Magyarország nem foglal el kedvező helyet az ép fogak és jó szájhigiéne európai versenyében, ezért nagyon fontos a megfelelő szülői hozzáállás és a rendszeres fogorvosi kontroll a gyermekek esetében.

Dr. Végh Dániel vendégszerző cikke

Gyermekkori szájüregi egészség kisokos szülők részére

A gyermekek fogai már a terhesség alatt fejlődésnek indulnak, ilyenkor azonban még az állcsontokban helyezkednek el. Az első maradófog előbukkanása 6 éves korban történik meg az alsó rágófogak előretörésével. Általánosságban elmondható, hogy a prevenció vagy megelőzés kulcskérdés a diabéteszes és nem diabéteszes gyermekek szempontjából, a későbbi következmények minimalizálása érdekében erre nagy hangsúlyt kell fektetni.

Fogkefe és fogkrémválasztás

Statisztikák szerint ma Magyarországon az évenkénti átlag fogkefefogyás körülbelül 1 db/fő és emellett átlag évi 3,5 tubus fogkrémet használunk el fejenként. Az ajánlások szerint 3 havonta válna szükségessé a fogkefecsere, míg a napi 2 szeri fogmosással kalkulálva szintén a fent említett fogkrémfogyasztás magasabb értéke lenne megfelelő.

Gyermekkorban kifejezetten fontos a megfelelő fogkrém és fogkefe választás.

Fogkeféből figyelni kell a termék csomagolását, általában vannak külön gyermekfogkefék és életkortól függően méretben, sörtesűrűségben eltérések. Már 4 hónapos kortól tudunk speciális fogkefét vásárolni gyermekeinknek.

A nagyobb márkák palettáján található fogkrémek között is vannak speciálisan életkorhoz kötött termékek, például 6 éves korig, vagy 2 éves kor alatti fogkrémek. Itt a fluoridkoncentráció alacsonyabb, olyan dózist tartalmaz, amit ha a gyermek véletlenül lenyel, akkor nem lesz következménye.

Szövődmény a fluoridmentes fogkrémek használata következtében alakul ki. Ennek során a nem megfelelő minőségű fogkrémhasználat miatt a gyerekek tej és maradó fogai elszuvasodnak, ami komolyabb fogorvosi beavatkozásokat, gyökérkezelést, nagy kiterjedésű töméseket, extrém esetben foghúzást von maga után. Ez a gyermeknek nagy stresszhatássá és egész életüket befolyásoló rossz emlékké válik, esetleg megutálnak majd fogorvoshoz járni, és ez tovább fogja rontani a már kialakult nehéz helyzetet. Felnőtt korra a nem megfelelő és rosszul karbantartott szájhigiéne komoly emésztőszervi és táplálkozási nehézségeket vonhat maga után.

Fogszuvasodási rizikó csökkentésének otthoni lehetőségei: fluorid tartalmú fogkrémek vagy szájöblögetők használatával kiegészített rendszeres fogmosás.

6 éves kor alatt csökkentett fluoridtartalmú termékeket (fogkrém, szájöblögető)  kell alkalmazni.

Fogmosási technika

Gyermekkorban célszerű manuális, hagyományos fogkefével kezdeni, így a gyermekek elsajátíthatják a fogmosás helyes technikáját, majd ezután lehet áttérni az elektromos fogkefe használatára. A helyes fogmosási technika során nem sikáló, hanem körkörös mozdulatokkal tisztítjuk át a fogak felszíneit, különös gondot fordítva a fog ínnyel való találkozási zónájára, ahol a lepedék leginkább lerakódik. Szoros fogazat esetén a fogselyem használatával kell kiegészíteni a fogmosási rituálét, melynek során a fogak egymás mellett lévő felszíneit fogjuk óvatos mozdulatokkal megtisztítani, figyelve arra, hogy ne sértsük meg a fogselyemmel ínyünket.

A diabéteszes gyerekek  kiemelt rizikócsoportnak tekinthetők,  bizonyos szájüregi betegségekre, például fogszuvasodásra és ínybetegségek kialakulására fokozottan hajlamosak. A nem megfelelő szájhigiéne pedig negatívan befolyásolja a vércukorszintet is.

Szájhigiéne

Szájüregünk egészségében hatalmas szerepe van a gyerekfogászati egészségnevelésnek és felvilágosításnak. A szülők és testvérek is fontos szerepet játszanak a gyermekek táplálkozási és szájhigiénés szokásainak kialakulásában. Naponta optimálisan 2-szer kell fogat mosni, reggeli után, illetve lefekvés előtt. Az étkezés és a fogmosás között fél órának el kell telnie.

