Közismert, hogy a közösségbe járó gyermekek többször betegszenek meg, amely leggyakrabban légúti fertőző megbetegedést jelent. Ennek legfőbb oka, hogy a gyermekek immunrendszere kb. 11 éves korig fejlődésben van, azaz a védekező képességük eddig a korig elmarad a felnőttekétől. Ahhoz, hogy a veleszületett immunitásunk (védekezőképességünk) mellett a szerzett immunitás is megfelelően kialakuljon, ehhez mindenképpen elkerülhetetlen, hogy szervezetünk találkozzon azokkal az idegen anyagokkal (kórokozókkal), amelyik immunválaszt váltanak ki.

Normális védekezőképességű személyeknél az esetek túlnyomó többségében enyhébb a betegség lefolyása, ritkábban fejlődik ki szövődmény, de bizonyos esetekben az elfogadottnál gyakrabban vagy súlyosabban is megbetegedhetnek a gyerekek. Ilyenkor joggal merül fel az a kérdés, hogy amellett, hogy szükség van egyes fertőzések természetes átvészelésére, kell-e erősítenünk az immunrendszerünket? Ráadásul egy beteg gyermek kezelését és ellátását sokszor nem könnyű megoldani, és a helyzetet tovább nehezíti, ha a gyermek cukorbeteg. Így ilyenkor még nagyobb súllyal merül fel a kérdés, hogy szükséges-e egy cukorbeteg gyermek esetében a szokásostól eltérő módon eljárni?

Természetes megelőzési módok

A fertőzések csökkentésének érdekében elsőként néhány természetes megelőzési módot szeretnék kiemelni:
Zsúfoltság kerülése: A légúti betegségek cseppfertőzéssel terjednek. A beteg ember tüsszentéssel, köhögéssel, vagy az orrváladékával több millió vírust ürít a levegőbe. A fertőzés továbbterjedésének kedvez a zsúfoltság, a tömött, túlfűtött, rossz levegőjű helységek, ahol ritkán szellőztetnek (pl. bevásárlóközpont, óvoda, bölcsőde, játszóház, orvosi rendelő váróterme, stb.). Szellőztetéskor sokkal hatékonyabb, ha a folyamatosan résnyire kinyitott ablak helyett időnként szélesre tárjuk az ablakot és pár percig teljesen nyitva hagyjuk, hogy a szoba levegője teljesen kicserélődjön. Persze közben hagyjuk el a helységet vagy vegyünk fel egy plusz réteg ruhát, nehogy mi is megfázzunk.
A szabad levegőn való tartózkodás, a gyakori szellőztetés, a zsúfoltság kerülése érthetően csökkenti a fertőzések gyakoriságát. Érdemes minél többet a szabad levegőn tartózkodni, sétálni, játszani, hogy ellenálló képességünket erősítsük!
Gyakori kéz, és arcmosás szappannal. Fertőzött tárgyak megfogásával a kezünkkel visszük át a fertőzést a szájunkba és annak környékére. Gyerekek, akik ujjukat szopják, vagy gyakran a szájukba nyúlnak, és kézzel esznek, azok többször megbetegedhetnek. Éppen ezért szóljunk rájuk, hogy ne vegyék a szájukba a kezüket, gyakran mossuk meg arcukat, kezüket (hazaérkezéskor, étkezés előtt, mosdó használata után, stb.). Hazaérkezéskor cseréljük át felsőruházatukat is.
Táplálkozás: A diabéteszben alkalmazott étrend mind vitaminokban, mind ásványi anyagokban viszonylag gazdag és e szempontból értékesebb, mint az átlagos hazai étrend. Fogyasszunk naponta friss és nyers zöldséget, gyümölcsöt, így nem lesz szükség külön vitaminpótlásra sem.
Könnyű, réteges öltözködés, hogy a hőmérsékletnek megfelelően fel- vagy le tudjunk venni egy-egy réteget, nehogy megizzadjunk, és/vagy megfázzunk, illetve lehűljünk.

Az immunrendszert gyengítő tényezők kerülése. Ezek lehetnek stressz, kimerültség, alváshiány, légszennyezés, otthoni, közösségi (pl. iskolai) konfliktusok, az egyoldalú, szélsőséges, rostszegény, adalékanyagokban gazdag táplálkozás.
Vércukorkontroll. Jól beállított diabéteszes gyermek várhatóan nem lesz többet beteg, mint egy nem diabéteszes gyerek. A tartósan magas cukorszint viszont kedvez a kórokozók elszaporodásának és csökkenti a falósejtek mozgását és működését!

Gyógyszeres immunerősítés

Tisztában vagyok vele, hogy sokkal egyszerűbb lenne napi 1-2 tabletta beszedésével letudni a megelőzést/kezelést, mint számtalan apró, életmódbéli tényezőre odafigyelni, időt szentelni rá, illetve türelemmel várni. Csodaszer pedig nincs, és az a tapasztalat, hogy mindenkinél más-más szer válik be.

