A Szurikáta Alapítvány új kiadványa elsősorban a diabéteszes gyermekek családjainak a mindennapjait szeretné megkönnyíteni azáltal, hogy praktikus segítséget nyújt a diabétesz diétájához.

A Mennyi van a tányéromon – Képes szénhidráttáblázat arra szolgál, hogy meg tudjuk becsülni a bevitt szénhidrátmennyiséget ételtípusonként, akkor is, ha buliban vagy vendégségben vagyunk, a nagymamánál nyaralunk vagy az osztállyal táborozunk. Friss diabéteszesként nagy segítséget fog jelenteni a kiskönyv, de a későbbiekben is hasznos felidézni a mennyiségeket, vagy ha új, ritkán fogyasztott ételt eszünk. Ráadásul segítségével változatosabbá tudjuk tenni az étkezésünket az egyes ételcsoportokon belül fogyasztott ételekkel.

Kérem a könyvet

Hogyan segít a kiskönyv a diétában?

• A Magyarországon legelterjedtebb 400 étel és ital fotója alatt szerepel az ételek-italok valós súlya, a kép sarkaiban pedig a benne lévő szénhidrátmennyiség, zsírtartalom, a felszívódás gyorsasága és a gluténmentesség jelölése.
  • A különféle ételfajták 11 csoportba rendezve segítik a gyors keresést, a bevezető végén, az ételfotók előtt betűrendben is feltüntetjük az egyes ételkategóriák ételeit.
  • A kiskönyv használata megtanít az ételek szénhidráttartalmának helyes becslésére, az ételek tulajdonságainak helyes felmérésére, megfelelő étel kiválasztására.
  • Ötleteket ad – az egyes ételcsoportokon belül – a változatos étkezéshez.
  • Élményt okoz a lapozása, mert színes, esztétikus, jópofa, így a gyermekek is szívesebben ismerkednek az ételekkel…
  • A könyvecske kis mérete miatt ráadásul könnyen elfér egy női táskában, hátizsákban, akár nagyobb zsebben is, így könnyen magunkkal tudjuk vinni étterembe, utazáskor, nagymamához, táborozáskor.

Bevezető a diabéteszes diéta alapjaiba

A Mennyi van a tányéromon? kiskönyv elején összefoglalva olvashatjátok a diabétesz diétájának legfontosabb tudnivalóit a kiegyensúlyozott táplálkozásról, szénhidrátok fajtáiról, a cukrokról és édesítőszerekről, az élelmiszerek címkéiről, valamint szénhidrátszámolási módszereket is mutatunk konkrét példákkal.

Kőnig Nóra, a könyv egyik dietetikus szakértőjének cikkeit a weboldalunkon is olvashatjátok >>>

Képes szénhidráttáblázat

A betűrendes ételmutató után következik a Képes szénhidráttáblázat, mely ételkategóriánként mutatja meg a Magyarországon legtöbbet fogyasztott ételek, a diabéteszes családok által preferált termékek fotóját. A képekről leolvasható az ételek súlya, szénhidráttartalma, zsírtartalma, a felszívódás gyorsasága, valamint jelöltük a gluténmentességet is.

Dr. Tóth-Heyn Péter gyermekdiabetológus (Bókay Gyermekklinika) ajánlója:

Bár sokszor hallunk arról, hogy a technológia csodálatos fejlődése olyan szabadságot hoz, hogy a diétával már szinte nem is kell törődni a diabéteszes gyerekeknek, jól tudjuk mindannyian, hogy megfelelő diéta nélkül jó anyagcsere-egyensúlyt elérni aligha lehet. Diabetológusként azt látom, hogy a szénhidrátszámolás okozza szinte a legnagyobb kihívást gondozottainknak. Mi nyújthatna manapság nagyobb támogatást számukra, mint a Szurikáta Alapítvány hiánypótló Képes szénhidráttáblázata, amit jó kézbe venni, és ami remélhetőleg sokaknak nyújt segítséget a számolásban és az anyagcsere-egyensúly javításában.

Köszönjük az AJD hozzájárulását, hogy elkészíthettük és kiadhattuk a Combien dans mon assiette? c. kiadvány magyar változatát! Forgassátok naponta, és legyen a hű társatok, segítőtök a diabétesz kezelésében a Mennyi van a tányéromon? zsebkönyvecske!

Az alkotók:

• Arnaud-Bali Ági ötletgazda, projektmenedzser,
  • Budai Bettina, dietetikus,
  • Kőnig Nóra, dietetikus,
  • Tóbiás Lilla szöveggondozó,
  • Petrányi Réka grafikus, Baracsi Gabi illusztrátor,
  • Sándor Csilla nyomdai szakértő.
Kérem a könyvet

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!