Az azonnali és élethosszig tartó inzulinkezelést igénylő, ún. 1-es típusú cukorbetegség nem az idős emberek betegsége, és nem a túlzott szénhidrátfogyasztás és az egészségtelen életmód következménye. A Te gyermekednél, unokádnál is kialakulhat akkor is, ha családotokban nincs cukorbeteg ember. Ha az alábbi tüneteket észlelitek, még aznap forduljatok a háziorvosotokhoz vagy az ügyeletes orvoshoz diabétesz gyanújával!

Mi áll a tünetek hátterében?

Az 1-es típusú diabétesz egy autoimmun betegség, melyet az immunrendszer működésének zavara idéz elő, a szervezet védekező rendszere egy hiba folytán elpusztítja a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit. A szervezet az egyre fogyó mennyiségű inzulin hiányában nem tudja hasznosítani a számára létfontosságú, energiát adó szőlőcukrot (glükóz), ezért sejtjei éheznek, anyagcseréje felborul, a vércukorszint vészesen megemelkedik,  ketontestek és cukor jelenik meg a vizeletben, a szervezet vegyhatásának savas irányú eltolódása (acidózis) következik be. Inzulinkezelés nélkül csecsemőknél, kisgyermekeknél akár egy hét alatt súlyos, életveszélyes állapot alakulhat ki.

Cukorbetegségre utaló tünetek

 • Túlzott folyadékfogyasztás: a gyermek egyik napról a másikra egyre több folyadékot fogyaszt, akár három-öt litert is naponta, és olyan italokat is elfogad, amelyeket korábban nem szeretett. Csecsemők esetén árulkodó jel a gyakoribb szopizás iránti igény, korábbinál jóval több cumisüvegnyi folyadék fogyása. S ha a padlóra kerül a vizeletből, az ragacsos, hiszen már megjelent benne a cukor,
 • Gyakori vizelés: a gyermek folyamatosan vécére jár, éjjel is többször felébred pisilni. A már szobatiszta gyermek újra bepisil, a csecsemőknél túlcsordul a pelenka, átnedvesedik az autósülés, a kiságy.
 • Fáradtság, bágyadtság, gyengeség. A korábban aktív gyermek, elfekszik, lehajtja a fejét az asztalra. Olykor meg is tudja fogalmazni: „olyan nehéznek érzem a fejem”.
 • Fogyás: ez nem a klasszikus megnyúlás idejéhez köthető formálódás. Annál sokkal szembetűnőbb: a korábban éppen passzentos kisnadrág elkezd lötyögni a gyermeken. Iskolások esetében pedig arról szoktak beszámolni, hogy a korábban jó húsban lévő diák megvékonyodik, akár egy-két hét alatt egy-két konfekcióméretnyit is lefogy.
 • Látásproblémák

Ha gyermekednél, unokádnál vagy ovisodnál, diákodnál a fenti tüneteket észleled, ne várj másnapig a gyermekorvos, ügyeletes orvos felkeresésével, mondd el, hogy az általad észlelt tünetek alapján gyermekkori cukorbetegségre gyanakszol, és kérj azonnali eredményt adó vércukormérést! A késlekedés a tünetek rohamos súlyosbodásához vezet!

Súlyos tünetek

 • hasfájás,
 • hányás,
 • aceton szagú lehelet (DKA),
 • zavartság,
 • aluszékonyság
 • és ellátás hiányában felléphet az eszméletvesztés, a diabéteszes kóma is.

Az első, jól érzékelhető tünetek megjelenése (túlzott vizelés) és a súlyos anyagcsere kisiklás (DKA) kialakulása közötti időszak nagyon rövid, kisgyermekek esetén ez akár egy hét alatt is bekövetkezhet, ezért a betegség minél korábbi fázisában történő diagnosztizálása és az inzulinkezelés minél előbbi megkezdése rendkívüli jelentőséggel bír a gyermekkori diabétesz esetén.

Vércukor-meghatározásról itt találsz információt >>>

A korai felismerés kampányunkról itt olvashatsz >>>

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!