A láz nem a betegség oka, hanem tünet, a szervezet öngyógyító folyamatának része, egy bizonyos mértékig jó. Ezért nem javasolt azonnal csillapítani. Egészséges gyermeknél majdhogynem azt mondhatjuk, hogy az esetek nagy részében nem is a lázat akarjuk csillapítani, hanem a nyűgösséget, a potenciális fájdalmat csökkenteni. Cukorbeteg gyermeknél ehhez hozzájárul az, hogy a láz által kiváltott anyagcserezavart (ketoacidózist) is meg kell előznünk, illetve kezelnünk!

A láz a szervezet védekező reakciója a fertőzésekre, a láz lassítja számos vírusfajta szaporodását, fokozza az immunrendszer működését. Csökken a szérum vastartalma, ezáltal is lassul a baktériumok szaporodása. A láz ritkán ér el olyan mértéket, hogy a szervezetet közvetlenül károsítsa. Többnyire ártalmatlan. Viszont kísérő tünetei károsak és veszélyesek lehetnek (fokozott fehérjevesztés, a szervek károsodása). Ugyanakkor a láz mértéke vagy tartóssága legtöbbször önmagában nem alkalmas a gyermek állapota súlyosságának megítélésében. A csecsemő hőszabályozása az újszülöttkoron túl is egy ideig labilis.

Haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, ha:

 • tartósan fennálló (3 nap!), visszatérő, vagy egyszeri kiugróan magas lázat észlelünk
 • 6 hónaposnál fiatalabb csecsemő lázas állapota esetén
 • ha a gyermek állapota fokozatosan romlik
 • bőrvérzés, tarkótáji fájdalom, fülfájás vagy nehézlégzés észlelésénél
 • ha a gyermek görcsöl
 • ha aluszékony vagy nem ébreszthető
 • ha újabb szokatlan tünetek jelentkeznek.

Orvoshoz fordulás előtt az alábbiak szerint meg kell kezdeni a lázcsillapítást! A lázcsillapítás megkezdése után (a fentiek esetében) szükséges felkeresni a gyermekorvost. A lázcsillapítás szülői feladat és a „csak” lázas gyermek nem igényel ügyeleti vagy sürgősségi ellátást.

Tünetek, lázmérés

A láz tünetei:

 • arcpirulás, meleg, forró bőr, szájszárazság, szomjúságérzés
 • emelkedett pulzus- és légzésszám
 • rossz közérzet, kábultság, fejfájás, hidegrázás, nyugtalanság, ingerlékenység, delirium, egyéni érzékenységtől függően: görcskészség, görcs

Lázmérés – 1 éves korig végbélben ajánlott

 • 36,5-37,5: normál testhőmérséklet
 • 37,5-38,5: hőemelkedés
 • 38,5-39,5: mérsékelt láz
 • 39,5-41,0: magas láz
 • 41,0 felett: igen magas láz

A csecsemők hőmérsékletét a végbélben mérjük. Sok friss szülő aggódik, hogy ezzel fájdalmat okozhat babájának, de nem kell aggódnunk, ha kicsit beolajozzuk, vagy némi popsikrémet teszünk a lázmérő hegyére, nem fog fájni neki. (Sőt néha még a székletürítést megkönnyíthetjük vele szeles babánknak.)Székletet érő vagy tartós itteni hőmérőzés jelentősen megnöveli a leolvasott értéket. A kánikulában a legtöbb csecsemőnek hőemelkedése van, nem kell tőle megijedni, a megfelelő folyadékpótlásról gondoskodni kell.

Jól használhatóak a flexibilis végű digitális lázmérők. A fül és a homlokhőmérő (ez a legkevésbé pontos) pontossága jelentősen alulmúlja az előbbit. A cumihőmérő sem minden babánál válik be. Az infravörös fülhőmérőnél figyelni kell a helyes használatra, ezért alaposan el kell olvasni a használati útmutatót,  a gyermekeknél a fülcimpát hátra, lefelé, később felfelé kell húzni, ami kellemetlen lehet a babának vagy a szülő nem tudja megfelelően kivitelezni.

