Az 1-es típusú diabétesz hirtelen és váratlanul bukkan fel a családok életében, és állítja nehéz helyzet elé a szülőket és az érintett gyerekeket. A diabétesz diagnózisa egy, a gyászhoz hasonló veszteségfolyamatot indít el, mely az egész családot érinti és nagyon erősen megviseli. Ezt a nehéz időszakot segít átvészelni a Szurikáta Alapítvány Újratervezés c. könyve, amely kettő az egyben: pszichológiai útmutató és mesekönyv.

A gyászfolyamaton fél – 1 év alatt mennek keresztül a családok, miközben a szülőknek vissza kell térniük a munkahelyükre, a gyerekeknek pedig az óvodájukba, iskolájukba. A külvilág számára minden „változatlan”, holott a család élete egyik pillanatról a másikra teljesen átalakult: intenzíven folyik az „új életük” kialakítása immár a diabétesszel együtt és a pszichés megküzdésük a krízishelyzettel, traumával.

Deliága Éva – Lovász Hajnalka: Újratervezés

Ebben az élethelyzetben elkél a segítség a család minden tagja számára akár az információk, akár a pszichés segítségnyújtás terén. Korábban sem szakirodalom, sem a gyermekek számára mesébe ágyazott tudás és pszichés segítségnyújtás nem állt rendelkezésére. Ezért alapítványunk kitűnő szakemberekkel együttműködve pótolta ezt a hiányt szakszerű és a diabétesz diagnózisától kezdve azonnal hasznosítható tudást tartalmazó, mind a szülők, mind pedig a gyerekek megküzdését támogató könyvvel. Így született meg Deliága Éva – Lovász Hajnalka ÚJRATERVEZÉS – megküzdést segítő könyv az 1-es típusú diabétesz világához szülőknek és gyerekeknek kiadvány. A könyvet Baracsi Gabi gyönyörű illusztrációi teszik teljessé.

Kérem a könyvet Könyvbemutató képei

Gyakorlati tippek a mindennapi megküzdéshez

Az ismert és elismert gyermekpszichológus, Deliága Éva és a meseíró pedagógus, Lovász Hajnalka által írt segítő könyvünk 2in1: első felében pszichológiai útmutató található a szülők számára. Ebben a részben választ kaphatnak kérdéseikre, mely a diagnózissal való hatékony megküzdéshez segíti őket hozzá, és gazdagodhatnak pszichológiai ismereteik a szorongás, félelem, bűntudat leküzdéséről, mely a legnagyobb terhet szokta jelenteni a diabéteszes gyerekek szülei számára. (Deliága Éva a legfontosabb kérdéseket, problémákat foglalta össze az alábbi előadásában.)

Segítő mese egy kisfiúról

A könyv második felében található történet kifejezetten azokat a témákat járja körül, ami a legnagyobb nehézséget szokta jelenteni az óvodás és kisiskolás 1-es típusú diabéteszes gyerekek számára:

• „Mi történt a testemmel?”
  • „Hogyan fogok ezután élni?”
  • „El fognak majd fogadni, így is?”
  • “Akkor én most elromlottam?”

A meseszereplők azonosulásra alkalmas karakterek, és a mese pszichológiai szempontból adekvátan kommunikál érzelmeket, és észrevétlenül kínál olyan megoldási módokat, mellyel gazdagítani tudja a gyermekek megküzdési stratégiáit. A mese élményt nyújt, vigasztal, tanít, és burkoltan ismeretanyagot ad át, mely terápiás hatású. A történetek az óvodás és kisiskolás gyermekek számára készültek.

Jelenleg a Deliága – Lovász Újratervezés az egyetlen olyan komplex szakirodalom, mely a diabéteszes gyermekek szülei számára szakszerű pszichés támogatást nyújt és ugyanakkor az érintett gyerekeket is támogatja a diabétesz diagnózisától kezdve a „régi” életükbe való visszatérésig.

Hogyan juthatsz hozzá az Újratervezéshez?

Az alábbi űrlap kitöltésével,

1. amennyiben egy éven belül diagnosztizálták nálatok a diabéteszt, AJÁNDÉKBA küldjük a könyvet, de postaköltség-hozzájárulást kérünk tőled (ennek ára 1500 Ft);
  2. amennyiben a diagnózis egy évnél régebbi, akkor ADOMÁNYÉRT cserébe tudunk Neked könyvet küldeni postán. Mit kell tenned?
    • Kitöltöd ezt a nyomtatványt.
    • Utalsz 5000 Ft-ot a Szurikáta Alapítvány OTP Banknál vezetett bankszámlájára vagy menj be egy OTP Fiókba és fizess be a bankszámlánkra 5000 Ft-ot.  A bankszámlaszámunk: 11710088-20002963-00000000. FONTOS! A banki utalás vagy bankfióki befizetés esetén a Megjegyzés rovatba írd be, hogy „ADOMÁNY ÚJRATERVEZÉSRE”, a nevedet és azt a postacímet, ahová a könyvet postázhatjuk Neked.

Egy kis ízelítő a könyvből…

1. Amikor végre kitört a vakáció 2. Amikor útnak indulunk 3. Amikor minden folyik, nem csak a duna vize 4. Amikor elérkezett az utazás, amiről mamiék beszéltek 5. Amikor a sejtésem valósággá vált 6. Amikor oda kerültem, ahol most te is vagy 7. Térképmódosítás és az a bizonyos kütyü

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!