A diabéteszes lányok ugyanolyan eséllyel esnek teherbe, mint nem diabéteszes társaik. Számukra egy váratlan, ráadásul kamaszkori terhesség mind a kisbabára, mind az anyukára nézve számtalan veszélyt rejt, és cukorbetegségben egy terhesség-megszakítás is nagyon kockázatos beavatkozás lehet.

Mindezek miatt a cukorbeteg nők és lányok esetén a megfelelő fogamzásgátló módszer alkalmazását nagyon meg kell fontolni és előre meg kell tervezni – semmiképpen sem szabad felelőtlenül cselekedni. Érdemes időben, már a tervezett együttlétet megelőzően orvoshoz fordulni, hogy időben segíteni tudjon, és kellően tájékoztathasson a lehetőségekről és a pár felkészülhessen – legalább arra, amire előre lehet. (Nem véletlenül írtam párt, lány helyett!)

Ma már számos biztonságos fogamzásgátló módszer közül lehet a nő/leány számára a legideálisabb módszert kiválasztani a gondozó orvosok (diabetológus, gyermek-illetve belgyógyász, nőgyógyász) javaslata alapján. A kellően megbízható fogamzásgátló módszer kiválasztásához számos tényezőt kell figyelembe venni, úgymint a hölgy életkora, további tervei (kíván-e majd a későbbiekben még gyermeket),  szült-e már, milyen gyakran él nemi életet, esetleg az első együttlét előtt áll-e, stb, majd ezek alapján közösen kell dönteni az alábbi lehetőségek közül.

Mechanikus védekezés módok: óvszer, hüvelysapka, méhszájsapka, pesszárium

Tekintve, hogy ezek nem tartalmaznak hormonkészítményt, ezért nem befolyásolják a vércukorszintet. Nem csak a nemkívánatos terhesség ellen, hanem a nemi úton terjedő betegségek ellen is védelmet nyújtanak. Fiatalabb, nem rendszeres nemi életet élők számára sok esetben ez a módszer lehet a legmegfelelőbb védekezési mód. Hatékonysága növelhető a módszerek kombinálásával: pl. a fiú használjon óvszert, a lány pedig méhszájsapkát egyidejűleg.

Helyi hatású fogamzásgátló módszerek

 Ide sorolhatók azok a recept nélkül kapható helyi készítmények (hüvelykúp, -tabletta, -krém), amelyeket az együttlét előtt legalább 5-10 perccel mélyen a hüvelybe kell felhelyezni és a belőlük felszabaduló gyógyszer (nem hormon) megöli a spermiumokat, ezáltal megakadályozza a teherbeesést.

Enyhe fertőtlenítő hatással is rendelkeznek, ezért bizonyos bakteriális és gombás fertőzések ellen is védenek. Tudni kell róluk, hogy csak abban az esetben védenek hatékonyan, amennyiben pontosan betartják a használati útmutató minden pontját.

Kombinálhatóak mechanikus védekezési módszerrel (óvszer), ezáltal hatékonyságuk növelhető. Nem szabad viszont használatuk előtt vagy után szappanos hüvelyöblítést végezni, mivel a szappan hatástalanítja a készítményt. Külső szappanos lemosás és tisztálkodás megengedett. Tekintve, hogy csak helyi hatásuk van, ezért nem befolyásolják a vércukorszintet.

Helyi hatású hormontartalmú eszközök: spirál, hüvelygyűrű

Ebben az esetben a hormonkészítménynek csak helyi hatása van, így diabéteszes nők számára ideálisnak tekinthetők, mivel nem (vagy alig) befolyásolják a vércukorszintet. Hatékonyságuk megegyezik a fogamzásgátló tabletták hatékonyságával.

Nőgyógyászat írja fel mindkét típusát:

  • A spirált a nőgyógyász helyezi fel és több évig a méh üregében marad. Általában már szült, és gyermeket már nem kívánó nőknek javasolt.
  • A hüvelygyűrű szintén receptköteles, de ezt a nők meghatározott időnként saját maguknak cserélik. Ez egy rugalmas, átlátszó, majdnem színtelen gyűrű, mely a hüvelybe felhelyezve, hasonlóan, mint egy tampont, a benne lévő hormonok segítségével gátolja meg a teherbeesést. 3 hetente kell cserélni, így azoknak a feledékenyek nőknek is ideális, akik elfelejtik rendszeresen bevenni a tablettát. Nyugodtan használhatják még nem szült nők is.

