A diabéteszes keteoacidózis (DKA) egy súlyos anyagcserezavar, amelyet magas vércukorszint, inzulinhiány, és ezek következtében kialakuló fokozott zsírégetés jellemez. Ennek következtében a szervezetben ketontestek szaporodnak fel, amely a vér vegyhatását savas irányba tolják el (acidózis). A vér savas vegyhatása (pH) mellett az alapvető életműködések károsodnak, így akár életveszélyes állapot is kialakulhat.

Fotó: gestationaldiabetesblog.com

Alapvető okok

 • A diabétesz kialakulásakor jelentkező súlyos inzulinhiány.
 • Inzulinhiány kialakulhat kezelt diabétesz esetén is inzulinadagolási hiba esetén (pl. inzulinkészítmények véletlen cseréje) vagy az inzulinadás szándékos vagy véletlen kihagyása miatt. Ez utóbbi történhet az injekciók kihagyásával, vagy az inzulinpumpa kezelés mellett az adagolt inzulin bejutásának megszűnése miatt is, pl. kanül elzáródás, vagy levegősődés miatt, amely viszonylag gyorsan, már néhány óra alatt ketoacidózishoz vezethet.
 • Diétahiba miatt, amikor a diabétesszel nem törődve a beteg a megszokottól jóval nagyobb mennyiségű, és főleg sok gyorshatású szénhidrát fogyaszt.
 • Betegségek (lázzal, hányással járó állapotok)
 • A lázas állapot elősegíti a ketoacidózis kialakulását diabéteszes gyermekeknél, ugyanis ilyenkor rövid idő alatt akár 3-4 fokkal is megemelkedhet a testhőmérséklet, amelyhez óriási energia felszabadítására van szükség. A leggyorsabban mozgósítható energiaforrás a zsírok égetése, amelyet nem tud követni az anyagcsere egyensúlyt egyébként biztosító szénhidrát-inzulin arány, így a zsírok nem tudnak tökéletesen lebomlani, elégni és ketontestek szaporodnak fel a vérben.
 • Tartós stresszhatás.

Kórélettani alapja

A szervezet az energiaigényét részben a cukormolekulák (glukóz) és a zsírok lebontásából fedezi, melynek során energia, víz és széndioxid képződik. Ez egy hosszú és bonyolult, enzimek által és hormonok által irányított és befolyásolt folyamat, melynek vannak egymástól független, és egymással közös kapcsolatban lévő lépései. Konkrétan a közös lépés: a zsírok tökéletes lebontásához olyan köztes anyagokra van szükség, amelyet a cukrok lebontásakor nyerünk.

Azokban a kóros állapotokban, amikor ezek a köztes termékek hiányoznak, mert pl. inzulinhiány miatt károsodik a cukrok lebontása, akkor a zsírlebontás „félúton” megáll, és felszaporodnak azok a molekulák, amelyek a blokkolás miatt nem tudnak tovább bomlani. Ezeket a nevezzük ketontesteknek, melynek az egyik anyaga az aceton. Ezek a ketontestek tolják el savas irányba a vér pH-ját, okozva ezzel számos panaszt, tünetet és kóros állapotot.

Tünetek

A vércukorszint emelkedésekor a tüneteket kezdetben csak a magas vércukorszint tünetei jellemzik, majd az állapot súlyosbodásával és az idő múlásával ehhez társulnak a ketoacidózis tünetei is. Kezdetben a magas vércukorszint tünetei: szomjúság és a növekvő vizelési inger jelentkeznek.

Később a tovább emelkedő vércukorszint mellett megjelennek a ketoacidózis jelei is:

 • gyengeség
 • fáradtság
 • általános rosszullét
 • étvágytalanság
 • hasi fájdalom
 • acetonos lehelet
 • vizelet aceton pozitivitás.

Az állapot súlyosbodásakor:

 • izom és hasi görcsök
 • hányinger, hányás,
 • látási problémák
 • légzészavar
 • érzékelési zavarok
 • zavartság
 • egykedvűség is jelentkezik.

