Normál vércukorértékek

• Egészséges ember esetén 4-7 mmol/l. Éhgyomorra mért vércukorérték 6 mmol/l alatti, étkezés után nem lehet több mint 7 mmol/l.
  • Diabéteszes gyermeknél tágabb határ a megengedett, általában a 3,6-10 mmol/l vércukorérték az elfogadott. Azonban cukorbetegség esetén is törekedni kell arra, hogy az étkezés előtti érték alacsonyabb legyen, mint 6 mmol/l.
  • Étkezés után 2 órával a vércukorszintnek az étkezés előtti értékre kell visszaállnia.

Magas vércukorértékek

Ha az Ön gyermeke nem diabéteszes, és 7 mmol/l értéknél magasabb értéket mér, végezzen még egy mérést, és ha az érték most is magasabb, még AZNAP forduljon házi gyermekorvosához, ügyeletes orvoshoz. Ha egy gyermeknél 11,1 mmol/l feletti vércukorértéket mérünk, ráadásul a korai tünetek is jelen vannak (sokat iszik, sokat pisil, fáradékony, fogy, savanykás a lehelete), bizonyítottnak tekintjük a gyermek diabéteszét.

Extrém magas vércukorérték

Ha a vércukormérő készülék Hi vagy „Túl magas” jelzése jelenik meg a kijelzőn, az azt jelenti, hogy a mért érték 33,3 mmol/l fölötti, túl magas, a készülék mérési tartománya fölötti érték.

Kézmosás után ismételje meg a mérést, ha a kijelző ugyanazt mutatja, azonnal, késlekedés nélkül forduljon házi gyermekorvosához, ügyeletes orvoshoz!

Alacsony vércukorérték vagy HIPO

Veszélyesen alacsony vércukorértéknek, hipoglikémiának a 3,6 mmol/l alatti értéket tartjuk, de azt tanácsoljuk, hogy már 4,0 mmol/l vércukornál avatkozzanak be plusz szénhidrát adásával. Gyermekek esetén a hipoglikémia kezelésének szabálya: 0,3 gramm gyorsan felszívódó szénhidrát testsúlykilogrammonként. Azaz egy 15 kilós kisgyermeknél 5 gramm gyors szénhidrát, ami megfelel fél deciliter gyümölcslének vagy egy deci tejnek. Ehhez lassan felszívódó szénhidrátot (cukormentes kekszet) is adunk, ha nem terveznek egy órán belül enni. Negyed, fél óra múlva ismételje meg a vércukormérést.

Ha az Ön gyermeke nem diabéteszes, és alacsony értéket mér, konzultáljon gyermekorvosával, amint tud.

A vércukormérés lépései

1. Mindig kézmosással kezdjük a vércukor-meghatározást, ha erre valamiért nincsen mód, kézfertőtlenítőt kell használni, mert az ujjon lévő szennyeződések, ételmaradékok téves eredményhez vezethetnek.
  2. Az ujjbegyes vércukormérés alapkellékei: vércukormérő készülék, ujjbegyszúró és tesztcsík (a tesztcsík dobozát mindig zárjuk vissza!).
  3. A dobozból elővett tesztcsíkot behelyezzük a vércukormérőbe, ami így automatikusan bekapcsol, és feliratokkal, képekkel kommunikál, megkönnyítve használatát: kiírja például, ha felitathatjuk a vércseppet.
  4. Az ujjszúrót úgy élesítjük, hogy felhúzzuk a végét. A szúrót valamely ujj oldalsó részéhez odanyomjuk (lásd a kép jobb alsó sarkában), a gombot megnyomjuk, ami ezzel megszúrja az ujjat.
  5. Fontos, hogy szúrás után az első vércseppet mindig töröljük le.
  6. A második csepphez hozzáérintjük a tesztcsíkot, ami magától felszívja a vércseppet.
  7. A vért töröljük le a gyermek kezéről.
  8. Néhány másodpercet várnunk kell, míg a vércukormérő kiírja az eredményt.
  9. A tesztcsíkot dobjuk ki a szemetesbe.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!