Az idén kísérőként részt vettem a VOLT Fesztiválon, és az ott szerzett tapasztalataimat szeretném megosztani Veletek. Ha elolvassátok, akkor könnyebben fel tudtok készülni az adott helyzetre, és a lehető legjobban érezhetitek majd magatokat egy fesztiválon anélkül, hogy a diabéteszetek beárnyékolná az ott eltöltött időt. Igyekszem általános és speciális jó tanácsokat is adni, és próbálok a minimális elvárásokra törekedni.

Fotó: www.sziget.hu

Fotó: www.sziget.hu

Általános tanácsok

  • Amikor megérkezel és feltérképezed a fesztivál helyszínét, akkor keresd meg az elsősegélynyújtó helyet is. Így könnyebben megtalálod, ha esetleg később szükség lenne rá. Azt azért jó, ha tudod, hogy a saját diabéteszedet Te ismered a legjobban, és itt tényleg csak elsősegélynyújtásra számíthatsz.
  • Viseljél  „Diabéteszes vagyok” karkötőt. Hidd el, hogy nem ciki, ugyanis a fesztiválos karkötők között fel sem fog tűnni másoknak, de probléma esetén az orvos biztosan észreveszi majd!
  • Legyen a zsebedben szőlőcukor! A nagyszínpad előtt a tömeg közepéről nehezen fogsz eljutni a sátorban levő hipós-csomagodig. A szőlőcukor tabletta helyett inkább a folyékony/zselés kiszerelést javaslom, ez egyrészt nem szóródik ki, és nem porlad szét a zsebedben, másrészt gyorsabban hat.
  • Mindenképpen vigyél magaddal GlucaGen injekciót (még az sem baj, ha lejárt a szavatossága).
hűtés2
  • Legyen legalább egy vagy inkább két ember a társaságodban, aki tudja, hogy mikor és hogyan kell beadni a GlucaGent neked!
  • Viselj zárt cipőt! Nagyon sok lábsérülést láttam, gondolom ráléptek vagy belerúgott valamibe…
  • Ruházat, fényvédelem:  Kalap, vizes póló vagy törülköző sokaknak volt a fejükre csavarva vagy a nyakukba akasztva.  Pántos női póló, trikó helyett vagy az izmos pucér férfi felsőtestekre fehér pólót javasolnék, de persze tudom, hogy itt a fekete a trendibb… Naptej, vizes locsolás, spriccelés
  • Megelőző oltások: májgyulladás, gennyes agyhártya-gyulladás, HPV.
  • Óvszer (A diabéteszesek fogamzásgátlásáról bővebben ide kattintva  olvashatsz.)

Vércukrok, inzulin

A nagy meleg, a bulizás, az alváshiány, az ivászat és a rendszertelen étkezés mind a hipo irányába hat, ezért

  • A cukorszintedet érdemesebb inkább egy kicsit magasabbra (10-12 mmol/l közöttire) állítani erre a pár napra, hogy ne behipózzál be könnyen!
  • A fesztivál alatt is mérjél időnként – legalább napi 2-3x vércukorszintet!
  • Ne feledd, hogy az éjszakai bázisinzulin alvásra és teljes nyugalomra van adagolva, és mivel a fesztiválon ebből van a legkevesebb, de van helyette bőven buli, alkohol és alváshiány, ezért érdemes ennek az adagját akár 50%-kal is (!) csökkenteni.
  •  Kihagyni teljesen a (bázis)inzulint a ketoacidózis veszélye miatt tilos!
  • Igaz, hogy a fesztiválok idején nagy a meleg, de tekintve, hogy csak néhány napról van szó, az inzulin ezt ki fogja bírni a ruháid közé csomagolva. Persze, ne hagyd kint a tűző napon és azt javaslom, hogy amikor hazaérsz, akkor cseréljél patront!
Fotó forrása: www.sziget.hu

