Mosolyt ad a szurik mellé!

Élményterápiás programunk keretében diabéteszes gyermekek óvodai csoportját és iskolai osztályát látogatjuk meg, hogy eloszlassuk a cukorbetegséggel kapcsolatos tévhiteket, félelmeket, ezzel segítve a diabéteszes gyermekek beilleszkedését. A Szurikáta Foglalkozás eddig több mint 100 óvodába és iskolába jutott el.

A Szurikáta Foglalkozás már több rangos díjban részesült:

  • 2020: az Edisonplatform EDISON100 kezdeményezés Egészség kategóriájának fődíjasa,
  • 2018: a bécsi székhelyű, társadalmi innovációs Sozial Marie Díj szakmai zsűri díjas és magyar közönségdíjas projektje,
  • 2017: az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének NEKEM SZÓL! Egészségértés Díj bronz fokozatú díját nyerte el a foglalkozás.
Kérem az érzékenyítő foglalkozást Foglalkozásvezetőnek jelentkezem

Időpont

A foglalkozásokat munkanapokon és délelőttönként tartjuk, egy előre megbeszélt időpontban. Foglalkozás időtartama: óvodásoknak 30 perc, iskolásoknak 45 perc.

Helyszín

A diabéteszes gyermek óvodai csoportjának szobája vagy osztályának tanterme.

Kiket várunk?

Minden olyan óvodai csoportnak és osztályközösségnek ajánljuk érzékenyítő foglalkozásunkat, ahová diabéteszes gyermek jár, mivel programunk elsődleges célja, hogy segítsük a diabéteszes gyermekeket abban, hogy minél zökkenőmentesebben be, illetve vissza tudjanak illeszkedni saját gyermekközösségükbe krónikus betegségükkel együtt.
Félévente legfeljebb 12 helyszínen tudunk INGYENES foglalkozást tartani.

Foglalkozásvezetőnek jelentkezem Kérem az érzékenyítő foglalkozást

Videó

A programról mondták

Előadások név szerint

Téglásné Dr. Varga Csenge

orvos, szakmai vezető

Mindig is szerettem a gyermekekkel foglalkozni, segíteni másokon, ezért jelentkeztem évekkel ezelőtt önkéntesnek az alapítványhoz. A foglalkozások során a cukorbeteg gyermek kerül a középpontba, elmesélheti társainak, miben más egy diabéteszes élete. A sok kérdés megválaszolásával megértik az okát és így könnyebben el is fogadják, ha társuk néha máshogy viselkedik, mint ők.

Kőnig Nóra

dietetikus, programvezető

18 éves koromban diagnosztizáltak 1-es típusú diabétesszel, azóta foglalkozások és nyári táborok keretében segítem a diabos gyerkőcöket. Fő célom, hogy gyakorlati ismeretek átadásával, játékosan tudjam támogatni a gyermekek közösségbe való beilleszkedését, és új élményekkel gazdagítani őket. A diabéteszes diétáról szóló cikkeim itt elérhetők.

Fekete Rea

dietetikus hallgató, programkoordinátor, foglalkozásvezető

Dietetikus hallgatóként fontosnak tartom hogy már tanulmányaim alatt gyakoroljam az emberekkel való kommunikációt. Erre a foglalkozások nagyon jó terepet biztosítanak, ahol sok tapasztalatot gyűjthetek a későbbiekre.

Rádi Szilvia

dietetikus hallgató, foglalkozásvezető

Mindig is jól kijöttem a gyerekekkel ezért mikor hallottam erről a lehetőségről, örültem, hogy már tanulmányaim alatt szerezhetek tapasztalatot a szakmámban. Jó látni hogy a gyermekek mennyire érdeklődőek a témában, és hálás vagyok, hogy átadhatok nekik egy tudást, amit majd magukkal vihetnek az életben.

Papp Gabriella

dietetikus hallgató, foglalkozásvezető

A cukorbetegség felnőttkorban is egy súlyos teher, nemhogy egy gyermek számára, akinek emiatt már az élete korai szakaszában sok mindenről le kell mondania. Abban szeretnék segíteni, hogy az osztály/csoport többi tagja is megértse, mi a diabetes és ezáltal empatikusan bánjanak a beteg társukkal, ha rosszul lenne tudják mit kell tenni. Mindig örömmel tölt el a sok kis csillogó szem egy-egy foglalkozás alatt és az amikor látom a büszkeséget a diabeteses gyermek arcán, hogy ott állhat mellettünk kis doktorként.

