Lackfi János verse és Megyeri Annamária csibész szurikátafigurái a gyermekek nyelvén mesélnek az 1-es típusú diabéteszről és a tünetekről – érzékenyítve a gyerekeket, tájékoztatva a kisgyermekes szülőket. A verseskönyvet május 11-én, a Varázspálca pedagógus díj átadó ünnepségen mutatjuk be.

Kérem a könyvet

A Cukiságok kötetről

Hogyan mondjam el?

  • Diabéteszes gyermek szülőjeként,
  • diabéteszes gyermek óvodás vagy iskolás társának szülőjeként vagy
  • diabéteszes gyerek pedagógusként,

hogyan mondjam el egy óvodás vagy iskolás gyermeknek, mi az a gyermekkori cukorbetegség?

Hívd segítségül a költészetet!

Hívd segítségül Lackfi Jánost, a kortárs magyar irodalom nagyszerű képviselőjét, aki pro bono vagyis ajándékba írta meg a Cukiságok verset a diabéteszes gyerekekről 2017-ben a Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért számára.

Hogyan lett a versből könyv?

A Szurikáta Alapítvány 10. születésnapja apropóján úgy döntöttünk, hogy közkinccsé tesszük Lackfi János gyermekversét. Ehhez szükség volt egy, a diabétesz témában és a gyermekkönyvek világában is jártas illusztrátorra, a csodálatos Megyeri Annamáriára, akinek a fejében megszületett a zöld nadrágos kedves szurikáta, aki egy igazi kis csibész! Ő az, aki végig kalauzolja a gyerekeket és a felnőtteket az 1-es típusú diabétesz világán.

Kiknek szól a könyv?

A megjelent verses könyvvel érzékenyíteni szeretnénk a diabéteszes gyermekek kortárs közösségét,  kapaszkodókat szeretnénk adni, hogy a gyerekek megérthessék társuk helyzetét és cukorbetegségét. Egyúttal tájékoztatni szeretnénk a kisgyermekes szülőket, hogy az 1-es típusú diabétesz a gyermekeket érinti, és ha a gyermekükön tapasztalják a diabétesz tüneteit (a tünetekről itt írunk bővebben), késlekedés nélkül orvoshoz forduljanak.

Kérem a könyvet

A szerzőről

Lackfi János, „író, költő, műfordító, tűzoltó, katona, vadakat terelő juhász”

„1971-ben születtem Budapesten. Író, költő, műfordító, szerkesztő vagyok. Harmincnál több könyvet írtam, felét felnőtteknek, felét gyerekeknek, harmincegynéhányat pedig lefordítottam franciából. Megzenésített verseimből négy CD-nyi került kiadásra, Lovasi András, Malek Andrea, Herczku Ágnes és mások előadásában. Tizenhét évig tanítottam a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. 1999-től a Nagyvilág világirodalmi folyóirat szerkesztőjeként tevékenykedem. 2003-tól 2011-ig a Műfordítók Egyesülete elnökségi tagja voltam. Humoros identitásesszé-kötetem, a 2012-es Milyenek a magyarok? huszonötezer példányban fogyott el, folytatása, a 2013-ban publikált Milyenek MÉG a magyarok? tízezer példánynál tart. 2014-ben látott napvilágot a novellákat tartalmazó Három a magyar igazság. Megtisztelő, hogy elnyertem többek közt a József Attila- és a Prima Primissima-díjat. Zsámbékon élek feleségemmel és öt gyermekemmel.”

Kattints a további információkért!

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!