Talán az egyik legnehezebb életszakaszról, a kamaszkorról és annak diabetológiai vonatkozásairól szeretnék írni. A kamaszkor a diabétesz nélkül is számos változást, problémát, szülőkkel és a felnőtt világgal való súrlódást jelent. A szülők – és gyermekek is – nehezen élik meg, amikor az eddig szófogadó, kedves gyermek gyakran egyik napról a másikra hisztis, titkolózó, barátságtalan serdülővé válik.

Cukorbetegség esetén a helyzetet tovább rontja az anyagcsere szinte szükségszerű romlása. Ennek hátterében 3 élettani tényező áll.

  1. Hormonális hatások: a növekedésért és szexuális fejlődésért felelős hormonok (nemi hormonok, növekedési hormon) mind vércukoremelő, kontrainzuláris hatásúak, ezért emelik a vércukorszintet.
  2. Étrendi problémák: a hirtelen növekedés miatt nő a szervezet energia és szénhidrát igénye (napi 250-350 g), és az inzulinigény is, amely szintén nem kedvez a vércukorszint alakulásának.
  3. Kezeléssel szembeni ellenállás: a kamasz gyerek minden eddigi szabály és korlát ellen lázad, leginkább a diabétesze miatt. Nem akar különbözni egészséges sorstársaitól, ezért nem mér vércukrot, nem úgy étkezik, ahogy számára ideális lenne, sok esetben még az inzulinadás is kimarad. Az ehhez társuló rendszertelenség, éjszakázás, önértékelési zavarok, a saját testében végbemenő változások elfogadása teszi sok esetben még bonyolultabbá a képet és nehezíti meg a beállítást.

 A pubertáskor során kialakulnak a másodlagos nemi jellegek pl. fiúknál a bajusz és szakáll megjelenése, lányoknak a mellek fejlődése, összességében a test férfiassá, illetve nőiessé válik, lányoknál megjelenik az első menstruáció.

Az első menstruáció

Az első menstruáció ideje átlagosan 12-13 éves kor körül jelentkezik, de ebben élettanilag is jelentős eltérések lehetnek. Diabéteszes kislányok első mensesének átlagos időpontja nem különbözik jelentősen egészséges sorstársaiktól.

Élettani alapja, hogy az agyalapi mirigyben termelődő serkentő hormonok hatására a petefészekben megérik egy tüsző és itt is hormontermelés kezdődik. Ha tüszőrepedéskor a petesejt megtermékenyül egy hím ivarsejt által, akkor terhesség következik be. Ha ez nem történik meg, akkor a petesejt beágyazódásra felkészült és megvastagodott méhnyálkahártya menstruációs vérzés formájában kiürül. Egy ciklus 28 napig tart, de ez egyénileg változó lehet, és az első időszakban kifejezett rendszertelenség észlelhető, akár 2-3 hónapig is kimaradhat a menstruáció, változó erősséggel és időtartamig jelentkezik (átlagosan 3-7 nap szokott lenni).

A ciklus és a vércukorszint

Ha a ciklus során végbemenő hormonváltozásokat figyeljük, akkor azt látjuk, hogy a menstruáció előtti napokban a legmagasabb a hormonszint, ezért a mensest megelőző 4-10 napban a vércukorszint és az inzulinigény emelkedése várható, amely a menstruáció kezdetekor megszűnik. (Szabályos ciklus esetén az egyéni érzékenység ismeretében, a gyakori vércukor-önellenőrzés adatai alapján már ezek szerint állíthatjuk be az inzulin adagokat.)

Személyes higiénia

A pubertás időszakában általában is, de a menstruáció napjaiban különösen ügyelni kell a higiéniára, a rendszeres és alapos tisztálkodásra. Bár a menstruációs váladék steril, de a levegővel érintkezve bomlásnak indul, édeskés szagúvá válik, ezért rendszeresen kell cserélni a betétet, és gyakran zuhanyozni, illetve betétcsere során kezet mosni. Betét helyett választható a tampon is, bár ennek használata kissé bonyolultabb. Általában a lányok akkor is tudnak tampont használni, ha még megvan a szűzhártyájuk. Természetesen a tamponra is vonatkozik a szakszerű és higiénikus felhelyezés és a gyakori csere.

Mozgás, fájdalom és a fájdalom csillapítása

A menstruáció ideje alatt megerőltető tornagyakorlatok, úszás, strandolás nem javasolt. Testnevelés óra alól felmentés vagy könnyítés csak a menstuáció első napjaiban szükséges, amikor a vérzés bőséges. Hasfájás, hasi görcsök esetén fájdalomcsillapító-görcsoldó gyógyszer használata, melegítés (pl. meleg vízben felmelegített jégzselé alhasra helyezésével), kímélő életmód és könnyítő tornagyakorlatok végzése javasolt a tünetek enyhítésére.

2015. március 8.

Figyelem! A fenti cikk semmilyen módon nem helyettesíti az Ön gyermekének  gyermekorvosi vizsgálatát, gyermeke diabetológus szakorvosával történő konzultációját!

További tartalmaink a témában:

Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna

Házi gyermekorvos (Solymár), gyermekdiabetológus. A Szurikáta Alapítvány Gyermekbetegségek és élethelyzetek rovatának szerzője, a Szurikáta-rendezvények rendszeres szakmai segítője. Fruzsi lánya és ő maga is 1-es típusú diabéteszes, amelynek történetét itt írta meg.

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!