A cukorbeteg gyermek a diabéteszét leszámítva nem különbözik más gyerekektől. Ezért előfordulhat, hogy a diabéteszétől független okok miatt válik szükségessé kórházi kezelése.

Gondolok itt egy előre tervezett műtétre pl. mandulaműtétre, sérvműtétre vagy egy heveny betegségre pl. hányás, hasmenés miatti kiszáradásra vagy sérülésre, agyrázkódásra, vakbélgyulladásra. Ilyen esetekben általában nem a megszokott gyermekgyógyászati osztályon történik a beteg kezelése, ahol nem is ismerik a gyermekünket és mások lehetnek a helyi szokások. Sőt az is lehet, hogy egy teljesen idegen városban kell kórházba menni. Mire számítsunk, mit vigyünk magunkkal ilyen esetben? Hogyan tudunk felkészülni ezekre a helyzetekre?

Mit vigyünk magunkkal a kórházba?

  1. inzulin és tesztcsík, tű, szerelék (pumpához)
  2. vércukormérő készülék, ujjszúró, pen(ek)
  3. tartalék elem a vércukormérőhöz, inzulinpumpához
  4. 2-3 étkezésre elegendő szénhidrátmennyiség, édesítőszer
  5. hipós csomag: szőlőcukor, keksz, gyümölcslé
  6. Glukagon injekció
  7. Ketonmérő
  8. fontos telefonszámok
  9. utolsó Ambuláns lap vagy Zárójelentés
  10. kezelési terv

Kezelési terv

Amennyiben előre tervezett beavatkozásról van szó, akkor kérjünk a kezelőorvosunktól egy szakvéleményt vagyis kezelési tervet, amelyben leírja, hogy milyen kezelésre van szükség pl. a tervezett műtét kapcsán (mennyi és milyen inzulint és infúzót kapjon, és mennyi ideig kapja), illetve, hogy „vészhelyzet” (hipoglikémia, hiperglikémia, ketózis) esetére milyen kezelést javasol.

Ez annyira fontos lehet gyermekünk kezelésének szempontjából, hogy ezt a szakvéleményt érdemes külön –és nem a többi zárójelentéssel, lelettel együtt- átadni a kórházi orvosnak és felhívni a figyelmét a tartalmára!

Váratlan helyzet – heveny betegség esetén

Heveny betegségek esetén, amikor hirtelen kell kórházba menni (ne adj isten mentővel visznek) akkor nincs lehetőség gondosan összepakolni, vagy egy előre megírt kezelési tervet vinni magunkkal- ezért is jó, ha van egy lista a fejünkben, és aszerint tudunk gyorsan pakolni. Érdemes telefonon konzultálni a gondozó intézménnyel és megadni a gondozóhely telefonos elérhetőségét az ügyeletes orvosoknak.

Sajátosságok nem diabetológiai profilú osztályra kerüléskor

A lista olvasása kapcsán biztosan sokat felkapják a fejüket, míg mások csak bólogatnak: miért kell egy egészségügyi intézménybe ennyi mindent vinni magunkkal? Nem fognak tudni megfelelő étkezést biztosítani? Nem lesz ott inzulin, tesztcsík vagy szőlőcukor?

Saját eszközeink + tartalék

Szeretnék megnyugtatni mindenkit, hogy de igen, valószínűleg lesz! De mivel előreláthatólag nem egy diabéteszes betegek ellátására specializálódott osztályra megyünk, így a hangsúly azon van, hogy csak valószínűleg lesz. Nem biztos, hogy teljesen fel tudnak készülni előre a helyzetre, ezért lehet, hogy pl. pont az a fajta inzulin vagy tesztcsík nem lesz nekik, amit mi használunk. Ilyenkor hasznos, ha van nálunk –akár tartalék is.

Felnőtt osztályon történő elhelyezés

A gyermekkori diabétesz amellett, hogy egyre gyakoribb betegség, még így is viszonylag ritka kórállapotnak számít. Még az is elképzelhető, hogy a probléma sajátos jellege miatt nem is gyermekosztályra, hanem felnőtt kórházi osztályra kerül a gyermek (konkrétan szájsebészeti műtét miatt egy kamasz diabéteszes lánynál és egy iskolai biciklitúra során történt gázolás során egy gimnazista, diabéteszes fiúnál történt így a betegim között). Tudjuk, hogy a felnőtt és gyermek diabétesz kezelése sokszor különbözik egymástól.

