Vércukormérés ujjbegyes vércukormérővel

Vércukormérés ideje:

• Ha diabéteszes vagy: a reggeli étkezés előtt vagy bármely étkezés után 1,5-2 órával
  • Ha nincs diagnózisod, de a tünetek alapján diabéteszre gyanakszol: bármely napszakban, étkezéstől függetlenül

Vércukormérés eszköze: ujjbegyes vércukormérő (pl. Dcont, Accu-Chek, MÉRYkék). Az otthoni használatra szánt vércukormérő készülék bármelyik patikában orvosi vény nélkül beszerezhető, valamint minden gyermekorvosi rendelő kötelező felszerelése.

Vércukormérés módja

1. Mindig kézmosással kezdjük a vércukor-meghatározást, ha erre valamiért nincsen mód, kézfertőtlenítőt kell használni, mert az ujjon lévő szennyeződések, ételmaradékok téves eredményhez vezethetnek.
  2. Az ujjbegyes vércukormérés alapkellékei: vércukormérő készülék, ujjbegyszúró és tesztcsík (a tesztcsík dobozát mindig zárjuk vissza!).
  3. A dobozból elővett tesztcsíkot behelyezzük a vércukormérőbe, ami így automatikusan bekapcsol, és feliratokkal, képekkel kommunikál, megkönnyítve használatát: kiírja például, ha felitathatjuk a vércseppet.
  4. Az ujjszúrót úgy élesítjük, hogy felhúzzuk a végét. A szúrót valamely ujj oldalsó részéhez odanyomjuk (lásd a kép jobb alsó sarkában), a gombot megnyomjuk, ami ezzel megszúrja az ujjat.
  5. Fontos, hogy szúrás után az első vércseppet mindig töröljük le.
  6. A második csepphez hozzáérintjük a tesztcsíkot, ami magától felszívja a vércseppet.
  7. A vért töröljük le a gyermek kezéről.
  8. Néhány másodpercet várnunk kell, míg a vércukormérő kiírja az eredményt.
  9. A tesztcsíkot dobjuk ki a szemetesbe.

Normál vércukorértékek egészséges gyermekeknél

• Éhomi vércukorérték: 3,6-6,0 mmol/l
  • Étkezés utáni normál vércukorérték 7,0 mmol/l értéknél kisebb, mérni az étkezést követő 1,5-2 órával kell!

Magas vércukorértéknek számít, és gyermekkori cukorbetegségre utalhat

• reggeli étkezés előtti 6 mmol/l értéknél magasabb vércukorérték és a tünetek (sokat iszik, sokat pisil);
  • étkezés után 1-1,5 órával mért 11.1 mmol/l értéknél magasabb vércukorérték;
  • a vércukormérő kijelzőjén a „Hi” nagyon magas – a vércukormérő készülék mérési tartományánál magasabb – értéket jelez (33 mmol/l fölötti) , ekkor mossátok meg  szappannal alaposan a gyermek kezét, és ismételjék meg a mérést. Ha a jelzés ugyanaz, AZONNAL hívjátok fel a házi gyermekorvosotokat vagy az ügyeletes orvost!

Vizeletcukor vizsgálata

Vizeletcukor mérés ideje: a gyermekkori cukorbetegség a mérés a nap folyamán bármikor elvégezhető, és ismételhető. Nem szükséges reggeli első vizelet hozzá.

Vizeletcukor megállapításának módja

• A tesztcsík patikában recept nélkül kapható. Olyan tesztet érdemes vásárolni, ami a vizeletből csak cukrot és acetont határoz meg. Nincs szükség mást kimutatni, és jóval olcsóbb, mint a 10-12 paramétert meghatározó testcsík.
  • A mintavételi edény egy bili, kimosott befőttesüveg vagy műanyagpohár is lehet. A méréshez legjobb, ha át tudjuk önteni a vizeletet egy hosszú, keskeny csőbe (kémcsőbe). Ilyenkor kis mennyiségű vizelet is elegendő a méréshez, és a vizelet egyenletesen hozzá tud érni a reagens csíkhoz. A mérés kivitelezéséhez mindenképpen el kell olvasni a tesztcsík használati útmutatóját.
  • Mártsuk be a tesztcsíkot a vizeletbe, és nedvesítsük át a reagenst tartalmazó párnát. Vegyük ki a tesztcsíkot, és vízszintesen tartva egy papír zsebkendőre fektessük rá, mert ez felszívja a feleslegben lévő és lefolyó vizeletet a tesztcsíkról, vagy óvatosan rázzuk le a felesleges vizeletet a csíkról.  Az eredmény kiértékeléséhez általában 1 perc eltelte után a tesztcsík dobozán levő színskálával kell összehasonlítani a csíkot.

Vizelet cukortartalma: ha a tesztcsík elszíneződése azt jelzi, hogy van cukor a vizeletben, azonnal hívjátok a házi gyermekorvosotokat vagy az ügyeletes orvost!

Jó tudni!

• Minden házi gyermekorvosi és ügyeletes orvosi rendelő kötelező felszerelése a vércukormérő készülék és a vizelettesztcsík! Javasolt, hogy vigyetek magatokkal vizeletet az orvosotok számára a gyereketek nevével és a telefonszámotokkal ellátva.
  • Nem azonnali mérés, hanem több napot igénybe vevő laborvizsgálat kérése esetén főleg a kisebb, bölcsis, ovis korú gyerekek állapota nagyon gyorsan romolhat az eredmény megszületéséig, ezért inkább ragaszkodjatok az azonnali eredményt adó vércukorméréshez vagy vizeletcukor-vizsgálathoz, illetve a megfelelő kórházba történő sürgős beutaláshoz. Itt találjátok a Gyermekdiabétesz Centrumokat működtető kórházakat >>>
  • Az alábbi tünetek együttes fennállása (rengeteget iszik, folyamatosan WC-re jár, esetleg bepisil, hirtelen lefogy és fáradt) esetén  szinte 100%, hogy a gyermeknek 1-es típusú cukorbetegsége van, és azonnal kórházba kell mennie akkor is, ha se vércukrot, se vizeletcukrot nem tudnak mérni neki bármilyen okból!
  • Ne késlekedjetek és legyetek határozottak!

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!