Az ünnepek közeledtével kicsit lazulhat az önellenőrzés, hiszen jobban megoszlik a figyelem. Karácsony előtt az ajándékok beszerzése, a lakás feldíszítése, az ünnepi menüsor megtervezése és elkészítése, az iskolai-óvodai-munkahelyi ünnepségekre való szaladgálás miatt kevesebb időnk juthat a gyermek diabéteszének ellátására. Az ünnepek alatt a napi rutint várt és váratlan helyzetek tarkíthatják, úgymint egy-egy vidéki rokonlátogatás, hosszú utazás, hóviharba vagy több órás dugóba kerülés autópályán, stb. Ráadásul a kórházak ilyenkor csak ügyeleti rend szerint működnek, probléma esetén nehezebb hatékony és gyors segítséghez jutnunk.

Néhány jó tanáccsal szeretnék hozzájárulni ahhoz, hogy ezeket a váratlan helyzeteket elkerülhessük és megfelelően kezelhessük, így a karácsonyi ünnepeket teljes fényükben élvezhessük.

Gódor Panka fotója. Ünnepi receptek itt >>>

I. Vércukormérés

Elromlott a vércukormérő vagy otthon felejtettük a vércukormérőt, ezért nem tudunk vércukrot mérni. Ilyenkor az alábbi tünetek segíthetnek a vércukorszint megítélésében:

 • alacsony vércukorszint esetén a gyermek éhes, gyenge, sápadt, feje fáj, remeg, bőre sápadt, hideg verejtékes.
 • magas vércukorszint esetén a gyermek sokat iszik, sokat pisil, szája száraz, bőre kipirult, meleg, száraz. Ha acetonos leheletet is észlelünk, akkor nem várhatunk a vércukorméréssel, hanem azonnal ügyeletre kell vinni a gyermeket!

Elfogyott a tesztcsík: Tesztcsíkot teljes áron tudunk ilyenkor vásárolni az ügyeletes gyógyszertárban.   Ha eltört az ujjbegyszúrónk, akkor helyette megszúrhatjuk az ujjunkat pl. a pen tűjével.

Sokan nem gondolnak rá, de legyen nálunk mindig tartalék elem is a vércukormérőhöz, inzulinpumpához.

II.  Inzulinkezelés

1. Megfagyott vagy felforrt az inzulin,

mert kint a téli hidegben, vagy a meleg kályha mellett felejtettük. Kiolvadás vagy lehűlés után már tilos használni az inzulinampullát, mert a hőhatásra elveszti a hatását. Ilyenkor ki kell cserélni a penben lévő inzulint egy tartalék patronra.

 2. Nincs nálunk tartalék patron, és elfogyott, eltört, tönkrement az inzulinunk.

2015. január 1-től nagyon megszigorították azt a lehetőséget, hogy a patikában recept nélkül kapjanak a betegek olyan gyógyszert, amelyik receptköteles. Igaz ez az inzulinra is. Ha valakinek sürgősen inzulinra van szüksége (pl. elfogyott, eltört az utolsó ampulla, stb.) akkor pl. ügyeletes orvossal teljes áron fel kell íratni receptre az inzulint, ahhoz, hogy kiadhassák a patikában.

3. Tönkrement a pen.

Ilyenkor használjunk tartalék pent, amelyet a gondozóban lehet kérni. Ha nincs tartalék penünk, de ugyanannak a cégnek az inzulinját használjuk bázisinzulinként és (ultra)gyorshatású inzulinként, akkor cserélgetni kell a még működő penben a patront, és az első lehetséges alkalommal (ünnepek után) be kell szereznünk egy új pent a gondozóból!

Holttér nélküli, inzulinos fecskendővel is kiszívhatjuk a penből az inzulint – ez azonban kellő jártasságot igényel, ezt előre gyakorolnunk kell pl. a diabetológus szakasszisztensünk segítségével.

 4. Elromlott a pumpa.

Ilyenkor térjünk át penes kezelésre az előre megbeszélt módon és adagban. A pumpaforgalmazó cégek éjjel-nappal hívhatók vészhelyzet esetén, cserepumpa biztosításában ők tudnak segíteni.

5.  Összecseréltük a beadásnál az inzulint vagy más adagban adtuk be az inzulint.

Ez annyira speciális ellátást igényel, hogy ilyen esetben mindig érdemes személyre szabottan konzultálni a kórházzal, és ők döntenek arról, hogy extra szénhidrát fogyasztással tudjuk-e kezelni otthon a tévedést, vagy be kell-e menni a kórházba. Amíg ez megtörténik, addig is gyakori vércukorméréssel ellenőrizzük gyermekünk állapotát és sz.e pótoljunk szénhidrátot.

