Ketonmérés diabéteszes ketózis és ketoacidózis esetén

A szervezetünk energiaigényét a cukrok (glukóz) és a zsírok lebontásából fedezzük, melynek során energia, víz és széndioxid képződik. Ez egy hosszú és bonyolult, enzimek és hormonok által irányított és egymással közös kapcsolatban lévő folyamat, ugyanis a zsírok tökéletes lebontásához olyan köztes anyagokra van szükség, amelyet a cukrok lebontásakor nyerünk.

Azokban a kóros állapotokban, amikor ezek a köztes termékek hiányoznak, mert pl. inzulinhiány miatt károsodik a cukrok lebontása, vagy nem tudunk elegendő cukrot fogyasztani, akkor a zsírlebontás „félúton” megáll, és felszaporodnak azok a molekulák, amelyek a blokkolás miatt nem tudnak tovább bomlani. Ezeket a nevezzük ketontesteknek, melynek az egyik anyaga az aceton. Ezek a ketontestek tolják el savas irányba a vér pH-ját, melynek során az alapvető életműködések károsodhatnak, így akár életveszélyes állapot is kialakulhat.

A ketózis leggyakoribb okai

 • az inzulinhiány (friss diabétesz esetén vagy az inzulinbeadás kihagyása során),
 • a hányás és a
 • súlyos stressz (pl. láz, műtét, intenzív testmozgás).

A ketózis tünetei

 • A vércukorszint emelkedésekor a tüneteket kezdetben csak a magas vércukorszint tünetei jellemzik (szomjúság, növekvő vizelési inger), majd az állapot súlyosbodásával és az idő múlásával ehhez társulnak a ketoacidózis tünetei is: gyengeség, fáradtság, általános rosszullét, étvágytalanság, hasi fájdalom, acetonos lehelet, vizelet aceton pozitivitás.
 • Az állapot súlyosbodásakor izom és hasi görcsök, hányinger, hányás, látási problémák, légzészavar, érzékelési zavarok, zavartság, egykedvűség is jelentkezik. Végső esetben kóma alakul ki. A kóma a megfelelő orvosi kezelés ellenére is végzetes (halálos) kimenetelű is lehet, vagy  maradvány tünetekkel, pl. bénulással, epilepsziával „gyógyul”.

A fenti tünetek jelentkezése, 15 feletti vércukorszint, hányás vagy láz esetén a diabéteszes betegeknél mindenképpen otthoni aceton vagy ketontest meghatározásra van szükség!

 Az aceton kimutatása vizeletből

 • A méréshez be kell szerezni a vizelet aceton tesztcsíkot és egy mintavételi edényt. A tesztcsík patikában kapható. Olyan tesztet érdemes vásárolni, ami a vizeletből csak acetont, vagy csak cukrot és acetont határoz meg. Semmi szükség a 10-12 paramétert meghatározó testcsíkra, mert ennek az ára is jóval magasabb és nem nyújt számunkra extra érdemi információt. A vizelet csíkokra sajnos nincsen tb-támogatás, a csíkokat teljes áron kell beszerezni.
 • A mintavételi edény egy bili, kimosott befőttesüveg vagy műanyagpohár is lehet. A méréshez legjobb, ha át tudjuk önteni a vizeletet egy hosszú, keskeny csőbe (kémcsőbe). Ilyenkor kis mennyiségű vizelet is elegendő a méréshez és a vizelet egyenletesen hozzá tud érni a reagens csíkhoz. A mérés kivitelezéséhez mindenképpen el kell olvasni a tesztcsík használati útmutatóját.
 • Mártsuk be a tesztcsíkot a vizeletbe és nedvesítsük át a reagenst tartalmazó párnát.
 • Vegyük ki a tesztcsíkot és vízszintesen tartva egy papír zsebkendőre fektessük rá, mert ez felszívja a feleslegben lévő és lefolyó vizeletet a tesztcsíkról, vagy óvatosan rázzuk le a felesleges vizeletet a csíkról.
 • Az eredmény kiértékeléséhez általában 1 perc eltelte után kell a tesztcsík dobozán levő színskálával kell összehasonlítani a csíkot.

A mérés a nap folyamán bármikor elvégezhető, és ismételhető. Nem szükséges reggeli első vizelet hozzá. Fontos, hogy időnként ellenőrizzük le a csíkok szavatossági idejének lejáratát, és a patikában – lehetőség szerint – minél távolabbi lejáratú tesztet vásároljunk. Otthon pedig ügyeljünk a doboz megfelelő tárolására, pl. a kupakot figyelmesen zárjuk vissza és száraz, hűvös helyen tároljuk a dobozt.