Hormonális fogamzásgátló tabletta

Szövődménymentes, jó anyagcsere helyzetű fiatal nők esetén alkalmazásának jóval kisebb a kockázata, mint egy nemkívánatos terhességnek. Előnye, hogy biztonságos védekezést tesz lehetővé. Feltétlenül alacsony hormontartalmú gyógyszert kell választani, mert az kevésbé befolyásolja a vércukorszintet. Felírása előtt szükség van egy nőgyógyászati vizsgálatra. Ezt követően a háziorvos vagy a diabetológus orvos is felírhatja a készítményt. A gyógyszer szedése alatt rendszeres – legalább évente egyszeri – laboratóriumi és nőgyógyászati vizsgálat, valamint vérnyomás ellenőrzés szükséges. Rendszeres szexuális életet élő, de gyermeket még nem akaró, fiatal (20-30 év közötti) nők számára, stabil párkapcsolat esetén tanácsolható. Tekintve, hogy nem véd a nemi úton terjedő fertőző betegségek ellen, ezért kétfajta védekezési mód (óvszer és fogamzásgátló tabletta) kombinálásának is számtalan előnye van.

Esemény utáni tabletta

Ez egy magas hormontartalmú (levonorgesztrel) tabletta, amely sürgősségi fogamzásgátlásként alkalmazható olyan együttlétet követően, amelynek során semmilyen fogamzásgátló módszert nem használtak, illetve ha az alkalmazott fogamzásgátló módszer nem volt biztonságosnak tekinthető (pl. kiszakadt az óvszer).

A tablettát minél előbb, lehetőleg 12 órán, de legkésőbb 72 órán belül kell bevenni. Minél korábban kerül sor a tabletta bevételére, annál nagyobb eséllyel előzi meg a nemkívánatos terhesség bekövetkeztét.

A tabletta receptköteles, és nőgyógyász, háziorvos, diabetológus is felírhatja. Csak 16 éven felüliek szedhetik. Magas hormontartalma miatt megzavarhatja a menstruációs ciklust és a következő menstruációt, valamint a vércukorszintet is megemelheti.  A gyógyszert csak vészhelyzetben lehet használni, és mindenképpen gondoskodni kell a továbbiakban a megfelelő fogamzásgátlásról.

Természetes védekezési módszerek: naptármódszer, hüvelyöblítés, megszakított közösülés

Alacsony hatékonyságuk miatt nem véletlenül hagytam ezt a módszert a cikk végére. Magas hibahatáruk miatt ezeknek védekezési módoknak a kizárólagos alkalmazása nem tanácsolható.

+1 fontos tényező, amelyre figyelni kell a szeretkezés során

A szeretkezés energiaigénye megfelel egy 30 perces edzőtermi kardiózásnak. Szervezetünk ilyenkor energiát éget el és leeshet a vércukorszint. Illetve, egészen pontosan: az izgalmi állapotban először emelkedik, majd az aktus végére csökken a vércukorszint és hipo alakulhat ki.

  • Ezért egyrészt nagyon fontos, hogy figyeljünk magunkra és egymásra, tehát a partner is ismerje és vegye észre a hipos tünetek jelentkezését az együttlét során.
  • Másrészt legyen a közelben (pl az éjjeliszekrényen) szőlőcukor, gyümölcslé, amellyel ellensúlyozni és kezelni lehet a hipot.
  • Célszerű az inzulinpumpát is lecsatolni az együttlét idejére, mert így egyrészt nem fog zavarni az együttlét kapcsán, másrészt a hypo kialakulása ellen is véd. Fontos, hogy az együttlét után ne felejtsük fel visszakapcsolni a pumpát és soha ne szégyelljük a másik előtt, hogy diabéteszesek vagyunk és pumpánk van…

2016. augusztus

Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna

Házi gyermekorvos (Solymár), gyermekdiabetológus. A Szurikáta Alapítvány Gyermekbetegségek ésélethelyzetek rovatának szerzője, a Szurikáta-rendezvények rendszeres szakmai segítője. Fruzsi lánya és ő maga is 1-es típusú diabéteszes, amelynek történetét itt írta meg.

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!