 6. Nem emlékszünk, hogy beadtuk-e az inzulint?

Ha nem vagyunk biztosak benne, akkor se adjuk be újra az inzulint. Mérjünk többször vércukorszintet, és csak akkor adjuk be óvatosan (akár kisebb adagban vagy több részletben) az inzulint, ha a vércukorszintek emelkedése ezt egyértelműen jelzi.

 III.  Étkezés

 1. Inzulinbeadási és/vagy étkezési idő van és nem tudunk étkezni,

mert pl. de nincs nálunk a vészhelyzeti csomagon kívül más ennivaló (müzli, szőlőcukor, gyümölcslé, teljeskiőrlésű keksz), mert elakadtunk az úton, vagy iskolai ünnepségen vagyunk, esetleg később készül el vendégségben a vacsora, stb.

Ha egészen biztosak vagyunk benne, hogy fél-egy óra múlva tudunk majd enni, akkor ennyi idővel nyugodtan eltolhatjuk az inzulin-beadási és étkezési időt. Ha tudunk erre előre készülni, mert pl. a meghívásnál egyértelműen kiderül, hogy más időben tudunk majd csak enni, akkor már az előzi inzulinbeadást és étkezés(eke)t is fokozatosan csúsztassuk odébb. Végszükség esetén a hipós csomagból pótoljuk az étkezés szénhidráttartalmát, figyelembe véve a gyorsan felszívódó szénhidrátok magasabb vércukoremelő hatását.

2. Vendégséglátás során nem pontosan ismert az étel összetétele és szénhidráttartalma.

Ilyenkor hagyatkozzunk szemmértékünkre és tapasztalatunkra, kóstoljuk meg mi is az ételt. Mérjünk étkezés után gyakrabban, és szükség esetén korrigáljuk a vércukrot (extra szénhidrát vagy inzulin beadásával).

3. Cukorral készült ételt szeretne megkóstolni a gyermekünk.

Azt gondolom, hogy a karácsony részben attól válik ünneppé, hogy kizökkenünk a napi megszokott életmódból, és –mértékkel ugyan-, de megtehetünk olyan dolgokat, amelyeket egyébként nem szoktunk. Ha ez csak egy egyszeri alkalom, és tudunk mértéket tartani (pl. tényleg csak megkóstolja a gyermek a süteményt), és ez nem válik rendszerré, akkor engedhetünk a csábításnak. Természetesen próbáljuk meg nagyjából meghatározni az édesség szénhidrát-tartalmát és ezt számítsuk be a napi adagba, valamint gyakran ellenőrizzük a gyermek vércukorszintjét! Ne feledjük, ha „diabetikus” édességet fogyasztunk, annak is nagyobb lehet a glikémiás index-sze, ezért ez is jelentősen megemelheti a vércukorszintet. Így itt is ugyanolyan fontos a mértékletesség, és a gyakori vércukormérés!

 IV.  Végezetül

1. Szeretném felhívni arra a figyelmet, hogy ünnepek előtt mindenképpen ellenőrizzük le az alábbiakat:

 • Van-e otthon elegendő inzulin és tesztcsík, tű, szerelék (pumpához)?
 • Nem járt-e le a Glukagon injectio?
 • Jól működik-e a vércukormérő készülék, ujjszúró, pen?
 • Van-e otthon tartalék elem a vércukormérőhöz, inzulinpumpához?
 • Hipós-csomagunkat töltsük fel. Legyen otthon pl. elegendő szőlőcukor, gyümölcslé, teljeskiőrlésű keksz, stb.
 • Kérdezze meg a gondozó helyet, hogy probléma esetén hova fordulhatnak, kit és hogyan érhetnek el telefonon?
 • Ha vidékre utaznak rokonokhoz, akkor előre tájékozódjanak, hogy hol található a legközelebbi egészségügyi intézmény!
 • Tájékozódjanak az ügyeletes patikák elérhetőségéről!

2. Utazás esetén mindig legyen nálunk /amiből van, abból dupla mennyiségben:

 • inzulin és tesztcsík, tű, szerelék (pumpához),
 • Glukagon injectio,
 • vércukormérő készülék, ujjszúró, pen,
 • tartalék elem a vércukormérőhöz, inzulinpumpához,
 • „Cukorbeteg vagyok” kártya, utolsó Ambuláns lap vagy Zárójelentés,
 • fontos telefonszámok,
 • egyéb sürgősségi gyógyszerek (lázcsillapító, hányás, hasmenés, köhögés, allergia ellen).

    2015. december

 

Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna

Házi gyermekorvos (Solymár), gyermekdiabetológus. A Szurikáta Alapítvány Gyermekbetegségek és élethelyzetek rovatának szerzője, a Szurikáta-rendezvények rendszeres szakmai segítője. Fruzsi lánya és ő maga is 1-es típusú diabéteszes, amelynek történetét itt írta meg.

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!