„A világ az inzulin felfedezésének centenáriumát ünnepli. Az ebből az alkalomból megjelent írások és könyvek közül a jelen mű az első, ami a gyermekekre összpontosít. Erre utal az alcím is: „Hogyan változtatta meg a diabéteszes gyerekek életét az inzulin felfedezése?”. Ez nagyon is indokolt, hiszen ők voltak az elsők, akik az inzulin „áldásában” részesültek” – írja ajánlójában Dr. Soltész Gyula professzor a könyv borítóján.

Kérem a könyvet

Kedves Szülőtársam! Kedves Szakember! Kedves Olvasó!

Amikor közlik velünk gyermekünk megmásíthatatlan diagnózisát – az 1-es típusú diabéteszt –, abban a pillanatban kártyavárként omlik össze az addigi életünk. Új időszámítás kezdődik a családunkban, amelyben a tervek helyét a kétségbeesés és a félelem foglalja el, az örömteli várakozást a reményvesztettség érzése váltja fel, és megrendül az igazságos, kiszámítható világba vetett hitünk. Mindannyian jól ismerjük, sohasem feledjük ezt a dátumot, gyermekünk diabétesz diagnózisának napját, a „diab szülinapját”.

Nemcsak a mi életünkben, hanem a világ diabéteszes gyermekei „életének” történetében is van egy neves dátum, amikor Kanadában először kezelték sikeresen egy gyermek diabéteszét inzulinnal. 1922. január 23-án új időszámítás kezdődött a diabétesszel diagnosztizált gyerekek családjai életében: amikortól a szülők a halálos ítéletet jelentő diagnózis helyett egy kezelhető betegség diagnózisát kapták, amikortól a reményvesztettséget a jövő tervezése váltotta fel, és amikortól újra hinni tudtak egy kiszámítható és igazságos világban. „Mennyi ideje van még gyermekünknek hátra?” vagy „Hogyan fog gyermekünk a diabétesszel együtt élni?” – egyáltalán nem mindegy, melyik kérdést tehetjük fel az orvosunknak!

Fotóalbum a 100 éves az inzulin c. könyvből

Arra hívlak Titeket, hogy tartsatok Dr. Körner Annával, és ismerjétek meg ezt a páratlan történetet, amely valójában nem is száz éve kezdődött, hanem 3500 éve az ókori Egyiptomban. Ismerjétek meg, hogy évszázadokon át mennyi kiváló tehetség, hányféle úton elindulva érte el, és hány tudományág összefogásának eredménye, hogy ma a kezünkben van az inzulin emberi kezelésre alkalmas változata.

Erőt és reményt meríthettek abból, hogy ma is laboratóriumok ezreiben remek kutatók tízezrei dolgoznak a továbblépésen. Az emberi tudás és akarat száz évvel ezelőtt megfordította a cukorbeteg gyermekek és fiatalok sorsát, ezért bízhattok benne, hogy mai tudósaink a jelenleginél is hatékonyabb, kevesebb fájdalommal járó kezelési módokat dolgoznak ki évről évre, és egyszer biztosan meg fogják találni a gyógymódot is.

A könyv borítóját és illusztrációit Megyeri Annamária készítette

Jó szívvel ajánlom kiadványunkat szülői olvasmányként. A könyv ugyan nem gyermekeknek készült, mégis arra biztatlak Titeket, hogy bátran meséljetek nekik belőle a saját szavaitokkal, ebben segítségetekre lesznek Megyeri Annamária magával ragadó illusztrációi. Gondoltunk a legkisebbekre is, akik a bújócskázó szurikáta segítségével követhetik az inzulin kalandos útját. Ugyanezzel a szeretettel ajánlom minden, a diabéteszes gyerekekért dolgozó figyelmébe a könyvet, mert az főhajtás a múlt tudósai és a jelen szakembereinek munkája előtt is.

Kocsisné Gál Csilla
kuratóriumi elnök, Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért

Kérem a könyvet

A könyv alkotói, közreműködői

  • Szerző: Dr. Körner Anna
  • Illusztrátor: Megyeri Annamária
  • Szakmai lektor: Prof. Dr. Soltész Gyula
  • Kiadó: Kocsisné Gál Csilla
  • Szerkesztő: Tóbiás Lilla
  • Grafikus: Petrányi Réka

Film a könyvbemutatóról

Dr. Körner Anna 100 éves az inzulin c. könyvének bemutatóját november 13-án, az Elméleti Orvostudományi Központban tartottuk az inzulint felfedező és közkinccsé tevő Frederick Banting emléktáblájának avatója után. A könyvbemutatóról szóló videót itt tudjátok megnézni >>>

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!