A vízipipázás több évszázados múltra tekint vissza. Az Egyesült Államokban és Európában a XX. századtól kezdve kezdett elterjedni, és mostanra a fiatalok kedvelt szórakozási tevékenységévé vált. Sajnos nagyon sok tévhit terjeng a vízipipázással kapcsolatban a közhiedelemben, ezért most nézzük  meg, hogy hogyan működik, és milyen veszélyei lehetnek ennek a szórakozási módnak.

59619227 - eastern hookah on wood table

A vízipipa működése

A vízipipa egy olyan szerkezet, amelynek csövei segítségével a dohányt vízen keresztül lehet szívni.

A vízipipának 4 fő része van:

 • A „tál”, amibe a dohányt rakják
 • Az alap, ami vízzel vagy más folyadékkal van megtöltve
 • A pipa szerkezet, ami összeköti az alapot a tállal
 • A cső, amin általában szipka is van, ezt veszed a szádba

A vízipipázás egy nagyon kedvelt formája a társasági összejöveteleknek, főleg a tinik és a fiatalabb felnőttek körében. Ilyenkor összeültök és megoszthattok egy pipát. Ma már rengeteg ízvariáció létezik, az eprestől kezdve a csokis ízesítésig mindenféle dohányt szívhattok. Akár lehet saját pipátok is, amit egy házibuliban elővesztek, de leginkább keleti jellegű teázókban vagy kávézókban szoktak a fiatalok vízipipázni.

Tévhitek

 • Gyakori tévhit, hogy a vízipipa biztonságosabb és egészségesebb a cigarettánál, mivel a dohányt vízen keresztül szívjátok. Ez nem igaz, mert a vízipipa folyadékja nem szűri ki a nikotint a dohányfüstből, sőt vízipipázás során a nikotin többszörös mennyisége jut be a szervezetedbe, mint a cigarettázás során!
 • A füstök egyik legjellegzetesebb összetevője a szén-monoxid. Minél tökéletlenebb az égési folyamat, annál több szén-monoxid keletkezik, így a vízipipa belélegzett füstjében akár 3-szor annyi szén-monoxid is lehet, mint a cigarettafüstben.
 • Vízipipázás során a nikotin és szén-monoxid túladagolásnál a mérgezés tüneteiként erős fejfájás, izzadás, szédülés, émelygés, hányinger, hányás és gyengeség, valamint eszméletvesztés jelentkezhet.
 • A másik tévhit, hogy a vízipipa kiszűri a rákkeltő anyagokat a füstből. Sajnos ez sem igaz, mert egy vízipipázás során belélegzett füstben kb. 50-szer több a rákkeltő vegyületek mennyisége, mint amennyi egyetlen cigaretta füstével szív magába a dohányos.
 • Rendszeres használata során mindenféle rákra, vérnyomásproblémákra, szív- és érrendszeri megbetegedésekre lehet számítani – mindezt a vízipipától.
 • Ráadásul a szájról-szájra járó szipka is komoly veszélyeket rejt magában, gondolj csak az olyan fertőző betegségekre mint a tuberkulózis, a gennyes agyhártyagyulladás, vagy a vírusokra, mint a hepatitisz vagy a herpesz.

Tények

 • Nem biztonságosabb, mint a cigarettázás! A vízipipázók is ugyanolyan rákkeltő vegyi anyagoknak és veszélyes gázoknak vannak kitéve.
 • A vízipipára is rá lehet szokni! Ha rendkívül gyakran vízipipázol és ezáltal egy magas nikotin-szinthez szoksz, ugyanolyan függővé válsz, mint a cigizők!
 • A cső nem szűri ki a „káros dolgokat”! A vízszűréshez kifejlesztett tömlő nem szűri ki a nikotint, a szén-monoxidot, a kátrányt, a rákkeltő vegyi anyagokat vagy a nehézfémeket.
 • Ha nem cserélitek személyenként a szipkát, egymást is megfertőzhetitek!
 • A vízipipa-dohány is dohány! És bár dohányárut nem lenne szabad 18 éven aluliaknak eladni, mégis a 18 év alattiakra jellemző a vízipipázás. Ráadásul maga a vízipipa akár interneten keresztül is nagyon könnyen beszerezhető, így nagyon nehezen lehet visszaszorítani és megállítani a tinik vízipipázását.
 • A vízipipázás további veszélyét jelenti, hogy a füstöt beszívó személy nem mindig tudja, hogy minek a füstjét vagy gőzét szívja el. Gyakran előfordul, hogy kábító hatású szert raknak a dohányra, vagy a folyadékba.
 • Folyadékként a fiatalok nem mindig vizet használnak egyes vízipipázók: alkohollal, illetve egyéb bódító hatású folyadékkal is gyakran próbálkoznak, amely belélegezve a légutak hatalmas felületén keresztül pillanatok alatt felszívódik, és súlyos alkoholmérgezéshez vezethet.
 • Egyértelmű összefüggést lehetett kimutatni a dohányzás és vízipipázás, illetve az alkoholfogyasztás és az egyéb illegális drogok, mint például a marihuána használata között.

Vízipipa és diabétesz

Tekintve, hogy a bulikon a vízipipázás piálással és esetleg illegális droghasználattal együtt történik, ezért ezeknek a káros hatása összeadódik és felerősíti egymást. Így sokkal súlyosabb állapot alakul ki, ugyanis hányni és rosszul-lenni nemcsak az alkoholtól, hanem a nikotinmérgezéstől is lehet. Ha a vízipipába víz helyett alkoholt tesztek, akkor ez az alkohol a légutak nyálkahártyájáról pillanatok alatt felszívódik és súlyos alkoholmérgezést okozhat.

A hosszú távon pedig a nikotin érszűkítő hatása hozzáadódik a cukorbetegség késői szövődményeként jelentkező szív-érrendszeri hatásokhoz. Így jelentősen növeli a súlyos érszűkület, végtagi amputáció, magasvérnyomás, agyvérzés és szívinfarktus kialakulásának veszélyét.

Bár a vízipipa nagyon jó társasági szórakozásnak tűnhet, mindenképpen tarts mértéket, és ne áltasd magad azzal, hogy kevésbé ártalmas az egészségedre, mint a cigi!

2017. március

Források: www.kamaszpanasz.hu, www.szakorvosi.hu, www.ma.hu

Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna

Házi gyermekorvos (Solymár), gyermekdiabetológus. A Szurikáta Alapítvány Gyermekbetegségek és élethelyzetek rovatának szerzője, a Szurikáta-rendezvények rendszeres szakmai segítője. Fruzsi lánya és ő maga is 1-es típusú diabéteszes, amelynek történetét itt írta meg.

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!