A Szurikáta Alapítvány 2014-ben azzal a szándékkal jött létre, hogy megkönnyítse a diabéteszes gyermekek és fiatalok családjainak mindennapjait – otthon, az óvodában és az iskolában. Az egyszemélyes küldetésből az évek során szervezet alakult számos szakmai segítő és közel 50 önkéntes alázatos munkájával.

Type1Mum-küldetés

Az Alapítvány elnöke és mind a mai napig fő hajtómotorja, Kocsisné Gál Csilla lánya diagnózisakor szembesült a diabéteszellátás hiányosságaival és a cukorbetegséggel kapcsolatos társadalmi tévhitekkel. Azt tapasztalta, hogy a diabetológusok, szakápolók és dietetikusok legjobb szándéka és figyelmessége ellenére is magára maradnak a családok a lelki és mentális feldolgozással. A frissen diagnosztizáltak családjának egyszerre kell megtanulni egy betegség komplex kezelését, életmódot váltani és megküzdeni az előítéletekkel.

A felismert hiányosságok és problémák mentén alakult ki a Szurikáta Alapítvány tevékenysége. Csilla úgy tapasztalta, hogy ebben a bonyolult helyzetben kiemelten fontos a sorstárs közösség szerepe. 2014 óta áll rendelkezésre, hogy a diabéteszes gyermeket nevelő szülők kérdéseire választ adjon, előadásokat és programokat szervez, hogy az érintettek tanulhassanak, ismerkedhessenek. Vallja, hogy információátadással, edukációval, érzékenyítéssel változtatható a rendszer és a hozzáállás.

Kocsisné Gál Csilla a Szurikáta Foglalkozásnak ítélt Sozial Marie Díj átadóján.

Miért éppen szurikáta?

A szurikáta névvel két dolgot szerettünk volna kifejezni. A névben benne van a szuri szó, hiszen a tűszúrások hozzátartoznak a diabéteszes gyermekek mindennapjaihoz. A szurikáták pedig olyan állatok, akik kolóniában élnek, ahol a létezés alapja a közösség. Így kell nekünk is védeni és óvni a cukorbeteg gyermekeinket: a családtagoknak együttműködve a diabetológiai szakellátókkal és a pedagógusokkal, hogy a lehető legnagyobb egészségben és biztonságban tudhassuk a gyerekeket.

Ahogy a szurikátáknak, a diabos gyermekeknek is kolóniára (családra, szakellátókra, pedagógusokra) van szüksége, hogy biztonságban legyenek.

Szakmai partnerünk a Bókay Gyermekklinika

Alapítványunk mögé szakmai támogatóként a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Diabetológiai osztályának szakemberei álltak elsőként. A Bókay utcai kórház befogadta a Nem vagytok egyedül! frisseknek szóló kórházlátogató programunkat, melyet országossá igyekszünk bővíteni. A Diabetológiai osztály szakembereivel szervezzük a Diabétesz Tanoda pedagógusképzést, melynek 2021-ben megjelent a tananyaga, a Diabéteszes gyermek az óvodában, iskolában c. könyv. A szakmai cikkek és Szurikáta-könyvek írásában és lektorálásban is oroszlánrészt vállal a Klinika stábja.

Szervezetként működünk

A szervezethez az évek során egyre több egészségügyi és kreatív szakember – diabetológus, pszichológus, dietetikus, fotós, grafikus, meseíró stb. – csatlakozott, hogy pro bono segítsék a diabéteszes gyermekek mindennapjait. A Szurikáta Alapítvány weboldalán megjelenő szakmai cikkek, a korai felismerés plakátok, a friss diabéteszeseknek szóló Újratervezés c. kötet vagy a Szurikáta-irodában megvalósuló klubalkalmaink, tanácsadásaink áldozatos munkájuk eredménye.

Immár több tucat érintett szülőt, valamint egyetemistát és középiskolást köszönthetünk önkénteseink között, akik nélkül nem valósulhatnának meg a sok száz fős rendezvényeink, a Szurikáta Családi Nap, a Diab-Pszicho Konferencia, illetve az Online Edukációs Napok és az egészségnapi kitelepüléseink. Az óvodákba, iskolákba látogató érzékenyítő Szurikáta Foglalkozás is a lelkes és lelkiismeretes orvostanhallgatók és dietetikushallgatók részvételével működhet ilyen gördülékenyen.

Kocsisné Gál Csilla két oldalán Szurikáta-önkéntesek és jótékonysági futók

Üdv az új weboldalon!

Az új weboldallal szeretnénk reprezentálni a Szurikáta Alapítvány sokszínű tevékenységét. Böngésszetek, válasszatok a számotokra szimpatikus programok közül, és olvassátok a diabéteszes történeteket, szakmai cikkeinket, összefoglalóinkat! Mi a tudás megosztásában hiszünk. Ti, pedig ne feledjétek: Nem vagytok egyedül! Keressetek minket bizalommal!

Kocsisné Gál Csilla, kuratóriumi elnök
e-mail: szurikataalapitvany@gmail.com

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!