Bármit is választunk, cukorbeteg gyermekek esetén kifejezetten oda kell figyelni az alkalmazott szirup és rágótabletta szénhidráttartalmára. Lehetőség szerint olyat válasszunk, mely nem tartalmaz cukrot. Fontos tudni, hogy még ezek a készítményeknek is jelentős szénhidráttartalmuk van, ezért ezzel is számolnunk kell, és be kell tudnunk illeszteni a napi szénhidrátmennyiségbe! 1 kanál szirup vagy 1 rágótabletta sokszor 4-5 g szénhidrátot is tartalmaz, ami egy kisebb gyermek esetén akár egy fél adagnyi kisétkezés szénhidrát mennyiségével vetekszik. Lehetőség szerint ezért törekedjünk inkább a vitaminok, antioxidánsok, ásványi anyagok, rostok természetes pótlására pl. zöldség, gyümölcs formájában.

Természetesen vannak speciális helyzetek, pl. rosszul evő, válogatós gyermekek esetén, vagy egy súlyosabb betegség, esetleg műtét lábadozási időszakában, ahol ilyen módon kell megoldanunk pl. a vitaminpótlást.

Az immunerősítő készítményeket inkább kúraszerűen alkalmazzuk (pl ősztől-tavaszig havi váltásban) és ne szedje egész évben folyamatosan a gyermek.
A másik lehetőség, hogy a betegség kezdetén rögtön, vagy már a lappangási időszakban (amikor még nem beteg, de már látjuk, hogy valami nincs rendben és valami készülőben van, pl. bágyadt, nyűgős, fáradékony, rosszkedvű) adjuk ezeket a készítményeket.

A gyógyszerek a teljesség igénye nélkül:

  • Vitaminok: amelyek közül kiemelt jelentőséggel bír a C-vitamin, és a D-vitamin (amely kimutatott, hogy nem csak a csontfejlődésben, hanem a betegségek megelőzésében is nagy fontosságú!!!), multivitaminok (ezt betegség esetén soha ne adjuk, mert nem csak a beteget, hanem a kórokozót is megerősíti!
  • Ásványi anyagok közül a kálcium, vas (vasat is csak egészséges gyermeknek adjunk, fertőzés esetén ne!)
  • Homeopátiás golyók, tabletták, amelyeknek a vivőanyaga szacharóz ugyan, de kicsiny méretük és súlyuk miatt szénhidrát tartalmuk elhanyagolható.
  • Probiotikumok. Az immunrendszer nagy része a bélrendszerben található, ezért ahhoz, hogy szervezetünk képes legyen kivédeni a kórokozók támadását, kiemelten fontos a bélflóra egyensúlya.
  • A légúti nyálkahártya felszínén levő természetes ellenanyag-szintjét (IgA) emelő készítmények.
  • Vírus-ellenes gyógyszert is adhatunk megelőzésként. (Receptköteles.)
  • Legyengített légúti kórokozókat tartalmazó készítmények, amelyek az oltásokhoz hasonló módon stimulálják az immunrendszer működését, és betegség nélkül hoznak létre ellenük védettséget. (Receptköteles.)
  • Védőoltások, pl. influenza-oltás. (Receptköteles.)

A gyermeke számára megfelelő készítmény kiválasztásához mindenképpen kérje gyermekorvosa tanácsát. Ha a fenti kezelések egyike sem vezet eredményre, akkor mindenképpen érdemes egy kivizsgálásnak alávetnie gyermekét, mert a háttérben állhat pl. fül-orr-gégészeti góc, vashiányos vérszegénység, D-vitamin-hiány, immungyengeség stb, amelyek speciális kezelést igényelnek.

Mindenkinek nagyon jó egészséget kívánok az őszi-téli hónapokra!

2014. október 20.

Az immunrendszer gyógyszeres erősítéséről még több információ a Gyógyszerek és diabétesz rovatunkban olvasható >>>

FIGYELEM! A fenti cikk semmilyen módon nem helyettesíti az Ön gyermekének  gyermekorvosi vizsgálatát, gyermeke diabetológus szakorvosával történő konzultációját!

Cikkünk részbeni vagy teljes felhasználása esetén kérjük  alapítványunk forrásként történő megjelölését! Köszönjük!

Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna

Házi gyermekorvos (Solymár), gyermekdiabetológus. A Szurikáta Alapítvány Gyermekbetegségek és élethelyzetek rovatának szerzője, a Szurikáta-rendezvények rendszeres szakmai segítője. Fruzsi lánya és ő maga is 1-es típusú diabéteszes, amelynek történetét itt írta meg.

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!