Lázmérés – kb. 1 éves kor után hónaljban is lehet mérni

 • 36-37: normális testhőmérséklet
 • 37-38: hőemelkedés
 • 38-39: mérsékelt láz
 • 39-40,5: magas láz
 • 40,5 felett: igen magas láz

Ha hónaljban (de a homlokon is) mérünk, akkor figyelni kel arra, hogy ne legyen nedves (a verejtékezés lehűti a bőrt és torzít az eredményen).

A lázcsillapítás célja: tartósan magas testhőmérséklet csökkentése, a kísérő tünetek enyhítése, a szövődmények megelőzése.

1. Gyógyszeres lázcsillapítás

Legkisebbeknél a kúp, míg nagyobbaknál a szirup javasolt. Természetesen, ha hasmenés van, a kúp, hányás esetén a szirup nem hatásos. Ha pl. a sziruptól van hasmenése a gyermeknek, próbálkozhatunk egy másmilyen ízetésű sziruppal (pl a málnás helyett narancsossal) vagy kúppal. A kúpot melegítsük meg kicsit ujjbegyünkkel, síkosítsuk a lázmérőknél említett módon mielőtt bedugjuk a végbélbe, majd kis időre fogjuk össze a farpofákat, nehogy kinyomja a kúpot.

Lázcsillapító gyógyszerek

A gyermekeknél a paracetamol, ibuprofen, aminophenazon (és esetleg a diclofenac) tartalmú lázcsillapítók jönnek számításba (Kalmopyrint, Aszpirint nem lehet adni gyermekkorban!). Egyszerre nem adható kétféle lázcsillapító és nagyon figyelni kell a túladagolásra, hiszen különböző nevű készítmények tartalmazhatnak ugyanazon hatóanyagot! A lázcsillapító hatása a beadás után kb. 1,5 óra múlva kezdődik.  Ha 2-3 óra múlva sem segített a beadott gyógyszer, akkor adható egy más hatóanyagú. Fontos a betegtájékoztató megfelelő áttanulmányozása, hogy megfelelő adagban használjuk a lázcsillapítót. Soha ne adjon kisebb adagot (pl. fél adagot mondjuk kisebb láz esetén) az előírtnál.

Amennyiben szirupokat használunk, akkor lehetőség szerint olyat válasszunk, mely nem tartalmaz cukrot. Fontos tudni, hogy még ezek a készítményeknek is jelentős szénhidráttartalmuk van, ezért ezzel számolnunk kell! Cukros szirupok adása sem tilos, de inkább csak akkor adjunk, ha mással nem helyettesíthetőek, és a gyermek gyógyulásának szempontjából mindenképpen fontos az alkalmazásuk. Természetesen ezeknek a szénhidráttartalmát is mindenképpen figyelembe kell venni.

Paracetamol (pl. Panadol Baby belsődleges szuszpenzió, Rubophen szirup, Mexalen végbélkúp):  Hatékony fájdalom- és lázcsillapító, de minimális a gyulladásgátló hatása és hatása viszonylag rövid ideig tart. Kis dózisban nem károsítja a gyomornyálkahártyát.  Túladagolása májkárosodást okozhat. A paracetamoltartalmú gyógykészítmények  növelhetik az asztma kialakulását gyermekeknél. Folyamatosan 3 napnál tovább nem alkalmazható.

Ibuprofen (pl. Algoflex Baby, Nurofen):  gyulladás és fájdalomcsillapító és tartós lázcsillapító hatással is bír. Mellékhatása: a gyomorpanaszok a leggyakoribbak.

Aminofenazon típusú kúpok (pl. Germicid-C, Supp. Antypyretikum, Supp. Noraminophenazon): receptre kaphatók, hűtőben kell tárolni. Ezeknek a legerősebb a hatása felsorolt szerek közül. Mellékhatása: nagyon ritkán agranulocytosist okozhat, ami a fehérvérsejtszám súlyos fokú csökkenésével járó állapot, ezért számos országban nincsen fogalomban. 3 hónapos kor alatt csak ezek a típusú lázcsillapítók adhatók. A gyermek testsúlya szerint kell változtatni a kúpot (pl. 1 éves kor felett vagy 10 kg-nál súlyosabb gyermek esetében az újszülöttkorban felírt Germicid-C kúp már hatástalan).