Nem kezeltek eddig diabéteszes gyermeket…

Még az is lehet, hogy egyáltalán nem kezeltek ezelőtt az adott osztályon (traumatológia, sebészet, fülészet, ideggyógyászat) cukorbeteg gyermeket, és nincs benne gyakorlati tapasztalatuk. Ne féljünk, ez természetesen nem jelenti azt, hogy nem rendelkeznek majd elméleti ismeretekkel a diabétesz kezelésével kapcsolatban.

Megjegyzés: Az inzulinpumpa kezelésben szinte biztos, hogy nem lesz majd tapasztalatuk. Ezért is fontos, hogy legyen nálunk a diabetológus orvos által írt kezelési terv vagy egy ambuláns lap.

Eltérő protokoll

Az is megtörténhet, hogy más protokollokat használnak, és mások a helyi szokások.

Ilyenkor nyugodtan fogadjuk el ezeket a kezelési elveket, hiszen valószínűleg megalapozottak, és lehet, hogy mi is tanulunk belőlük. Ráadásul ezért az ottani orvosok szakmai felelősséget vállalnak. Ha valamiért mégsem reagál jól erre a gyermekünk, akkor még mindig kérhetjük, illetve javasolhatjuk az általunk megszokott lépéseket, pl. mikor és mennyivel korrigáljunk egy túl alacsony vagy túl magas vércukorszintet.

Fontos, hogy már az elején tisztázzuk, hogy mennyire vehetünk részt a gyermek kezelésében, pl. mi mérhetjük-e meg a vércukorszintjét, kezelhetjük-e az inzulinpumpáját? Az a tapasztalatom, hogy a technikai eszközök kezelését gyakran rábízzák a szülőkre.

Végezetül ne feledjük, hogy –annak ellenére, hogy kisebb diabetológiai jártasságú ez az osztály- az adott szakterület ellátásában sokkal nagyobb szaktudással és tapasztalattal rendelkeznek az adott orvosok és nővérek, pl. kitűnő sebészek, altatóorvosok, gégészek. Gyermekünk várhatóan jó kezekben lesz, de a sikeres kezeléshez a szülő diabetológiai tapasztalata is hozzájárulhat.

Esetismertetés, csak azért, hogy ’happy end’-del záródjon a cikk 

9,5 éves volt a kislányom, akkor fél éve volt diabéteszes és kétszeri inzulinkezelésben részesült, amikor nyaralás közben a fürdőszobában elcsúszott, a fejét a kád szélébe ütötte, és eszméletét rövid időre elveszítette, agyrázkódást szenvedett. Bevittük a helyi kórház sürgősségi ambulanciájára, ahol ideggyógyászati és koponya röntgen vizsgálat történt. A lányom még mindig zavart volt, egyszer hányt is, de vércukorszintje a normális tartományban volt. Tekintve, hogy a baleset az esti órákban történt, így a vacsora előtti inzulin beadása és a vacsora már nagyon időszerű lett volna. Közben a Gyermekosztályra küldték és koponya CT vizsgálatot szerveztek neki. Tudtam, hogy be kellene már adni az inzulint, ugyanakkor nem tudott enni-inni, így nem mertem beadni. Közben az ügyeletes orvos éppen egy gyógyszermérgezés miatt beérkezett másik gyermek gyomormosásával van elfoglalva, és indulni is kellett volna a CT-re. Végül a vizsgálat előtt az utolsó pillanatban sikerült infúziót kötni, beadni az inzulint, így a vércukrok sem borultak fel. Ráadásul a CT vizsgálat sem mutatott semmi kórosat, és másnap kiengedtek a kórházból. Két nap pihenés után valamelyest már ismét élvezhettük is a nyaralást.

2016. január

Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna

Házi gyermekorvos (Solymár), gyermekdiabetológus. A Szurikáta Alapítvány Gyermekbetegségek és élethelyzetek rovatának szerzője, a Szurikáta-rendezvények rendszeres szakmai segítője. Fruzsi lánya és ő maga is 1-es típusú diabéteszes, amelynek történetét itt írta meg.

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!