A gyerekek mindig örülnek a vakációnak, és várják a nyári táborokat. Természetesen egy diabos családban nagy lehet az izgalom, és sokszor felmerül a szülőben, hogy

 • Elengedjem? Ne engedjem?
 • Fognak tudni vigyázni a diabéteszére? Fogja tudni a gyermek kontrollálni a saját állapotát?
 • Mit és hogyan fog enni?
 • Mit pakoljak neki?

…. és még sorolhatnám tovább a kérdéseket, aggodalmakat.

A gyermek leválásának és önbizalmának erősítésére, valamint a másság érzésének csökkentésére fontos, hogy – megbízható körülmények között – a diabos gyermek is elmehessen táborozni. Alapvetően azt mondhatjuk, hogy első alkalommal diabéteszes gyermekek számára rendezett edukációs táborba menjen el a gyermek. Itt kontrollált körülmények között megtapasztalhatja azt, hogy, hogyan tud magára a szülő nélkül vigyázni és majd csak ezt követően írassuk őt be másfajta (pl. iskolai, sport vagy  kézműves) táborba.

Az egyik legfontosabb kérdés az szokott lenni, hogy az ottalvós táborokba mit pakoljunk be a gyermek táskájába?

A táborba feltétlenül vigyenek magukkal a gyermekek:

 • Részletes leírást a gyermek kezeléséről, a szülők és a kezelőorvos telefonszámával. A teendőket már a tábor indulása előtt érdemes megbeszélni és egyeztetni a szervezőkkel.
 • Inzulinokat (dupla mennyiségben), peneket, tűket, ujjszúrókat, vércukormérőt, +1doboz tesztcsíkot, GlukaGen Hypokit injekciót. Ha megoldható, akkor frissen cseréljenek patront a penbe, hogy ne kelljen a táborban ezzel bajlódni.
 • Pumpásoknak az inzulinpumpához való szerelékeket, patronokat, elemet (mindent dupla mennyiségben).
 • Szenzort és leolvasót. A szenzort is a tábor előtti napon szúrják be, hogy ne kelljen a táborban cserélni.
 • Egyéni gyógyszereket.
 • Diákigazolványt, a cukorbetegséghez kapcsolódó útiköltség-kedvezményt igazoló hatósági MÁK igazolványt és a gyermek Cukorbeteg vagyok kártyáját .
 • „Hypós csomagot” (szőlőcukor, keksz, 2 dl-es gyümölcslé).
 • Ha nem tudják a táborban teljes mértékig megoldani a diabos étkezést, vagy cöliákiás is a gyermek, akkor a pótétkezésekre nem romlandó élelmiszereket rakjanak be. Soha ne pakoljanak a gyermek táskájába romlandó élelmiszert! Amennyiben teljes mértékben megoldott a tábor alatti diétás étkeztetés, akkor inkább egyáltalán ne csomagoljanak nassolásra való ételeket.
 • Nem kifejezetten diab-specifikus, de gondoljunk arra is, hogy kiránduláshoz zárt cipőt, kis hátizsákot, kulacsot, időjárásnak megfelelő ruhát, sapkát, esőkabátot, fürdőruhát, papucsot, törülközőt, tisztálkodási szereket, naptejet, kullancs- és szúnyogirtó spray-t is pakoljunk be a táskába.

A táborban a táborozók egy „kicsit” maga mögött hagyhatják a diabétesszel kapcsolatos teendőiket, anélkül, hogy teljesen megfeledkeznének róluk. Engedjék őket önállósulni és ne bánják, ha a tábor alatti héten a normoglykémia felső határában lévő vércukorértékekkel, de annál nagyobb biztonsággal tudnak részt venni a programokon.

Szinte teljesen biztos, hogy a gyermek részére feledhetetlen élmény lesz a tábor és örömteli élményekkel tele fog hazaérni!

Mindenkinek nagyon jó nyári táborozást kívánok!

2020. július

A cikk a Szurikáta Alapítvány a Diabéteszes Gyermekekért  és a Juvenilis Diab Help Alapítvány együttműködésében született meg.

Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna

Házi gyermekorvos (Solymár), gyermekdiabetológus. A Szurikáta Alapítvány Gyermekbetegségek és élethelyzetek rovatának szerzője, a Szurikáta-rendezvények rendszeres szakmai segítője. Fruzsi lánya és ő maga is 1-es típusú diabéteszes, amelynek történetét itt írta meg.

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!