A diabéteszes betegek mintegy 50%-ában végeznek műtétet az életük során. Ennek nagyobb része inkább a felnőttkorban történik, de – ritkább esetben – gyermekkorban is előfordulhat, hogy műtétre kerül sor. Ebben az életkorban leggyakrabban mandula- és sérvműtétekkel találkozunk, amelyek a kis műtétek csoportjába tartoznak.

Műtét és vércukrok

Lehetőség szerint előre tervezett időpontban, ideális anyagcsere-helyzet mellett kerüljön sor az operációra, hogy a magas vércukorszintből eredő szövődményeket (fertőzés, rossz sebgyógyulás) csökkenteni tudjuk. Cél, hogy a műtét során a vércukorszint szűk határok között (6-10 mmol/l) mozogjon.  A hipoglikémiát lehetőség szerint el kell kerülni, illetve meg kell előzni az altatás alatt.

Általánosságban figyelembe kell venni, hogy a műtéti beavatkozás, a stresszhelyzet és az altatószerek megemelhetik az inzulinigényt és a vércukorszintet.

A műtét helyszíne

Lehetőleg abban az intézményben történjen a műtét, ahol a diabéteszt is kezelik, így könnyebben tud a sebész, az altatóorvos és a diabetológus konzultálni. Ilyen esetben akár már a műtétet követően rövid időn belül a gyermek(diabétesz) osztályra tudják áthelyezni az operált kisgyermeket, ahol a diabéteszét tekintve biztosan jó kezekben lesz.

Ha erre nincsen lehetőség, és másik kórházban történik a műtét, akkor a beavatkozást megelőzően feltétlenül kérjünk a gondozó orvostól egy kezelési tervet a gyermek szakszerű ellátásához! Ebben a szakvéleményben azt írja le a kezelőorvosunk, hogy milyen kezelést javasol a tervezett műtét kapcsán (pl. mennyi és milyen inzulint és infúziót, valamint mennyi ideig kapjon a gyermek), milyenek legyenek a vércukor célértékek illetve, hogy „vészhelyzet” (túl magas és túl alacsony vércukorszint, ketózis) esetén milyen kezelést javasol a gyermeknek. Ez annyira fontos lehet, hogy ezt a szakvéleményt érdemes külön – és nem a többi zárójelentéssel,  lelettel együtt – átadni a kórházi orvosnak és felhívni a figyelmét a tartalmára!

Speciális teendők diabétesz esetén

A műtétet diabéteszes betegnél célszerű reggel, elsőként elvégezni. Mivel a műtét előtt, alatt és utána is néhány órán keresztül nem ihat és ehet a kis beteg, ezért mindenképpen infúziót kell kapnia. Az inzulinkezelést is módosítani kell, a bázisinzulint el szokták hagyni és csak gyorshatású inzulint adnak infúzióba vénásan vagy naponta többször bőr alá.

Műtét előtt és a műtét után 1-2 óránként vércukor meghatározás szükséges. (Saját tapasztalatunk, hogy szenzor használata nagy segítség lehet a műtét kapcsán.)

Az  infúzióra mindaddig szükség van, amíg a műtét után nem tud megbízhatóan szájon át táplálkozni a beteg.

Mit vigyünk magunkkal a kórházba?

  • inzulin és tesztcsík, tű, szerelék (pumpához)
  • vércukormérő készülék, ujjszúró, pen(ek)
  • tartalék elem a vércukormérőhöz, inzulinpumpához
  • hipós csomag: szőlőcukor, keksz, gyümölcslé
  • Glukagon injekció
  • ketonmérő
  • fontos telefonszámok
  • utolsó Ambuláns lap vagy Zárójelentés és Kezelési terv a diabetológustól

Helyi érzéstelenítésben végzett műtétek

Ebbe a csoportba tartoznak pl. a benőtt köröm műtétje vagy anyajegy eltávolítása.

Különösebb teendőt nem, csupán nagyobb odafigyelést igényelnek. Célszerű csak 10 mmol/l alatti vércukorszintnél elvégezni a beavatkozást, illetve meg kell várni, amíg ez  alá csökken a vércukorszint. A beavatkozás után rövid megfigyelés után hazamehet a beteg.

Sürgősséggel végzett operációk és nagyműtétek

Baleseti sérülés vagy súlyos fertőzés (pl. vakbélgyulladás) során a stresszhelyzet miatt általában megemelkedik a vércukorszint és jóval a műtét szempontjából kívánatos érték felé kerül. Gyakran akár ketoacidózis is előfordul, amely szintén ellenjavallja a műtétet. Ilyen esetekben egyénileg kell mérlegelni, hogy mennyire sürgős (életmentő) a műtét elvégzése, illetve mennyi idő van arra, hogy rendezzék a vércukorszintet. Ez alatt feltétlenül tisztázni kell a megelőző vércukor eredményeket, a kezelés módját, az utolsó inzulin injekció és az utolsó étkezés időpontját. Ezeknél a betegeknél biztos, hogy infúzióra és folyamatos  intravénás inzulinkezelésre lesz szükség.

Inzulinpumpa és műtét

Nincsen szükség a pumpakezelés felfüggesztésére a műtét során, de ezt mindig egyénileg kell elbírálni a helyi szokások és tapasztalatok birtokában, ugyanis előfordulhat, hogy megelőző tapasztalat hiányában nehezen merik vállalni inzulinpumpa mellett a műtétet és az altatást. Ennek korrekt megítélésében a diabetológus orvos véleménye fontos lehet.

Következtetések

„A cukorbetegség minden műtéti beavatkozás súlyos gátját jelenti” – idézték hosszú időn keresztül  Sir Frederick Treves 1896-ban mondott szavait. Manapság a megfigyelések végre arra utalnak, hogy – megfelelő ellátás során –  a jól beállított cukorbetegek nincsenek nagyobb műtéti veszélynek kitéve, mint nem diabéteszes társaik.

2016. június

Forrásirodalom:

  • Somogyi Anikó-Iványi János: Diabetes és műtét
  • Dr. Halmos Tamás-Dr. Jermendy György (szerk): Diabetes mellitus. Medicina 2002

Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna

Házi gyermekorvos (Solymár), gyermekdiabetológus. A Szurikáta Alapítvány Gyermekbetegségek és élethelyzetek rovatának szerzője, a Szurikáta-rendezvények rendszeres szakmai segítője. Fruzsi lánya és ő maga is 1-es típusú diabéteszes, amelynek történetét itt írta meg.

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!