2021. szeptember elsejétől az óvodák, iskolák intézményvezetőinek biztosítaniuk kell a tizennégy évnél fiatalabb cukorbeteg gyermekek ellátását a Köznevelési törvény 62. §-a szerint. A Szurikáta Alapítvány pedagógusképzésének előadói által írt Diabéteszes gyermek az óvodában, iskolában c. könyv nagy segítséget jelent azoknak a pedagógusoknak, akik diabéteszes gyermek fogadására készülnek.

Egy tankönyv a pedagógusoknak

A SE Gyermekgyógyászati Klinikák Bókay utcai részlegének szakemberei a Szurikáta Alapítvány szervezésében 2015 óta tartanak pedagógusképzést a klinikán Diabétesz Tanoda néven. Ennek az ötórás továbbképzésnek született meg 2021-ben a tananyaga egy gyönyörűen illusztrált, száz oldalas könyv formájában. Az elméleti és gyakorlati tudnivalókat is tartalmazó didaktikus kötet egyúttal érzékenyít is: az általános tévhitekre, gyakori félelmekre is választ ad, miközben gyakorlati példákon keresztül mutatja be, milyen teendőkkel jár egy diabéteszes gyermek fogadása. A sok-sok képpel, táblázatokkal színesített könyv reményeink szerint segíti a pedagógusok munkáját, és megkönnyíti a szülő–pedagógus együttműködését.

A pedagóguskönyvet minden diabéteszes gyermek óvodájába, iskolájába el szeretnénk juttatni szülői közvetítéssel.

Rendszerezett, áttekinthető tudásanyag

Mi az 1-es és 2-es típusú diabétesz közötti különbség? Mi a diabétesz kialakulásának tünetei? Hogyan kell vércukrot mérni? Hogyan és mikor kell inzulint adni a gyermeknek? A diabéteszes diéta során mely ételeket, italokat kell kerülni, mely alapanyagokat kell számolni? Hogyan kell ellátni egy gyermeket iskolai, óvodai környezetben? Milyen nehézségek adódhatnak? A mindennapi gyakorlatból kiinduló kötet szerzői a Bókay Gyermekklinika szakemberei, Dr. Tóth-Heyn Péter és Dr. Luczay Andrea diabetológus osztályvezetők, Zeher Zsuzsanna főnővér, Horváth Csilla dietetikus, valamint a Szurikáta Alapítvány elnöke, Kocsisné Gál Csilla, aki a cukorbeteg gyermekek ellátásának gyakorlati tudnivalói mellett a gyerekek–szülők–pedagógusok–intézmény–fenntartó jogairól és kötelezettségeiről is ír.

A Diabéteszes gyermek az óvodában, iskolában c. könyv szemléletes képeit Baracsi Gabriella illusztrátor készítette.

Hogyan lehet hozzájutni a könyvhöz?

Diabéteszes gyermek az óvodában, iskolában című könyvet az alábbi űrlap kitöltésével igényelheti minden diabéteszes bölcsis, ovis, diák szülője. A könyvet lehet postai úton kérni vagy személyesen is átvehető a Szurikáta irodában (Budapest, VIII. ker. Bókay János utca 56. I. em/14., előzetes időpont-egyeztetéssel!). A pedagógusotok számára ingyenes a könyv, ha a szülők saját maguknak is szeretnének példányt, az 3500 Ft adomány + 1000 Ft postaköltség (személyes átvétel esetén természetesen nincs postaköltség).

Szülőként igényelem a könyvet

Nem érintett szülőként, pedagógusként, rokonként vagy barátként itt tudsz könyvet rendelni:

Pedagógusként kérem a könyvet

Baracsi Gabriella illusztrációján a Diabétesz Tanoda pedagógusképzése

Folytatjuk a Diabétesz Tanodát!

A köznevelési törvény 62. §-ának változásával az óvodák, iskolák intézményvezetőinek biztosítaniuk kell a tizennégy évnél fiatalabb diabéteszes gyermekek ellátását. A gyermek fogadását meg kell előznie egy hivatalos képzésnek, melyet az Oktatási Hivatal szervez. Emellett továbbra is nyitott a lehetőség, hogy a Szurikáta Alapítvány Diabétesz Tanodájának ötórás képzését is elvégezzék azok a pedagógusok, akik mélyebb összefüggésében szeretnék megérteni a rájuk bízott gyermek betegségét egy gyakorlatközpontú továbbképzésen.

Jelentkezem a képzésre

Kérjük a szülőket és az érintetteket, hogy adják át az oktatás és a tankönyv hírét, illetve hívják fel a pedagógusok figyelmét rá!

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!