Fotó: www.sziget.hu

Alkohol

Ne aggódj, nem fogom azt írni, hogy egy diabéteszes ne igyon alkoholt, mert a fesztiválnak ez szinte kötelező eleme, de

  • Ne hidd azt, hogy a sörtől nem lehet berúgni.
  • Ne csak sörrel fedezd a napi folyadékigényedet. Nagy a meleg és az alkohol vizet von el, ezért igyál meg legalább napi 2 liter vizet is!
  • Bár a sör folyékony kenyér, és az alkohol energiát ad, de azért együnk szilárd szénhidrátot is! Erről még később részletesen lesz szó.
  • Több élményed marad a fesztiválról, ha nem merev-részegen, alkoholmérgezésben töltöd folyamatosan ezt a néhány napot.
  • A sör a fesztiválok legnépszerűbb itala, majd ezt követi a fröccs, de természetesen szinte minden más alkohol is kapható itt.

Sör vagy fröccs?

Viszonylag alacsony alkoholtartalma és a vércukorra gyakorolt hatása miatt én a sör mellett tenném le a voksom. 1 dl sörben kb. 10 g szénhidrát van. Ennek vércukor emelő hatása viszonylag jól kiegyensúlyozza az alkoholnak a vércukor csökkentő hatását, így nagyjából biztonságosan fogyasztható. Ugyanez kevésbé mondható el a fröccsözésről, ezért itt nagyobb eséllyel lehet hipózásra számítani. A hipó néhány óra múlva jelentkezik, pl. éjszakai borozás után kora reggel. Ezért mindenképpen egyél valamennyi szénhidrátot lefekvés előtt pl. néhány szem keksz, nápolyi.

sör

Gyakorlati észrevételek

  • Alkoholmentes sört szinte egyáltalán nem láttam, és mivel a fesztiválozók nagy része kiskorú, ezért én ezt hiányoltam. De gondolom, hogy nincs rá nagy igény…
  • A sör gyakorlatilag egy árban volt az ásványvízzel.  Vagy még talán olcsóbb is…?
  • Az alkoholnak a diabéteszre való hatásáról bővebben itt olvashattok: Alkohol és a diabétesz >>>

Étkezés

Sok a kajálda, de itt mindig kevesebb ember állt sorba, mint az italnál. A meleg, az alkohol és a fesztivál hangulata magával ragadja az embert, és szinte alig éhezik meg. A kínálat elég bőségesnek tűnt, de mégis viszonylag szűk körű: szendvics, meleg szendvics, kenyérlángos, lángos, zsíros kenyér, hot-dog, hamburger, stb. Szóval nem kifejezetten az ideális táplálkozást képviseli, de szerintem ez sem számít olyan nagymértékben, mert ennél fontosabb, hogy fogyasszatok szilárd ételt (szénhidrátot) is!

Próbáljál olyan ételt választani, amelynek jobban meg tudod becsülni a szénhidrát-tartalmát (hot-dog kontra kenyérlángos). Ételt be is vihetsz  magaddal korlátlanul, ezért érdemes 1-2 naponta venni a fáradtságot és kimenni tartós élelmiszert bevásárolni pl. nápolyi, keksz, gyümölcslé. Lefekvés előtt nagy hasznát veszed majd, hogy elkerüld a hipókat, ha ezekből tudsz enni valamennyit (étkezési inzulin beadása nélkül).

Köszönetnyilvánítás

Nagyon szépen köszönöm Magyar Márton önzetlen és gyors segítéségét, aki számos gyakorlati észrevétellel és jó tanáccsal egészítette ki a cikket.

Mindenkinek nagyon jó fesztiválozást és szép nyarat kívánok!

2016. július

Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna

Házi gyermekorvos (Solymár), gyermekdiabetológus. A Szurikáta Alapítvány Gyermekbetegségek ésélethelyzetek rovatának szerzője, a Szurikáta-rendezvények rendszeres szakmai segítője. Fruzsi lánya és ő maga is 1-es típusú diabéteszes, amelynek történetét itt írta meg.

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!