Lányi Anna

dietetikus hallgató, foglalkozásvezető

A jövőmet a gyermekek gyógyításának a segítésében látom, így, mikor megláttam, hogy van lehetőség csatlakozni a Szurikáta Alapítványhoz gondolkodás nélkül jelentkeztem önkéntesnek. Rögtön megfogott, hogy mennyi tanárnak, szülőnek és gyereknek tudunk segíteni egy-egy foglalkozással. Célom elérni, hogy közösen tudjuk támogatni a diabeteszes gyermek beilleszkedését, miközben mindenki jól érzi magát.

Ujvári Regina

dietetikus hallgató, foglalkozásvezető

A foglalkozások során öröm nézni, ahogy a gyerekek lelkesednek és már egész fiatal korban elsajátítanak alapvető információkat a diabéteszről, és ezáltal jobban odafigyelnek a környezetükben lévő diabéteszes társaikra. A jövőben, mint dietetikus, szívesen foglalkoznék gyerekekkel, így jó tapasztalatszerzésnek találom a foglalkozásokat, főleg, ha ezzel segítem is a gyerekek fejlődését.

Kiss Sarolta

dietetikus hallgató, foglalkozásvezető

Azért szerettem volna részese lenni a foglalkozások lebonyolításának, mert nagyon szeretem a gyerekek motiváló, örömteli kisugárzását. Ezenkívül rendkívül jó lehetőségnek tartom, hogy már hallgatóként is be lehet csatlakozni egy olyan szakmai programba, ami hozzájárul ahhoz, hogy a diabéteszes gyerekek jobban érezzék magukat és magabiztosabbá váljanak.

Karsai Vanda

dietetikus hallgató, foglalkozásvezető

Tanulmányaim során a cukorbetegség volt az egyik olyan téma, ami nagyon megfogott és amivel szeretnék majd foglalkozni. Úgy gondolom, hogy nagyon nehéz időszak egy kisgyereknél az, amikor kiderül, hogy diabéteszes ezért segíteni szeretnék nekik ezt a helyzetet elfogadni.

Csorba István

dietetikus hallgató, foglalkozásvezető

Mindig is örömmel foglalkoztam gyerekekkel, és dietetikus hallgatóként rájöttem, mennyire fontos a megfelelő tájékoztatás már fiatal korban is. Ezért tartom annyira hasznosnak a cukorbetegséggel kapcsolatos tévhitek eloszlatását és a diabéteszről szóló ismeretek oktatását a kisgyermekek számára. A Szurikáta Alapítvány munkájával először édesanyám révén találkoztam, aki pedagógusként első kézből tapasztalta meg, hogy az alapítvány által szervezett gyermekfoglalkozások mekkora segítséget jelentenek egy diabéteszes gyermek iskolai beilleszkedésében.

Nagy Dóra

dietetikus hallgató, foglalkozásvezető

A kisgyermekekkel mindig is könnyen megtaláltam a közös hangot, úgyhogy az, hogy később velük foglalkozzak, egy egyszerű döntés volt számomra. Látom, hogy sok szülő megijed, amikor kiderül, hogy a gyermeke diabéteszes, és tanácstalan először, hogy mit is tehetne érte. Ezért célom, hogy segítsek nekik, megmutatni, hogy ez nem egy lehetetlen küldetés, és ha odafigyelnek és belerázódnak a dolgok menetébe, akkor minden rendben lesz.

Biró Kamilla

dietetikus hallgató, foglalkozásvezető

Nagyon szeretek gyerekek társaságában lenni, és a diabétesz is foglalkoztat tanulmányaim kezdete óta. Célom, hogy segítsek az érintetteknek abban, hogy minél teljesebb és problémamentesebb életet élhessenek, valamint azt is fontosnak tartom, hogy a diáktársaik és családjuk is tisztában legyen az alapvető tudnivalókkal. Hálás vagyok, hogy részese lehetek ennek a csoda csapatnak.

Hartai Brigitta Klaudia

dietetikus hallgató, foglalkozásvezető

2019-ben kisiskolásokat táboroztattam, ami alatt rájöttem, hogy szívesen foglalkoznék gyerekekkel, nagyon a szívemhez nőttek. Amikor hallottam a Szurikáta Alapítványról, rögtön eszembe jutott, hogy az egészségügyi tanulmányaimat és a gyerekek iránt érzett szeretetemet összeegyeztetve segíthetek nekik megtanulni együtt élni a diabétesszel.

Salgó Barbara Linda

dietetikus hallgató, foglalkozásvezető

Amíg nem csatlakoztam a Szurikátákhoz, addig nem tudtam elképzelni, hogy a gyerekek milyen éretten tudnak hozzáállni az 1-es típusú diabéteszhez. Jó látni, hogy érdekli őket az előadáson elhangzottak, kérdeznek, részt vesznek a foglalkozáson, és nem csak a 10-12 évesek, hanem a 3-4 éves kis ovisok is! Néha már olyan mintha ők tartanának nekünk előadást, és nem fordítva.

Támogatóink

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!