Jön a nyári szünet, szeretnénk tartalmas programokat szervezni gyermekünknek. Ez elég nagy fejtörést tud okozni, de ami biztosan felmerül ilyenkor: a nyári tábor. Ez valóban egy életre szóló élmény, önállóságot tanul és sokat a közösségről, a szabályokról, barátokat szerez, és kimozdul a megszokott környezetből. Ezzel együtt igazi próbatétel, kihívás lehet a gyerekek számára, ezért érdemes néhány dologra odafigyelni.

Szakmáry András összeállítása a Diabetes Junior számára készült.

A tábor kiválasztása

Az alábbi kérdéseket érdemes körüljárni:
– biztosított-e a megfelelő ellátása?
– megfelelő kezelés és az ehhez kapcsolódó felügyelet? Diab-táborban ezek a feltételek biztosítottak.
– milyen tematika, milyen programok lesznek a táborban?
– milyen életkorú gyerekek lesznek a táborban?
– mi a kapcsolattartás rendje?
A kiválasztás során nagyon fontos az ő véleménye! Vonjuk be és döntsünk együtt.

Elengedhetem táborba a gyermekem?

E kérdés megválaszolásához elengedhetetlen, hogy ismerjük gyermekünket.
– Érett-e a táborozáshoz? Hogyan viseli, ha nem vagyunk körülötte?
– Aludt-e már ott valahol, nélkülünk?

Ha a fenti kérdésekre negatív válaszokat adtunk, akkor ne ottalvós táborral kezdjünk. Először nagyszülőnél, barátoknál aludjon, lehetőleg egy közelinél. Hasonló alkalom lehet egy osztálykirándulás vagy erdei iskola. Találunk napközi táborokat is, melyekben fel tud készülni arra, hogy a következő nyáron már ottalvós táborba menjen.
Teremtsünk biztonságos környezetet a szárnypróbálgatásához. A biztonsághoz gyermekünknek valami megszokottra van szüksége: személyek (felnőttek és gyerekek), tárgyak, környezet, napirend. Ha ezek közül túl sok az új, elvesztheti biztonságérzetét. A felnőttek lehetnek tanárai, ismerős szülők. Az is erősíti biztonságérzetét, ha barátaival megy táborba. A barátok jelenléte – más okokból – különösen fontos lehet a kamaszoknál. Tárgyak: hagyjuk, hogy ő válogassa ki, mit szeretne a táborba vinni. Csinálhatjuk ezt közösen is.

Kedves Szülők! Ezt érdemes végiggondolni:

– Engedd el úgy, hogy jól érezze magát. Ha félsz, ő is félni fog. Bízz benne, meg fogja oldani!
– Elutazás előtt érdemes beszélgetni vele a tábor szabályairól. Mesélj saját pozitív tábori élményeidről!
– Tartsd vele rendszeresen a kapcsolatot, de ne vidd túlzásba. Nem kell folyamatosan hívogatni és órákat beszélni, mert kizökkented az ottani kontextusból és erősítheted a honvágyát. Ezért szabályozzák a kapcsolattartást, mikor lehet hívni a gyerekeket. Hagyj neki teret, hogy szabadon élvezhesse a táborozást!
– Hallgasd meg figyelmesen, ha honvágya van, az teljesen természetes, nem kell azonnal rohanni érte!
– Használd ki a keletkezett szabadidőt és kapcsolódj ki te is!

Gyerekek! Így induljatok táborba:

– Az első táborozás izgalmas. Először vagy távol, ez remek alkalom, hogy sokat tanulj, hogyan kell az igényeidnek önállóan érvényt szerezni.
– Bár lesznek ott, akik vigyáznak rátok, neked is jobban oda kell figyelned. Mérj és adj be inzulint, ahogy kell. Most nincs ott apa és anya, hogy helyetted gondolkodjon! Mutasd meg nekik, mennyire ügyes és önálló vagy!
– Nyugodtan és őszintén beszélj arról, hogy ha valami aggaszt a táborral kapcsolatban. Ne induláskor borítsd rájuk, mert ettől bűntudatuk lesz.
– Tudd, hogy nem hagytak ott! Ha nem működik a dolog, akkor bármikor hazajöhetsz. De ne add fel az első nehézségnél!
– Rossz napja mindenkinek lehet, neked is! Ez nem jelenti azt, hogy rossz az egész: a tábor, a társaid, meg minden. Aludd ki magad és holnap meglátod!

Szép, izgalmas nyarat és sok-sok jó élményt kívánok! A szülőknek is!

Szakmáry András

Pszichoszaky, a Szurikáta Alapítvány pszichológus-coach szakértője, az Apa klub vezetője.

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!