban ajándékba küldjük a könyvet, ha a szülők saját maguknak is szeretnének példányt, az 3500 Ft adomány + 1000 Ft postaköltségért kérhetik.

Szülőként igényelem a könyvet

Nem érintett szülőként, pedagógusként, rokonként vagy barátként itt tudsz könyvet rendelni:

Pedagógusként kérem a könyvet

Baracsi Gabriella illusztrációján a Diabétesz Tanoda pedagógusképzése

Folytatjuk a Diabétesz Tanodát!

A köznevelési törvény 62. §-ának változásával az óvodák, iskolák intézményvezetőinek biztosítaniuk kell a tizennégy évnél fiatalabb diabéteszes gyermekek ellátását. A gyermek fogadását meg kell előznie egy hivatalos képzésnek, melyet az Oktatási Hivatal szervez. Emellett továbbra is nyitott a lehetőség, hogy a Szurikáta Alapítvány Diabétesz Tanodájának ötórás képzését is elvégezzék azok a pedagógusok, akik mélyebb összefüggésében szeretnék megérteni a rájuk bízott gyermek betegségét egy gyakorlatközpontú továbbképzésen. ( Az 5 órás Szurikáta Diabétesz Tanoda elvégzéséről tanúsítványt állítunk ki, mert  beszámíttatható a pedagógusok kötelező továbbképzésébe.)

Jelentkezem a képzésre

Kérjük a szülőket és az érintetteket, hogy adják át az oktatás és a tankönyv hírét, illetve hívják fel a pedagógusok figyelmét rá!

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!