A köhögés az őszi-téli időszak kellemetlen velejárója. Főleg a közösségbe járó gyermekeknél fordul elő, enyhébb, de sok esetben hetekig elhúzódó formában.

A köhögés tulajdonképpen nem más, mint a légutak válasza valamilyen „idegen” anyag (vírus, baktérium, fertőzés) jelenlétére. A kórokozók hatására az orr- és garatnyálkahártya megduzzad, a légcső, a légző rendszer nyálkahártyája begyullad, és ezáltal ingerli az úgynevezett köhögési receptorokat.

A köhögés számos betegség tünete lehet, például gégegyulladás, hörghurut, tüdőgyulladás, arcüreggyulladás, idegentest félrenyelés, asztma, allergia, immuneredetű tüdőbetegség, reflux, stb., ám elsősorban a megfázások kapcsán fordul elő.

Forrás: panadol.com

Szinte minden az orrban kezdődik

Gyakran idézett mondás, hogy „gyerekkorban a nátha az orrban kezdődik, és a tüdőben fejeződik be”. Az elhúzódó köhögés szinte mindig azzal függ össze, hogy a nyirkosabb, hűvösebb évszakokban – ősztől tavaszig – gyakorlatilag állandósulnak a gyermekben a nátha különböző válfajai. A nátha eleinte vizes orrfolyással kezdődik, azután sűrűbbé váló fehéres orrfolyással folytatódik, majd rendszerint felülfertőződik, és a váladék színe sárgás-zöldesre változik. A kicsik eleinte egyáltalán nem tudnak orrot fújni, nagyjából 5-6 éves korukra képesek olyan hatékonyan elvégezni ezt a műveletet, ahogy kellene. Az orrban pangó váladék azonban  könnyen lejut az alsó légutakba.

Száraz levegő – a köhögés melegágya. A súlyosbodó köhögés kialakulásában jelentős szerepe van (különösen ilyenkor, télen) a száraz szobalevegőnek. A túlfűtött, levegőtlen helyiségekben kiszáradnak a légutak nyálkahártyái, és ez további köhögésre ingerli a gyereket, ráadásul a beszáradó, sűrű váladékot sokkal nehezebb lesz kiköhögnie. Ilyen esetben gondoskodni kell a nagyjából hatvanszázalékos relatív páratartalomról, miközben a szoba hőmérséklete legfeljebb 20-21 fok lehet.

Ha nem lázas a kicsi, akkor tiszta, szélcsendes időben nyugodtan ki lehet vinni sétálni. A porlasztott hideg pára belélegeztetése is sokat javíthat a kis beteg állapotán.

Fekvéskor a legrosszabb. Kisgyerekeknél az éjszakai órákban gyakran annyira felerősödik a köhögés, hogy a hosszú, kimerítő rohamok közben hányni is fog (a gyomorba is lecsurog a fertőzött váladék, és ott is hurutos tüneteket: hányást, hasmenést okoz). Ilyenkor ne hagyjuk magára egyedül éjszaka a szobájában, szükség esetén éjszaka is szívjuk ki a gyermek orrát az odakészített porszívóval, segítsünk neki felköhögni és kiöklendezni a váladékot, és itassuk gyakran vízzel.

Megelőzés

Fontos a minél többszöri levegőzés, az otthoni dohányzás, a dohányfüstös környezet kerülése. Kerüljük a zsúfolt, rossz levegőjű helyeket, és otthon is szellőztessünk minél gyakrabban és gondoskodjunk a levegő megfelelő páratartamáról. Ha lehet, gyermekünk sportoljon legalább 2-3 alkalommal hetente, táplálkozzon sokoldalúan, télen egyen vitaminkészítményt. Gyakori felső légúti megfázások, tüdő- illetve arcüreggyulladások esetében javasolható immunerősítő készítmény adása.

A köhögés típusai

Ugató köhögés: A köhögést három típusba lehet sorolni. Az első a sokak számára ismert ugató köhögés. Ez a köhögés sokszor a legváratlanabbul, az éjszaka közepén jelentkezik. Gyermekünk kutyaugatás szerűen köhög, rekedt, belégzése nehezített. Ezt a köhögést a gége illetve a gége alatti terület gyulladása eredményezi, melyet leggyakrabban vírusfertőzés okoz. A gége gyulladásakor a légutak kiszáradnak, a nyálkahártya megduzzad, ezáltal a légutak szabad átjárhatósága a levegő számára csökken.

