A kamaszok – természetes és érthető módon – egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a másik nem iránt. Azonban egy bimbózó párkapcsolat kezdetén nem könnyű megmondani a másiknak, ha valaki diabéteszes. Vajon mikor érdemes erről beszélni?

Mikor mondjuk el?

A válasz: minél előbb! Természetesen nem rögtön ezzel kezdünk a bemutatkozás után és szakaszosan adagoljuk az információkat, de minél tovább várunk, annál nehezebb lesz később beszélni róla! Egy kapcsolatban nagyon fontos a korrektség, hiszen a másik „megérdemli” hogy a diabéteszünkről is korrektül tájékoztassuk őt. Ha egy párkapcsolat kölcsönös, akkor ez nem szokott problémát okozni. De ha a másik nem vállalja fel, akkor annak jobb minél előbb kiderülnie, hiszen ez önmagában is minősíti a másikat, ugyanakkor így egy társkapcsolatot még addig be lehet fejezni –vagy el sem kezdeni-, amíg az nem okoz komoly lelki konfliktust.

Együttlét

Egy tartós párkapcsolat esetén felmerül a testi együttlét igénye is. A diabéteszes lányok szinte ugyanolyan eséllyel teherbe eshetnek, mint nem diabéteszes társaik. Egy váratlan, ráadásul kamaszkori terhesség diabétesz esetén a kisbabára és az anyukára nézve is számtalan veszélyt rejt, valamint egy terhesség-megszakítás nagyon kockázatos beavatkozás lehet, ezért a cukorbeteg lányok fogamzásgátlására nagyon oda kell figyelni!

Tabletta vagy óvszer?

Fiatal lányok esetében javasolható lehet az óvszer és/vagy a tabletta használata is, de azt, hogy melyik választjuk, azt egyénileg kell mérlegelni. Az óvszer kevésbé biztonságos, viszont egyáltalán nem tartalmaz hormont és nem csak a nemkívánatos terhesség ellen, hanem a nemi úton terjedő betegségek ellen is védelmet nyújt. A fogamzásgátló tabletta nagyobb védelmet ad, de ez nem véd a nemi betegségek ellen. Feltétlenül alacsony hormontartalmú gyógyszert kell választani, és a felírása előtt szükség van egy nőgyógyászati vizsgálatra, majd utána a háziorvos vagy a diabetológus orvos is felírhatja a készítményt. A gyógyszer szedése alatt rendszeres –legalább évente egyszeri – laboratóriumi és nőgyógyászati vizsgálat, valamint vérnyomás ellenőrzés szükséges. Valójában a kétfajta védekezési mód (óvszer és fogamzásgátló tabletta) kombinálásának is számtalan előnye van. Az esemény utáni tabletta hormontartalma nagyon magas, ezért ezt lehetőség szerint el kell kerül

Tehát, ezen a téren is érdemes előre tervezni, és nem felelőtlenül cselekedni. Érdemes időben, már a tervezett együttlétet megelőzően orvoshoz fordulni, hogy időben segíteni tudjon, és kellően tájékoztathasson a lehetőségekről és a pár felkészülhessen – legalább arra, amire előre lehet. Ezért is szeretném aláhúzni annak a fontosságát, hogy testi kapcsolatot létesíteni csak tartós és jól működő és felelősségteljes párkapcsolat esetén tanácsos, nem pedig hirtelen felindultságból, dacból, bosszúból, vagy csak azért, mert ez az elvárás és trendi manapság.

Felkészülés a gyermekvállalásra

Bár ez már nem a kamaszkor, hanem a fiatal felnőttkor problémája, de nagyon fontos itt is megemlíteni, hogy a gyermeket kívánó cukorbeteg nők intenzív gondozását nem a terhesség alatt, hanem már a fogamzás bekövetkezte előtt kell megkezdeni, ugyanis csak így lehet biztosítani a leendő édesanya és a születendő gyermek legjobb egészségi állapotát. Terhességet vállalni csak az egészségesekével közel megegyező vércukorértékek mellett javasolt, mert így lehet leginkább megelőzni az anyai és magzati szövődményeket, fejlődési rendellenességeket. Éppen ezért, ha egy cukorbeteg nő gyermeket szeretne, akkor ezt jeleznie kell orvosának, aki egy ebben járatos centrumba fogja küldeni őt. Így fel lehet mérni már a terhesség előtt a beteg általános egészségi állapotát, kifejezetten odafigyelve a szövődmények jelenlétére és megfelelő kezeléssel be kell állítani a vércukorszintjét még a gyermekvállalás előtt! És akkor mindjárt látjuk, hogy a kamaszkorban megszokott, messze nem ideális anyagcserehelyzet mellet ezért sem javasolt a babavállalás, és ezért kell ilyen nagy hangsúlyt fektetni a fogamzásgátlásra és a megelőzésre.

2015. március 21.

Kamaszkori problémákról, az első menstruáció és a diabétesz kapcsolatáról még több információ >>>

A menstruációs fájdalom enyhítéséről még több információ itt >>>

Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna

Házi gyermekorvos (Solymár), gyermekdiabetológus. A Szurikáta Alapítvány Gyermekbetegségek ésélethelyzetek rovatának szerzője, a Szurikáta-rendezvények rendszeres szakmai segítője. Fruzsi lánya és ő maga is 1-es típusú diabéteszes, amelynek történetét itt írta meg.

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!