Vizelettesztcsíkok

 • DiaPHAN (50db) Vizelet tesztcsík glükóz és aceton kimutatására
 • KetoPHAN vizelet tesztcsík (50 db) A tesztcsík ketontestek képződésével járó anyagcserezavarok diagnosztizálására alkalmas.
 • Combina 2 tesztcsík (50 db) A teszt 2 fajta vizsgálat kimutatására alkalmas: KETONOK, GLÜKÓZ
 • NonaPHAN sg (50db) A NonaPHAN SGdiagnosztikai tesztcsík a vizelet vér-, keton-, bilirubin-, urobilinogén-, glükóz-, fehérje-, nitrit tartalmának, valamint pH értékének és fajsúlyának félkvantitatív meghatározására szolgál.

A vizelettesztcsíkokkal kapcsolatos adatok szerzője: Radóczi Edit, a Gyógyszerek és diabétesz rovat szerzője.


Ketontest mérés vérből

A vizeletből történő meghatározás mellett lehetőség van vérből is meghatározni a ketontest-szintet gyorsteszttel .  A mérés ugyanúgy történik, mint a vércukor meghatározás, akár egy szúrással meg is lehet oldani a kétféle mérést. Ujjbegyes szúrást követően a kibuggyanó első vércsepp letörlése után a következő vércseppet kell a tesztcsíkra felvinni. A hozzá való KETO Cont® ketonszintmérő készülékkel tudjuk megmérni a ketontest-szintet.

Az eredményt mmol/l-ben adja meg a készülék. A 0,6 mmol/l alatti eredmény nem tekinthető kórosnak, a 0,6-1,5 mmol/l közötti érték enyhe, az 1,5 mmol/l feletti eredmény pedig súlyos ketoacidózist mutat.

 • 0,6 mmol/l > NORMÁL
 • 0,6-1,5 mmol/l ENYHE ketoacidózis
 • 1,5 mmol/l< SÚLYOS ketoacidózis

Ez az eljárás jóval pontosabb és az eredmény gyorsabban változik a beteg állapota során, mint a vizelet aceton, de sokkal költségesebb vizsgálat annál. Speciális testcsík és mérő (77Elektonika – KETO cont) szükséges hozzá.

Teendők az eredmények ismeretében

I. Az enyhe ketoacidózissal járó állapot

 • ha a vizeletben csak nyomokban van aceton vagy maximum +,
 • a vér ketontest szintje 1,5 mmol/l alatti és a
 • vércukorszint 12 mmol/l alatt van, általában otthon kezelhető, de mindenképpen konzultálni kell a kezelőorvossal.
 1. Inzulinadás: a kezelőorvossal megbeszélt módon és adagban, mindig egyénileg kell meghatározni!
 2. Folyadék és szénhidrátpótlás: a vér savasodását előidéző ketontestek (aceton) szintjét úgy tudjuk csökkenteni, ha drasztikusan csökkentjük a diéta zsírtartalmát és fokozzuk a szénhidrátbevitelt, elsősorban könnyen felszívódó szénhidrátok, pl. cukrozott rostos ivólevek formájában. Így esély van arra, hogy a ketontestek ne csak a vizelettel távozzanak a szervezetből, hanem bevonódjanak az anyagcsere folyamatokba és elégjenek. A vesén át történő ketontest (aceton) ürítés elősegítésére mindenképpen bőséges folyadékbevitelre van szükség, ezért a szénhidráttartalmú gyümölcsleveken kívül is igyon bőven vizet, limonádét, teát a gyermek!
 3. Vércukor (és ketontest) mérés
 • 1-2 óránként vércukormérés  és
 • 3-4 óránként a vizelet aceton tartalmának ellenőrzése tesztcsíkkal vagy a vérből ketontest meghatározása.

II. Amennyiben próbálkozásaink ellenére

 • ismételt hányás is kialakul,
 • a vércukorszint 15 mmol/l feletti,
 • a vizelet aceton erősen pozitív,
 • a vér ketontest-szintje 1,5 mmol/l feletti,
 • vagy romlik a gyermek általános állapota (acetonos lehelet, bágyadtság, aluszékonyság, gyakori, mély légvételek),

akkor a gyermek állapotának folyamatos ellenőrzése és megfelelő kezelése csak kórházi körülmények között biztosítható, ezért ilyen esetben a gyermeket haladéktalanul kórházba kell szállítani!

2018. április

Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna

Házi gyermekorvos (Solymár), gyermekdiabetológus. A Szurikáta Alapítvány Gyermekbetegségek és élethelyzetek rovatának szerzője, a Szurikáta-rendezvények rendszeres szakmai segítője. Fruzsi lánya és ő maga is 1-es típusú diabéteszes, amelynek történetét itt írta meg.

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!