A Szurikáta Alapítvány új kiadványa elsősorban a diabéteszes gyermekek családjainak a mindennapjait szeretné megkönnyíteni azáltal, hogy praktikus segítséget nyújt a diabétesz diétájához.
A Mennyi van a tányéromon – Képes szénhidráttáblázat arra szolgál, hogy meg tudjuk becsülni a bevitt szénhidrátmennyiséget ételtípusonként, akkor is, ha buliban vagy vendégségben vagyunk, a nagymamánál nyaralunk vagy az osztállyal táborozunk. Friss diabéteszesként nagy segítséget fog jelenteni a kiskönyv, de a későbbiekben is hasznos felidézni a mennyiségeket, vagy ha új, ritkán fogyasztott ételt eszünk. Ráadásul segítségével változatosabbá tudjuk tenni az étkezésünket az egyes ételcsoportokon belül fogyasztott ételekkel.

Hogyan segít a kiskönyv a diétában?
- A Magyarországon legelterjedtebb 400 étel és ital fotója alatt szerepel az ételek-italok valós súlya, a kép sarkaiban pedig a benne lévő szénhidrátmennyiség, zsírtartalom, a felszívódás gyorsasága és a gluténmentesség jelölése.
- A különféle ételfajták 11 csoportba rendezve segítik a gyors keresést, a bevezető végén, az ételfotók előtt betűrendben is feltüntetjük az egyes ételkategóriák ételeit.
- A kiskönyv használata megtanít az ételek szénhidráttartalmának helyes becslésére, az ételek tulajdonságainak helyes felmérésére, megfelelő étel kiválasztására.
- Ötleteket ad – az egyes ételcsoportokon belül – a változatos étkezéshez.
- Élményt okoz a lapozása, mert színes, esztétikus, jópofa, így a gyermekek is szívesebben ismerkednek az ételekkel…
- A könyvecske kis mérete miatt ráadásul könnyen elfér egy női táskában, hátizsákban, akár nagyobb zsebben is, így könnyen magunkkal tudjuk vinni étterembe, utazáskor, nagymamához, táborozáskor.
Bevezető a diabéteszes diéta alapjaiba
A Mennyi van a tányéromon? kiskönyv elején összefoglalva olvashatjátok a diabétesz diétájának legfontosabb tudnivalóit a kiegyensúlyozott táplálkozásról, szénhidrátok fajtáiról, a cukrokról és édesítőszerekről, az élelmiszerek címkéiről, valamint szénhidrátszámolási módszereket is mutatunk konkrét példákkal.
Kőnig Nóra, a könyv egyik dietetikus szakértőjének cikkeit a weboldalunkon is olvashatjátok >>>
Képes szénhidráttáblázat
A betűrendes ételmutató után következik a Képes szénhidráttáblázat, mely ételkategóriánként mutatja meg a Magyarországon legtöbbet fogyasztott ételek, a diabéteszes családok által preferált termékek fotóját. A képekről leolvasható az ételek súlya, szénhidráttartalma, zsírtartalma, a felszívódás gyorsasága, valamint jelöltük a gluténmentességet is.

Dr. Tóth-Heyn Péter gyermekdiabetológus (Bókay Gyermekklinika) ajánlója:
„Bár sokszor hallunk arról, hogy a technológia csodálatos fejlődése olyan szabadságot hoz, hogy a diétával már szinte nem is kell törődni a diabéteszes gyerekeknek, jól tudjuk mindannyian, hogy megfelelő diéta nélkül jó anyagcsere-egyensúlyt elérni aligha lehet. Diabetológusként azt látom, hogy a szénhidrátszámolás okozza szinte a legnagyobb kihívást gondozottainknak. Mi nyújthatna manapság nagyobb támogatást számukra, mint a Szurikáta Alapítvány hiánypótló Képes szénhidráttáblázata, amit jó kézbe venni, és ami remélhetőleg sokaknak nyújt segítséget a számolásban és az anyagcsere-egyensúly javításában.”
Köszönjük az AJD hozzájárulását, hogy elkészíthettük és kiadhattuk a Combien dans mon assiette? c. kiadvány magyar változatát! Forgassátok naponta, és legyen a hű társatok, segítőtök a diabétesz kezelésében a Mennyi van a tányéromon? zsebkönyvecske!
Az alkotók:
- Arnaud-Bali Ági ötletgazda, projektmenedzser,
- Budai Bettina, dietetikus,
- Kőnig Nóra, dietetikus,
- Tóbiás Lilla szöveggondozó,
- Petrányi Réka grafikus, Baracsi Gabi illusztrátor,
- Sándor Csilla nyomdai szakértő.
Támogasd a munkánk!
Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!