Három éves kor alatt a légutak fejletlensége miatt a betegség a légutak elzáródását eredményezheti, ezért mindig vegyük nagyon komolyan a tüneteket. Gyermekünket takarjuk be, nyissunk ablakot (a beáramló párás levegő jót tesz, átnedvesíti a száraz légutakat), vagy vigyük ki a szabad levegőre. Ha 10-15 perc alatt nincs változás, akkor menjünk ügyeletre, vagy hívjunk mentőt! Hároméves kor felett szerencsére a légző rendszerben a porc annyira megerősödik – kivéve egyes légúti fejlődési rendellenességekben -, hogy a betegség már nem jelent ilyen veszélyt gyermekünkre.

Száraz köhögés: A száraz köhögés általában vírusfertőzések kapcsán jön létre. Rendszerint a hörghuruthoz, légcsőhuruthoz, mellhártyagyulladáshoz kapcsolódik, de a tüdőgyulladás tünete is lehet. A gyermek nem egyszer kimerül a sok köhögéstől, mely hányást is provokálhat.

Egyik altípusa az asztmatikus köhögés, amely nehézlégzéssel, sípoló hanggal jár. Ilyenkor a gyermek zihál, szaporán lélegzik és nehezen kap levegőt, nehezített a kilégzése. Ez az állapot hasonlít a felnőttek asztmás rohamához, de gyermekeknél nem feltétlenül asztma áll a hörgőszűkület hátterében, hanem –leggyakrabban- vírusfertőzés hatására jön létre az átmeneti hörgőgörcs. Ilyenkor hörgőtágító készítmények adására (spray, szirup, tabletta vagy inhalációs formában bejuttatva) is sor kerülhet, sőt esetenként a fentebb leírt gyulladáscsökkentő szteroid kúp adására is.

Váladékos köhögés: A harmadik típusú köhögés a felszakadozó köhögés, amely általában arcüreggyulladásra, a hörghurut bizonyos fajtájára illetve tüdőgyulladásra utalhat. Természetesen van a kevert típusú köhögés, melynek során a száraz és szakadozó köhögés keveredik egymással. A felszakadozó köhögés során köpetürítés is előfordulhat.

Hogyan történik a beteg gyógyítása?

Minden esetben érdemes orvoshoz vinni gyermekünket, ám ezen túl a szülők is elősegíthetik gyermekünk mielőbbi felépülését.

Ugató köhögés:Gégegyulladás esetén nagyon fontos a lakás párásítása, a minél gyakoribb szellőztetés. Ha lehetőség van inhalálásra, naponta kétszer-háromszor alkalmazzuk, illetve itassunk minél több folyadékot gyermekünkkel! Emellett háziorvosunk szteroid tartalmú kúpot vagy spray-t írhat fel.

Száraz köhögés: A száraz, kimerítő köhögést mindenképpen csillapítsuk. Ilyen esetben ne adjunk váladékoldót, mert az csak tovább fokozza a köhögést. Orvosunk köhögéscsillapítót, inhalálást, bő folyadékfogyasztást illetve a lakás párásítását fogja javasolni.

Gyógyszertárakban, drogériákban kaphatóak különböző mentolos légzéskönnyítő krémek, melyet a mellkasra kenve jótékony hatás érhető el.

Váladékos köhögés: A váladékos köhögés esetében adjunk váladékoldó készítményt reggel illetve a délutáni, kora esti órákban, de ne közvetlenül lefekvés előtt, hogy gyermekünk tudjon pihenni. Estére, lefekvés előtt ne adjunk váladékoldót, mert az is köhögteti gyermekünket, így éjszakai nyugalmát lehetetlenné teszi.

Ha a váladékos köhögés hátterében tüdőgyulladás illetve arcüreggyulladás áll, akkor antibiotikum készítményt kaphat gyermekünk, arcüreggyulladás esetén pedig az orrnyálkahártya lohasztó készítmény és az arc infralámpával való melegítése szükséges. Mint minden köhögési típus esetében, itt is fontos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása. Az esetek egy részében nem vezet célra az a törekvés, hogy a köhögést mindenáron csillapítani kell. Igaz, hogy így átmenetileg abbamarad a köhögés, és nemcsak a kicsi jut némi pihenéshez, hanem valamennyi, a köhögéstől álmatlanságban szenvedő családtag is, de így akadályba ütközik a váladék távozása, ami ahelyett, hogy felgyorsítaná a gyógyulást, inkább elodázza.

