A Szurikáta Alapítvány 2014-ben azzal a szándékkal jött létre, hogy megkönnyítse a diabéteszes gyermekek és fiatalok családjainak mindennapjait – otthon, az óvodában és az iskolában. Az egyszemélyes küldetésből az évek során szervezet alakult számos szakmai segítő és közel 50 önkéntes alázatos munkájával.

Ha kedvet érzel, hogy csatlakozz hozzánk, itt tudsz önkéntesnek jelentkezni >>>

Type1Mum-küldetés

Az Alapítvány elnöke és mind a mai napig fő hajtómotorja, Kocsisné Gál Csilla lánya diagnózisakor szembesült a diabéteszellátás hiányosságaival és a cukorbetegséggel kapcsolatos társadalmi tévhitekkel. Azt tapasztalta, hogy a diabetológusok, szakápolók és dietetikusok legjobb szándéka és figyelmessége ellenére is magára maradnak a családok a lelki és mentális feldolgozással. A frissen diagnosztizáltak családjának egyszerre kell megtanulni egy betegség komplex kezelését, életmódot váltani és megküzdeni az előítéletekkel.

A felismert hiányosságok és problémák mentén alakult ki a Szurikáta Alapítvány tevékenysége. Csilla úgy tapasztalta, hogy ebben a bonyolult helyzetben kiemelten fontos a sorstárs közösség szerepe. 2014 óta áll rendelkezésre, hogy a diabéteszes gyermeket nevelő szülők kérdéseire választ adjon, előadásokat és programokat szervez, hogy az érintettek tanulhassanak, ismerkedhessenek. Vallja, hogy információátadással, edukációval, érzékenyítéssel változtatható a rendszer és a hozzáállás.

Kocsisné Gál Csilla a Szurikáta Foglalkozásnak ítélt Sozial Marie Díj átadóján.

Miért éppen szurikáta?

A szurikáta névvel két dolgot szerettünk volna kifejezni. A névben benne van a szuri szó, hiszen a tűszúrások hozzátartoznak a diabéteszes gyermekek mindennapjaihoz. A szurikáták pedig olyan állatok, akik kolóniában élnek, ahol a létezés alapja a közösség. Így kell nekünk is védeni és óvni a cukorbeteg gyermekeinket: a családtagoknak együttműködve a diabetológiai szakellátókkal és a pedagógusokkal, hogy a lehető legnagyobb egészségben és biztonságban tudhassuk a gyerekeket.

Ahogy a szurikátáknak, a diabos gyermekeknek is kolóniára (családra, szakellátókra, pedagógusokra) van szüksége, hogy biztonságban legyenek.

Szakmai partnerünk a Bókay Gyermekklinika

Alapítványunk mögé szakmai támogatóként a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Diabetológiai osztályának szakemberei álltak elsőként. A Bókay utcai kórház befogadta a Nem vagytok egyedül! frisseknek szóló kórházlátogató programunkat, melyet országossá igyekszünk bővíteni. A Diabetológiai osztály szakembereivel szervezzük a Diabétesz Tanoda pedagógusképzést, melynek 2021-ben megjelent a tananyaga, a Diabéteszes gyermek az óvodában, iskolában c. könyv. A szakmai cikkek és Szurikáta-könyvek írásában és lektorálásban is oroszlánrészt vállal a Klinika stábja.

Szervezetként működünk

A szervezethez az évek során egyre több egészségügyi és kreatív szakember – diabetológus, pszichológus, dietetikus, fotós, grafikus, meseíró stb. – csatlakozott, hogy pro bono segítsék a diabéteszes gyermekek mindennapjait. A Szurikáta Alapítvány weboldalán megjelenő szakmai cikkek, a korai felismerés plakátok, a friss diabéteszeseknek szóló Újratervezés c. kötet vagy a Szurikáta-irodában megvalósuló klubalkalmaink, tanácsadásaink áldozatos munkájuk eredménye.

Immár több tucat érintett szülőt, valamint egyetemistát és középiskolást köszönthetünk önkénteseink között, akik nélkül nem valósulhatnának meg a sok száz fős rendezvényeink, a Szurikáta Családi Nap, a Diab-Pszicho Konferencia, illetve az Online Edukációs Napok és az egészségnapi kitelepüléseink. Az óvodákba, iskolákba látogató érzékenyítő Szurikáta Foglalkozás is a lelkes és lelkiismeretes orvostanhallgatók és dietetikushallgatók részvételével működhet ilyen gördülékenyen.

Csatlakozz hozzánk! Itt tudsz jelentkezni önkéntesnek >>>

Kocsisné Gál Csilla két oldalán Szurikáta-önkéntesek és jótékonysági futók

Üdv az új weboldalon!

Az új weboldallal szeretnénk reprezentálni a Szurikáta Alapítvány sokszínű tevékenységét. Böngésszetek, válasszatok a számotokra szimpatikus programok közül, és olvassátok a diabéteszes történeteket, szakmai cikkeinket, összefoglalóinkat! Mi a tudás megosztásában hiszünk. Ti, pedig ne feledjétek: Nem vagytok egyedül! Keressetek minket bizalommal!

Kocsisné Gál Csilla, kuratóriumi elnök
Tel: +3630 606 34 05
e-mail: szurikataalapitvany@gmail.com

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!