A normális szénhidrát-anyagcsere folyamatokhoz elegendő mennyiségű glukózra, inzulinra és normális ellenregulációs hormon szintre van szükség (ide tartoznak a vércukorszintet emelő glukagon, adreanalin, kortizol, növekedési hormon). Ha bármelyik tényező szintjében kóros változás következik be, akkor ketoacidózis alakulhat ki.

1. DKA

Legismertebb formája az inzulinhiány miatt kialakuló diabéteszes ketoacidózis (DKA), amely magas vércukorszinttel jár.

2.  Éhezési ketózis

Másik formája a glukózhiány miatt kialakuló ún. éhezési ketózis, amely normális vércukorszinttel jár. (Olvasd el egy síelő diabéteszes fiatal történetét erről a Diabéteszes történetek között >>>)

3. Ketoacidózis

Amennyiben az ellenregulációs (vércukorszintet emelő) hormonok és az inzulin aránya növekedik meg, stressz, alkohol, Somogyi-hatás, testmozgás hatására, akkor is kialakulhat ketoacidózis.

Fotó: gestationaldiabetesblog.com

Éhezési ketózis okai: hányás, szénhidrátszegény diéta

Az éhezési ketózis gyakrabban fordul elő gyermekek körében, hiszen a háttérben gyakran hányás áll kiváltó tényezőként, és ez gyerekeknél jóval gyakoribb betegség, mint felnőttkorban. Szénhidrátszegény diéta (fogyókúra, ketogén diéta, paleolit étrend formájában) szintén lehet oki tényező. Ha a hányás miatt nem tud, vagy a diéta miatt nem akar szájon át elegendő szénhidrátot fogyasztani a beteg, akkor kiürülnek a saját szénhidrátraktárak a máj- és az izomsejtekben. Cukorhiány esetén beindul a zsírbontás, de ez a folyamat diabéteszben nem zajlik le tökéletesen és aceton (ketontestek) képződnek, ezért alakul ki a ketoacidózis.

Teendők

1. Kórházi kezelés

Ismétlődő hányás esetén, ha a beteg nem tud enni-inni, akkor nagyon fontos, hogy keresse fel a gondozó intézményt, hogy kizárják, vagy megerősítsék a ketoacidózist és megfelelően kezeljék (cukortartalmú infúzió és inzulin adása).

2. Alternatív diéták kerülése

Fontos, hogy –főleg gyermekeknél- 1-es típusú diabétesz esetén ne alkalmazzanak alternatív diétás kezelést. A mostanában divatos ketogén és paleolit diéta a ketózis veszélye miatt 1-es típusú diabéteszben kifejezetten ártalmas lehet!

3. Keton mérése vizeletből vagy vérből

A ketoacidózis időbeli felismerésére javasolt, hogy legyen minden betegnél vizelet aceton tesztcsík. Annak pozitivitása esetén mindenféleképpen orvoshoz kell fordulni, mert az állapot csak infúziós folyadék, cukor és inzulin kezeléssel rendezhető.

Lehetőség van vérből is meghatározni a ketontest-szintet gyorsteszttel is. Ez szinte ugyanúgy zajlik, mint egy vércukormérés: ujjbegyes szúrás után tesztcsíkra kell rácsöppenteni a vért, és  a hozzá való készülék megméri a ketontest-szintet. Ez az eljárás jóval pontosabb, mint a vizelet aceton meghatározás.

Szerkesztői megjegyzés: A KETO Cont ketonszintmérő készülék és a ketonmérőhöz való 50 db-os keton tesztcsík 2021. március 1-től diabéteszes gyerekek számára társadalombiztosítási támogatással elérhető. A ketonszintmérőről videó itt >>>

4. Intenzív testmozgás kerülése

Acetonosság esetén testmozgás sem javasolt, mert mozgás során emelkedik a szervezetben a glukagon nevű hormon termelése, amely tovább fokozza a raktározott cukrok és a zsírok lebontását és a ketontest képződést – hiszen a mozgáshoz energiára van szükség. Ezért is mondjuk, hogy 15,0 mmol/l feletti vércukorszint esetén nem javasolt a mozgás megkezdése. Ez igazából azért van, mert ennél a vércukorszintnél már fennáll a ketoacidózis veszélye is. Természetesen ugyanez vonatkozik arra a helyzetre is, ha normál vércukorszint esetén acetonos a beteg.

2015. augusztus

Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna

Házi gyermekorvos (Solymár), gyermekdiabetológus. A Szurikáta Alapítvány Gyermekbetegségek és élethelyzetek rovatának szerzője, a Szurikáta-rendezvények rendszeres szakmai segítője. Fruzsi lánya és ő maga is 1-es típusú diabéteszes, amelynek történetét itt írta meg.

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!