Végső esetben kóma alakul ki. A kóma a megfelelő orvosi kezelés ellenére is végzetes, halálos kimenetelű is lehet, vagy maradványtünetekkel, pl. bénulással, epilepsziával „gyógyul”.

Megelőzés, kezelés otthon betegség esetén

Folyadék és szénhidrátpótlás

A vér savasodását előidéző ketontestek (aceton) szintjét úgy tudjuk csökkenteni, ha drasztikusan csökkentjük a diéta zsírtartalmát és fokozzuk a szénhidrátbevitelt, elsősorban könnyen felszívódó szénhidrátok, pl. pl. rostos ivólevek formájában. Így esély van arra, hogy a ketontestek ne csak a vizelettel távozzanak a szervezetből, hanem bevonódjanak az anyagcsere folyamatokba és elégjenek.

A láz miatt és a vesén át történő ketontest (aceton) ürítés elősegítésére mindenképpen bőséges folyadékbevitelre van szükség, ezért a szénhidráttartalmú gyümölcsleveken kívül is igyon bőven vizet, limonádét, teát a gyermek!

Vércukormérés 1-2 óránként és a vizelet aceton tartalmának ellenőrzése tesztcsíkkal

Inzulinadás betegség esetén

A kezelőorvossal megbeszélt módon és adagban, mindig egyénileg kell meghatározni! Alapelv, hogy a betegség esetén (láz, hányás, fertőzés), mint stressz szituáció emeli a vércukorszintet, míg az a tény, hogy a gyermek nem tud táplálkozni és szénhidrátot fogyasztani, az csökkenti a vércukorszintet. A betegség előrehaladtával, ha acetonossá válik a gyermek, mindenképpen a vércukorszint és az inzulinadag emelkedésére számíthatunk.

Éppen ezért alapvető szabály, hogy a (bázis)inzulint soha nem szabad teljesen kihagyni (sőt, gyakran még emelni is kell!), míg az étkezési inzulint az elfogyasztott szénhidrát függvényben lehet csökkenteni, ha szükséges. FONTOS! Más és más a teendő pl. egy inzulinpumpával kezelt és egy pen-es inzulinkezelés alatt álló gyermek esetében, éppen ezért az inzulinadást mindig egyénileg, a kezelőorvossal egyeztetve kell meghatározni!

Hogyan kerüljük el a DKA-t váratlan helyzetekben? Erről itt olvashatsz.

Kórházi kezelés ketoacidózis esetén

Az enyhe ketoacidózissal járó állapot (ha a vizeletben csak nyomokban van aceton vagy maximum + és a vércukorszint 12 mmol/l alatt van) a fenti módon általában megoldható. Ha azonban próbálkozásaink ellenére

 • ismételt hányás is kialakul,
 • a vércukorszint 15 mmol/l feletti,
 • a vizelet aceton erősen pozitív,
 • vagy romlik a gyermek általános állapota (acetonos lehelet, bágyadtság, aluszékonyság, gyakori, mély légvételek),

akkor a gyermek állapotának folyamatos ellenőrzése és megfelelő kezelése csak kórházi körülmények között biztosítható, ezért ilyen esetben a gyermeket haladéktalanul kórházba kell vinni!

Fontos, hogy a ketoacidózis önmagában is okozhat hányingert, hányást. Hányó diabéteszes gyermeknél első lépésként rögtön ki kell zárni az egyéb okból (inzulinadagolási és étrendi hiba és tévedés, súlyos fertőzés, sebészeti ok, stb.) kialakuló ketoacidózist a vércukor és a vizelet aceton meghatározásával, hogy időben kórházba tudjuk vinni őt!

2015. július

Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna

Házi gyermekorvos (Solymár), gyermekdiabetológus. A Szurikáta Alapítvány Gyermekbetegségek és élethelyzetek rovatának szerzője, a Szurikáta-rendezvények rendszeres szakmai segítője. Fruzsi lánya és ő maga is 1-es típusú diabéteszes, amelynek történetét itt írta meg.

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!