Megelőzi-e az 1-es típusú diabétesz kialakulását a gluténmentes étrend?

Az 1-es típusú diabétesz kialakulásában két szemben álló „fél” játszik kulcsszerepet: az immunrendszer, ami támad és az inzulintermelő béta sejtek, amelyek vagy megvédik magukat, vagy meghalnak. Azt is tudjuk, hogy ebben a  „meccsben” az örökletes tényezők mellett környezeti faktorok is szerepet játszanak. Így az immunrendszer áthangolására tett kísérletek mellett sok vizsgálat a környezeti tényezőket célozza meg. A bizonyos gabonafélékben (búza, árpa, rozs) jelenlevő glutén szerepét az 1-es típusú diabétesz kialakulásában már korábban is gyakran felvetették, de igazolni nem tudták.

Nemrégiben azonban egy vezető orvosi szaklapban dán szerzők egy 6 éves frissen diagnosztizált diabéteszes gyermek esetét ismertették, aki ugyan nem volt cöliákiás, a diabétesz diagnosztizálása után 2-3 héttel próbaképpen gluténmentes diétát kezdtek nála. 16 hónappal a diabétesz diagnózisának felállítását követően a gyerek még mindig a „mézeshetek” állapotában volt, azaz nem igényelt inzulint a normális cukoranyagcsere állapot fenntartásához. A gyerek ugyan nem gyógyult meg (!), de a diagnózis felállítása után szinte törvényszerűen fellépő átmeneti javulás („remisszió”) ebben a kisgyermekben szokatlan mértékűnek és hosszúságúnak mutatkozott. Azóta olyan tudományos cikk is megjelent a szakirodalomban, ami a sejtek szintjén magyarázza meg a glutén szerepét az inzulintermelés átmeneti fokozódásában, és ezt követő kimerülésében. Ahhoz azonban, hogy kimondhassuk, hogy gluténmentes diétával az 1-es típusú diabétesz megelőzhető, még sok megerősítő vizsgálatra van szükség.

A témával kapcsolatban Dr. Tóth-Heyn Péter gyermekdiabetológus előadását itt találjátok. >>>

Baracsi Gabriella illusztrációja a Diabéteszes gyermek az óvodában, iskolában c. könyvből.

A sok cukor evésnek semmi köze az 1-es típusú diabétesz kialakulásához. Vagy mégis?

Amikor egy kisgyerekben 1-es típusú diabétesz lép fel, a szülők meg szeretnék tudni, hogy ez mitől lett. Gyakran feltett kérdés, amit hallunk: “a mi gyerekünk mindig nagyon sok édességet evett. Lehet, hogy ezért lett diabéteszes?” Egészen mostanáig mi orvosok erre leggyakrabban így válaszoltunk: “Az semmiképpen sem helyes, ha egy gyerek túlzó mértékben fogyaszt édességet, de megnyugtathatjuk önöket, hogy gyermekük biztosan nem ettől lett diabéteszes”. Most azonban ez megdőlni látszik. A legújabb kutatások ugyanis összefüggésbe hozzák a túlzott édesség fogyasztást az 1-es típusú diabétesz kialakulásával azokban a gyermekekben, akik genetikailag hajlamosak a betegségre. A cukorfogyasztás ugyanis fokozza az inzulintermelést, „stresszeli” a béta sejteket, és ezáltal növeli az autoimmun folyamatok fellépésének valószínűségét a szigetsejtekben, ami az 1-es típusú diabétesz kialakulásához vezet.

Fotó: choice.npr.org

Meddig termel inzulint a hasnyálmirigy 1-es típusú diabéteszben?

Tudjuk, hogy 1-es típusú diabéteszben általában addig viszonylag stabil a cukoranyagcsere , amíg még van valamilyen szintű saját inzulintermelés. Mindeddig azt hittük és tanítottuk, hogy az inzulintermelés frissen diagnosztizált diabéteszes gyermekekben kb. 10-20 %-ban még megőrzött, de legkésőbb 10 évvel a betegség kezdetét követően teljesen megszűnik. Az egyik vezető diabéteszes folyóiratban nemrég megjelent közlemény ugyanakkor arról tudósít, hogy a betegek mintegy egyharmadában még akár 40 évvel az 1-es típusú diabétesz kezdetét követően is kimutatható inzulintermelés. Ez nemcsak a viszonylag stabil anyagcsere állapot fenntartásában játszik szerepet, hanem kiinduló pontját képezheti olyan próbálkozásoknak, amelyekben a még megmaradt inzulintermelő béta sejteket regenerálni képesek. Addig azonban, amíg az ígéretes állatkísérletekből klinikailag is hasznosítható eljárás lesz, még hosszú, rögös út vezet.

2015. szeptember

Dr. Körner Anna

Az MTA Doktora, egyetemi docens. Csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermekdiabetológus orvos. A Szurikáta Alapítvány szakmai cikkeinek szerzője, könyveink lektora, rendezvényeink visszatérő előadója. A 100 éves az inzulin c. könyv szerzője.

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!