Mivel az éjszakai hipoglikémiás állapotok esetén nagy koncentrációjú cukoroldat fogyasztására kerülhet sor a diabéteszes gyermekeknél, ebben az esetben személyes tanácsom az lenne, hogyha a gyermek jobban lett, de még nem aludt vissza, szájöblögető folyadékkal öblögessen. Ez segíti a pH helyreállítását, és csökkenti a cukor okozta szuvasodási folyamatok beindulását.

Fogszabályzó viselés esetén

Fix fogszabályzó készülék viselése esetén fokozattan kell a szájhigiénére ügyelnünk, a fogszabályzó fogorvos által javasolt kiegészítő tisztító eszközöket használni kell a brackettek és a fogak fogkefével nem megtisztítható felületein lévő lepedék eltávolítására (fogköztisztító kefe, speciális fogkefe).

Szájbetegségek

Diabétesz esetén leggyakrabban előforduló betegségek a fogszuvasodás, ínygyulladás, gombás fertőzés és szájszárazság. Ezen betegségek kialakulása bonyolult háttérfolyamatok eredménye, de összefüggésben van azzal a ténnyel, hogy egy diabéteszes gyermek átlagos vércukorszintje a metabolikusan nem érintett gyermekek vércukorszintjéhez képest magasabb. Ennek következtében megváltozik a szájüreg pH-ja, csökken a nyálelválasztás, ezáltal a fogszuvasodásra való hajlam megemelkedik. A nyálban lévő cukorkoncentráció emelkedése pedig rendkívül jó táptalaj a gombás és bakteriális fertőzések kialakulására. A szájüregi fertőzések és a csökkent immunválasz hajlamosító tényezők a szájüregi gyulladásos folyamatok kialakulására (fogágybetegség, ínygyulladás). A fent említett állapotok pedig kedvezőtlenül befolyásolják a gyermekek vércukorszintjét, ami ezáltal nehezebben kontrollálható.

Összefoglalás

Összességében elmondható, hogy az 1-es típusú diabéteszes gyermekek fokozottan vannak kitéve különböző szájüregi betegségek kialakulására, emiatt nagyon fontos a helyes táplálkozás, otthoni megfelelő fogmosási technika és fegyelem mellett a rendszeres fogászati szűrővizsgálat.

2015. március

Olvasói kérdés – válasz

Kedves Végh Dániel!

9 éves (1 es típusú diabéteszes) gyermekemnek elektromos fogkefét szeretnék vásárolni. 
Örülnék ha megírnád,hogy milyen szempontok szerint válasszak?

Kérdésem az lenne, hogy gyerek vagy felnőtt elektromos fogkefe kell neki? A gyermek fogkefék mind +3 felirattal vannak ellátva, de kétlem,hogy ezt kellene 18 éves korukig használni. Már arra is gondoltam,hogy a gyermek e. fogkefe az a tejfogakra, a felnőtt pedig a maradó fogakra van. (Fiamnál épp fogváltás zajlik)
Előre is köszönöm, ha segítesz ebben a témában! (Típus javaslatot is szívesen veszek.)
Vargáné Gárvány Melinda

Válasz:

Kedves Melinda!

Mivel még vannak tejfogai kisfiadnak, ezért érdemes lehet kifejezett gyermekeknek való elektromos fogkefét vásárolni! Amire inkább oda kell figyelni, az az hogy ne elemes, hanem inkább akkumulátoros fogkefét válasszunk! A „felnőtt” elektromos fogkeféhez is lehet gyermekfejet venni, ilyenkor lehetséges hogy beruháznak egy drágább akkumulátoros fogkefére, és csak a fejeket kell cserélni, attól függően hogy ki mossa a fogát vele, utána levenni és eltenni mindenkinek a saját helyére, dobozába, fiókba! Tehát érdemes a gyermek részére gyermekfejet venni, a készüléknél pedig az akkumulátorosokat javasolom a jobb hatékonyság és a tartós élettartam miatt!
Végh Dániel

 

Dr.  Végh Dániel

Semmelweis Egyetem Diabéteszes Fogászati Munkacsoport vezetője
Alapító és Elnökségi Tag, Diabetes Youth Advocates Europe, DYA Europe
Ifjúsági Diabétesz Blog és Mozgalom vezetője (IDB Hungary)
Magyar Diabétesz Társaság tagja

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!