Elhúzódó (6 hétnél hosszabb ideig tartó) köhögés legfontosabb teendő: megkeresni azt az okot, amely hajlamosítja a gyereket a köhögésre. Ehhez sokszor fül-orr-gégészeti, mellkas röntgen, allergológiai, pulmonológiai vizsgálatokra van szükség. Mindezek során előbb-utóbb kiderül az ok, amelynek megfelelően el lehet kezdeni a terápiát, vagy szerencsés esetben meg lehet szüntetni a kiváltó okot.

Kiegészítő, tünetkezelő megoldások, házi módszerek

A házi módszerek kiválóak olyan köhögésnél – enyhítik a tüneteket -, melyet vírusos fertőzés vált ki, de fontos megjegyezni; hogy nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, csupán kiegészítik a gyógyszerek hatását.

  • Sókamra, inhalációs kezelés. A barlanggyógyászat, sókamra, inhalációs (porlasztó) kezelés, amikor a jelenlévő kristályok és sók molekulái a légzőrendszer minden részére eljutnak a levegővel, és feloldják a fulladásos tüneteket okozó lerakódásokat.
  • Felsőtest megemelése, párásítás. Alvásnál enyhén meg kell emelned meg a kicsi felsőtestét, így könnyebben fel tudja köhögni a váladékot. Ha az ágyrács egyik vége nem emelhető meg, akkor tegyünk kemény párnát, összetekert plédet a matrac alá, vagy téglát, lexikont az ágy lábai alá. Terítsünk nedves törülközőt a fűtőtestre és akasszunk vizes lepedőket éjszakára a gyerek szobájába – nedves levegőben nem szárad be az orrába a váladék. Ha rendelkezésre áll, akkor használjunk párásító készüléket.
  • Hurutoldó masszírozás, szopogató tabletta.Sok baba élvezi a hurutoldó masszírozást: a kicsi mellkasát a térdünkre fektetve  arccal lefelé, a tenyerünkkel dörzsölgessük végig a bordáit kívülről a gerinc felé haladva. Szopogató tabletta, gyógyteák (zsálya, hársfa, kamilla). A torokban lévő kaparó érzés ellen és a hurutos váladék feloldására.
  • Orrszívás. Az orrban felszaporodó és hátracsorgó váladék eltávolítására nagyon fontos a gyakori orrtoliette: kisebb gyerekeknél orrszívó porszívó használatával, nagyobb (legalább 4-5 éves) gyerekeknél orrfújással tudjuk kitisztítani az orrát, így csökkenteni tudjuk a lecsorgó váladék mennyiségét és a köhögési ingert.

Tudnivalók cukorbeteg gyerekek szüleinek

Cukorbetegség esetén a köhögéssel zajló betegségek lezajlása és kezelése nem különbözik a nem diabeteszes gyermekekétől. Arra szeretném viszont felhívni a figyelmet, hogy amennyiben szirupokat használunk (lázcsillapító, köptető, antibiotikum stb.), akkor lehetőség szerint olyat válasszunk, mely nem tartalmaz cukrot. Fontos tudni, hogy még ezek a készítményeknek is jelentős szénhidráttartalmuk van, ezért ezzel számolnunk kell! Cukros szirupok adása sem tilos, de inkább csak akkor adjunk, ha mással nem helyettesíthetőek, és a gyermek gyógyulásának szempontjából mindenképpen fontos az alkalmazásuk. Természetesen ezeknek a szénhidráttartalmát is mindenképpen figyelembe kell venni.

2014. november 27.

Forrás: Webbeteg.hu

FIGYELEM! A fenti cikk semmilyen módon nem helyettesíti az Ön gyermekének  gyermekorvosi vizsgálatát, gyermeke diabetológus szakorvosával történő konzultációját!

Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna

Házi gyermekorvos (Solymár), gyermekdiabetológus. A Szurikáta Alapítvány Gyermekbetegségek és élethelyzetek rovatának szerzője, a Szurikáta-rendezvények rendszeres szakmai segítője. Fruzsi lánya és ő maga is 1-es típusú diabéteszes, amelynek történetét itt írta meg.

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!