Az 1-es típusú diabétesz diagnózisakor a kórházban átadott tetemes ismeretanyag, illetve a cukorbeteg gyermek óvodai, iskolai fogadásakor kapott sok-sok információ eleinte homályosan kavarog mind a szülők, mind a pedagógusok fejében. Ezzel a listával szeretnénk segíteni, hogy az alapfogalmakkal legalább mindenképpen tisztában legyetek!

 • Acetonos lehelet: jellegzetes, édeskés illat (acetonos körömlakklemosóhoz hasonló), mely érezhető a szájban, amikor inzulin hiány következtében felszaporodnak a vérben a ketontestek. A dibétesz kialakulásának egyik meghatározó tünete.
 • Autoimmun folyamat: a szervezet által elindított gyulladásos folyamat, melyben a szervezet önmaga alkotóelemei ellen termel ellenanyagot (antitestet). Ilyenkor ezek az autoantitestek a vérből kimutathatóak.
 • Bázis inzulin: a szervezet alapanyagcseréjéhez szükséges folyamatos inzulinszükségletet lefedő, hosszú hatású inzulin, mely naponta egyszer vagy kétszer étkezéstől függetlenül adandó.
 • Bólus inzulin: az étkezés előtt adandó, rövid hatású inzulin, mely az elfogyasztott szénhidrátmennyiségből fakadó vércukoremelkedést ellensúlyozza.
 • Cöliákia: a cöliákia vagy ismertebb nevén gluténérzékenység egy felszívódási zavarral járó autoimmun betegség. Kezelési módja a szigorúan tartott gluténmentes étrend, azaz a gluténtartalmú gabonák (búza, rozs, árpa, zab) és a belőlük készült vagy általuk szennyezett termékek elkerülését jelenti.
 • Diabétesz mellitusz: cukorbetegség, mely során kezelés nélkül emelkedett vércukorszintet találunk a vérben. Az 1-es típus diabétesz mellitusz esetén a magas vércukorértéket az okozza, hogy a szervezet nem képes elég inzulint termelni, ez főleg gyermekkorban és fiatal felnőtteknél jelentkezik. A 2-es típusú cukorbetegség idősebb korban jelentkezik, itt a magas vércukorérték oka az, hogy a sejtek nem megfelelően érzékenyek az inzulinra.
 • Diabetológus: cukorbetegeket kezelő szakorvos
 • Dietetikus: táplálkozástudománnyal foglalkozó, felsőfokú végzettséget szerzett szakember. A klinikai vagy terápiás dietetikusnak a gyógyító csapatmunkában van szerepe, feladatai közé tartozik a diabéteszes gyermekek és családjainak dietetikai edukációja.
 • Glikémiás index: az élelmiszerek vércukorszintre gyakorolt hatását fejezi ki. A diabétesz diétájának alapját az alacsony glikémiás indexű, azaz lassan felszívódó szénhidrátok teszik ki. Kerülni kell a magas glikémiás indexű, tehát a gyorsan felszívódó szénhidrátokat. A felszívódást a nyersanyag fajtája, illetve az ételkészítési mód is befolyásolja.
 • Glucagen hypokit: izomba adandó glukagon nevű hormon készítmény előkészített, injekciós formában, melynek gyors vércukoremelő hatása van. Ezt eszméletvesztéssel járó hypoglikémiás rosszullétben kell beadni.
 • Glükóz: hétköznapi nevén szőlőcukor, az egyszerű szénhidrátok közé tartozik, ez emeli meg leginkább a vércukorszintet. Gyors felszívódása miatt kerülendő édesítőszerként és a Semmelweis Egyetem I. Számú Gyermekgyógyászati Klinika Diabetológiai osztálya hipoglikémia esetén sem javasolja.
 • Hasnyálmirigy: mirigyes szervünk, mely a gyomor alatt helyezkedik el. Ez termeli az inzulint, valamint a glukagon nevű hormont és több egyéb emésztőenzimet.
 • Hipoglikéma: alacsony vércukorszint, amikor a vércukor kisebb, mint 3,6 mmo/l. Szakmai szlengben: hipó.
 • Hiperglikémia: magas vércukorszint, amikor a vércukor érték 11 mmol/l vagy annál nagyobb.
 • Inzulin: hormon, melynek az a feladata, hogy a vércukrot a sejtekbe bejuttassa.
 • Inzulinpumpa: ultragyors inzulint folyamatos adagoló elektronikus készülék, mely egy kanülön keresztül folyamatosan, bizonyos időközönként juttatja be az inzulint a bőr alá. A készülékkel beadott dózis óráról-órára változtatható, egyéni szükségleteknek, étkezésnek megfelelően biztosítva a bázis és az étkezésekhez szükséges inzulin mennyiséget.
 • Ketoacidózis: az a veszélyes állapot, melyben az inzulinhiány következtében felszaporodnak a ketontestek a vérben, mivel a sejtek nem képesek a vércukrot felhasználni. Ekkor a vércukorérték is magas.
 • Kistáska: az a táska, amely mindig a diabéteszes gyermek közelében kell, hogy legyen, benne a vércukormérővel, Glucagen-injekcióval, penes kezelés esetén pennel, illetve az alacsony vércukorszint kezelésére szolgáló inni- és ennivalókkal. A hipocsomag gyorsan felszívódó szénhidrátot biztosító tejet (amennyiben van lehetőség hűtésre), 100%-os gyümölcslevet vagy 100%-os gyümölcspürét tartalmaz, valamint lassú felszívódású cukormentes kekszet.
 • Korrekció: az a bólus mennyiség (rövid hatású inzulin), amit étkezéstől függetlenül adunk a magas vércukorérték csökkentésére.
 • Laktózintolerancia: más néven tejcukorérzékenység, a tejcukor lebontásáért felelős laktáz enzim termelődésének zavara. Kezelési módja a tejcukor mellőzése az étrendből, azaz a laktózmentes diéta. (Nem összekeverendő a tejfehérje allergiával.)
 • Pen: az inzulin beadására kifejlesztett eszköz, mellyel a bőr alá (subcutan) tudjuk bejuttatni az inzulint.
 • Remissziós fázis: ún. mézeshetek, az 1-es típusú cukorbetegség diagnózisa és a kezelés megkezdése után egy-két héttel jelentkező időszak, melyben a kóros anyagcsere miatt addig nem működő hasnyálmirigy sejtek egy része ismét képes lesz inzulintermelésre átmeneti ideig. Ezen időszak alatt az inzulin igény jelentősen lecsökkenhet.
 • Subcutan: bőr alatti terület
 • Szénhidrát: A szénhidrátok az élelmiszerek fő összetevői közé tartoznak, a szervezet számára energiaforrásként szolgálnak. Megkülönböztetünk egyszerű (gyors felszívódású) és összetett (lassú felszívódású) szénhidrátokat. Diabétesz esetén szénhidrátszámolás szükséges, a napi mennyiséget és eloszlását a kezelőorvos határozza meg.
 • Szenzor: folyamatos cukormérésre alkalmas eszköz, melynek érzékelőjét (szenzorát) a bőr alá kell behelyezni, így a szövetek közötti cukorszintet méri.
 • Szöveti cukor: az a cukorérték, mely a sejtek közötti (szöveti térben) lévő szintet jelenti, mely nem egyenlő a vércukorszinttel. Ez az érték a vércukorhoz képes kb. húsz perces késében van, ennyi idő kell a vércukornak, hogy az erekből a szövetek közötti térbe kerüljön.

Képek: Baracsi Gabriella munkái, a Szurikáta Alapítvány Diabéteszes Gyermek az óvodában, iskolában c. könyvéből.

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!