Diclofenac (Cataflam): Elsősorban gyulladás és fájdalomcsillapító hatása miatt alkalmazzuk. Láz fennállása önmagában nem indikáció a használatára.

2. Fizikális lázcsillapítás (hűtés)

A fizikális lázcsillapítás a hőelvonás fizikai jelenségén alapszik. A hőelvonásra épülő módszereknek két válfaja ismert. Magas láz esetén gyógyszeres lázcsillapítással együtt, az alábbi módon, kíméletesen alkalmazva hatásos lehet. Alkalmazása megkíméli a szervezetet a gyógyszerek sokszor fölöslegesen gyakori adásától is.

Hűtőborogatás (priznic): egy lepedőt, vagy textilpelenkát langyos, állott vízzel átnedvesítünk, s azzal a beteg egész testét (nyaktól lefelé) becsavarjuk. A csak csuklóra, bokára helyezett borogatás hatástalan!! Amint a borogatás átmelegszik, cseréljük le! (Ezt a műveletet 2-3 alkalommal érdemes elvégezni). A hűtőborogatást követően vékony, jól szellőző pamutruhát adjunk a gyermekre és csak könnyű, vékony takaróval takarjuk be, hogy ne akadályozzuk a test hőleadását.

Hűtőfürdő: Engedjünk a kádba fürdővizet, amelynek hőmérséklete megegyezik a lázas beteg testhőmérsékletével. Ültessük bele a gyermeket, a víz a mellkasáig érjen! Hideg víz hozzáadásával fokozatosan hűtsük le a fürdővizet 31°C-ra, és a langyos vízzel locsolgassuk a gyermek egész testét. A gyermek kb. 8-10 percig ebben a vízben tartózkodjék Ezt követően törüljük szárazra, és az előbb leírtakhoz hasonlóan adjunk rá pamut ruhát, de ne takarjuk be vastag takarókkal.

3. Speciális teendők cukorbeteg gyermekeknél

A lázas állapot elősegíti a ketoacidózis kialakulását diabéteszes gyermekeknél. Ennek kórélettani alapja az a tény, hogy rövid idő alatt, akár 3-4 fokkal is megemelkedhet a testhőmérséklet, amelyhez óriási energia felszabadítására van szükség. A leggyorsabban mozgósítható energiaforrás a zsírok égetése, amelyet nem tud követni az anyagcsere egyensúlyt egyébként biztosító szénhidrát-inzulin arány, így a zsírok nem tudnak tökéletesen lebomlani, elégni. Ketontestek szaporodnak fel a vérben, amelyek a vér savasodását idézik elő, és kialakul a ketoacidózis.

Ezért lázas betegség esetén csökkenteni kell a zsírbevitelt, és fokozni a szénhidrátbevitelt, elsősorban folyadékok (pl. rostos ivólevek) formájában. Így esély van arra, hogy a láz kapcsán képződő ketontestek ne csak a vizelettel távozzanak a szervezetből, hanem bevonódjanak az anyagcsere folyamatokba és elégjenek. A láz miatt és a vesén át történő ketontest (aceton) ürítés elősegítésére mindenképpen bőséges folyadékbevitelre van szükség, ezért a szénhidráttartalmú gyümölcsleveken kívül is igyon bőven vizet, limonádét, teát a gyermek!

Nagy a valószínűsége a vércukorszint emelkedésének is, ezért betegség, főleg láz esetén a rendszeres (pl. 2-3 óránkénti) vércukormérés és a vizelet aceton-tartalmának ellenőrzése tesztcsíkkal elengedhetetlen! Ha a gyermek vércukorértékei úgy kívánják, akkor szükség lehet az inzulinadag emelésére – a kezelőorvossal megbeszélt, egyénileg meghatározott módon és mértékben!

