Hogyan ismerd fel a gyermekkori cukorbetegséget?

Sokan először felfázásra vagy lelki okokra gyanakodnak, amikor egy szobatiszta gyermek újra bepisil. Pedig a bepisilés az 1-es típusú cukorbetegség legjellemzőbb tünete a kisgyermekeknél.

Diabétesz esetén az egyik első tünet a bepisilés, tíz cukorbeteg kisgyermekből kilencnél előfordul a diagnózist megelőzően. Amikor egy szobatiszta gyermek vagy akár egy felsős diák bepisil, nem bírja visszatartani a vizeletét, vércukorellenőrzéssel tudjuk megállapítani, hogy cukorbetegség áll-e a háttérben. Erre minden házi gyermekorvosi rendelőben lehetőség van.” – hangsúlyozza Kocsisné Gál Csilla, a Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért vezetője.

Bepisil? Gondolj a cukorbetegségre!

 • A csecsemő pelenkája pár napja túlcsordul? A gyakori pelenkacsere ellenére autós ülése, kiságya, ruhája teljesen átázik?
 • A már szobatiszta óvodás újra bepisil?
 • Az iskolás korú gyermek egy éjszaka alatt többször felkel pisilni? Órán rendszeresen kikéredzkedik a mosdóba?
 • Gyermekünk nem tudja visszatartani a vizeletét, az rendszeresen elcsöppen?
 • A gyakori pisilés ellenére mindig nagy mennyiségű a vizelete?
 • Vizelete ragacsos, édes?

Ha ezeket a tüneteket  tapasztaljátok, akkor nagy valószínűséggel 1-es típusú diabétesz, más néven gyermekkori cukorbetegség okozza a gyermek vizelési szokásaiban egy-két hete jelentkező szembetűnő változást.

Mit tegyek, ha újra bepisil, sokat jár pisilni a gyermekem?

1. Mérjetek vércukrot még aznap! Ha valamelyik családtagnak, ismerősnek van vércukormérője,  bármely napszakban, étkezéstől függetlenül is megmérhetitek a gyermek vércukrát, egy alapos szappanos kézmosás után. Ha 11.1 mmol/l feletti értéket mértek vagy „Hi” (magas) felirat jelenik meg a kijelzőn, azonnal keressétek fel a házi gyermekorvosotokat vagy az ügyeletes orvost diabétesz gyanújával!

vércukormérés, 1-es típusú diabétesz gyanúja, 10-12 mmol/l vércukorérték, HI a vércukormérő kijelzőjén, túl magas vércukor, szurikáta alapítvány, gyermekkori cukorbetegség

Itt megnézhetitek, hogyan kell vércukrot mérni otthon:

Otthoni vércukormérés

2. Ismételt bepisilés, sok ivás esetén forduljatok mielőbb házi gyermekorvoshoz diabétesz gyanújával, és kérjetek azonnali eredményt hozó vércukorvizsgálatot, vizeletcukor-vizsgálatot! Minden házi gyermekorvosi és ügyeletes orvosi rendelő kötelező felszerelése a vércukormérő készülék és a vizelettesztcsík!

Nem azonnali mérés, hanem több napot igénybe vevő laborvizsgálat kérése esetén főleg a kisebb, bölcsis, ovis korú gyerekek állapota nagyon gyorsan romolhat az eredmény megszületéséig, ezért inkább ragaszkodjatok az azonnali eredményt adó vércukorméréshez vagy vizeletcukor-vizsgálathoz. Ne késlekedjetek és legyetek határozottak!

Az alábbi tünetek együttes fennállása (rengeteget iszik, folyamatosan WC-re jár, esetleg bepisil, hirtelen lefogy és fáradt) esetén szinte 100%, hogy a gyermeknek 1-es típusú cukorbetegsége van, és azonnal kórházba kell mennie akkor is, ha se vércukrot, se vizeletcukrot nem tudnak mérni neki bármilyen okból! Itt találjátok a Gyermekdiabétesz Centrumokat működtető kórházakat:

Diabétesz centrumok

Tünetek, amik gyermekkori cukorbetegségre utalnak

 • Sokat kezd pisilni. Egyik napról a másikra megváltoznak a gyermek szokásai. Sokszor és sokat pisil – éjszakánként is. A szobatiszta gyermek újra bepisil, a csecsemőnek túlcsordul a pelenkája a gyakori peluscsere ellenére.
 • Sokat kezd inni. Egyik napról a másikra, a megszokottnál jóval többet, ennek ellenére állandóan szomjas. Akár naponta 3-4 liternyi folyadék is lecsúszik. Ha anyatejesen tápláljuk babánkat, újra és újra kétségbe esetten követeli a szoptatást, vagy éppen tápszerből, vízből, teából, gyümölcsléből nem tudjuk elégszer kínálni.
 • Farkasétvágy mellett fogy. Mindig éhes, mindig tudna enni, ennek ellenére akár 1-2 hét alatt is lefogy 2-3 ruhaméretet. A kisbaba súlya a sok táplálás ellenére csökken.
 • Fáradt, aluszékony, látszólag minden ok nélkül. Az örökmozgó kisgyermekünket, az energikus, sportoló iskolásunkat folyamatosan fáradtnak, kimerültnek látjuk. Ő maga is mondogatja, „olyan gyenge vagyok”. A legkisebb fizikai aktivitás, mely korábban meg sem kottyant neki, most annyira lemeríti, hogy akár le is kell feküdnie. A legváratlanabb vagy tőle teljesen szokatlan időpontokban, napszakokban elbóbiskol, elalszik. Az iskolai teljesítménye romlik. Csecsemőknél is megfigyelhető az aluszékonyság, s az a baba, aki már igényelte a foglalkozást, boldogan kommunikált, szinte csak szunyókál egész nap, túl csendessé válik.

A megtévesztően ártalmatlannak és enyhének tűnő tünetek csecsemőknél, kisdedeknél és óvodásoknál egy-két héten belül, az iskolás korosztálynál pedig egy hónapon belül súlyos tünetekbe fordulnak.

A diabétesz súlyos tünetei

 • hasfájás
 • hányás
 • gyakori, mély ki- és belégzés, úgy nevezett Kussmaul-légzés
 • kiszáradás
 • tudatzavar
 • kóma

Szembe kell néznünk a ténnyel: a gyermekkori cukorbetegség azonnali kórházi kezelés nélkül végzetes lehet! Késlekedésnek nincs helye!

További információk

Kérdésetek van? Bizonytalanok vagytok, mit tegyetek? Lépjetek kapcsolatba velünk!

Hívjatok minket! Mob: +36 30 6063405
Írjatok nekünk! E-mail: szurikataalapitvany@gmail.com

Kisfilm arról, mi minden nehezíti a felismerést…

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!