Az enyhe ketoacidózis a megfelelő módon való kezelése a fenti módon általában megoldható. Ha azonban próbálkozásaink ellenére hányás is kialakul, vagy romlik a gyermek általános állapota (acetonos lehelet, bágyadtság, aluszékonyság), akkor a gyermek állapotának folyamatos ellenőrzése és megfelelő kezelése csak kórházi körülmények között biztosítható, ezért ilyen esetben a gyermeket  haladéktalanul kórházba kell vinni!

4. Egyéb tennivalók

 • Folyadékpótlás: minden fok 12%-kal növeli a gyermek folyadékigényét.
 • Csökkenteni kell a lázas betegnél a nagy kalóriatartalmú és nehezen emészthető táplálékok (zsírok) felvételét és növelni a szénhidrátok arányát.
 •  A tejes ételeket ne erőltessük.

Általános jó tanácsok:

 • Itatás/szoptatás
 • Figyelni az aggasztó jeleket megjelenését (kiszáradás, egyebek)
 • Ne menjen közösségbe, sétálni, lehetőleg ágynyugalomban legyen.
 • Ne öltöztessük túl/alul. Laza, könnyű ruhában legyen, nem kell túlzottan betakarni.
 • Ne alkalmazzon hideg/jeges fürdőt/lepedőbe csavarást!
 • Ismeretlen eredetű láznál ne adjon antibiotikumot csak úgy, ez vírus ellen különben sem hatásos. Az antibiotikum nem lázcsillapító, ezért megfordítva is igaz: antibiotikum kezelés szükség esetén nem nélkülözi a lázcsillapítást.

Lázgörcs

6 hónapos és 6 éves kor között a gyerekek 3%-ánál fordul elő. A roham igen ijesztő, a gyermek hirtelen elveszíti az eszméletét, szeme felakad, oldalra egy pontra fixál. Végtagjai megfeszülnek, rángani kezdenek, néha a gyermek nem is tud lélegezni, ezért arca is elszürkül, ellilul.

Fontos tudni, hogy a lázcsillapító gyógyszerek nem előzik meg a lázgörcsöt! A lázgörcs többnyire még a hőemelkedés fázisban alakul ki, ezért nem igazán lehet megelőzni lázcsillapítóval.

Teendők

 •  Próbálja megőrizni a nyugalmát!
 •  Ha lehet, akkor jegyezze meg, hogy kb. mennyi ideig tartott a roham.
 •  Ne hagyja egyedül a gyermeket!
 • Fordítsa a gyermeket az oldalára!
 • Távolítson el minden olyan dolgot a közeléből, amivel sérülést okozhat magának!
 • Feje alá tegyen valami puhát, pl. párnát, hogy ne üsse be, ha nem az ágyban van.
 • Semmit ne adj neki szájon keresztül.
 • Orvoshoz kell menni/orvost kell hívni, ha ez volt az első görcs vagy nem tudja megítélni, hogy görcs után rendben van-e a gyermek.
 • Azonnal mentőt kell hívni, ha 5 percnél tovább tart a görcs, ha a vízben volt és nehézlégzés alakult ki nála, ha fejsérülést szenvedett, ha görcs után nem rendeződik az állapota, ajkai kékek maradnak.
 • Ha nem ez az első roham, akkor alkalmazzon receptre kapható görcsoldó kúpot!

 2014. november 12.

FIGYELEM! A fenti cikk semmilyen módon nem helyettesíti az Ön gyermekének  gyermekorvosi vizsgálatát, gyermeke diabetológus szakorvosával történő konzultációját!

Nagy-Szakáll Zsuzsanna

Házi gyermekorvos (Solymár), gyermekdiabetológus. A Szurikáta Alapítvány Gyermekbetegség és élethelyzetek rovatának szerzője, a Szurikáta-rendezvények rendszeres szakmai segítője. Fruzsi lánya és ő maga is 1-es típusú diabéteszes, amelynek történetét itt írta meg.

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!