„Mi lesz ebből a sok gyümölcsből, édesapám?” „Hát…, ha anyád meggyógyul, lekvár, ha nem, akkor pálinka.” Még nem teljesen az igazi, de szódával már elmegy (nem, nem a pálinka. Annak nem kell kísérő. Az hazatalál magától is), úgyhogy ebből a barackból ma lekvár lesz.
Volt itt már eper és szilva, de a lekvárok királynőjével még nem foglalkoztam. Nem azért, mert nem szeretjük, hanem azért, mert az elmúlt két évben olyan drága volt a barack, hogy nem éreztem rá késztetést. De idén nem tett keresztbe a fagy, így már a dunsztban várja a palacsintába kerülést.
Ha valamire, akkor a lekvárfőzésre hatványozottan igaz az „ahány ház, annyi szokás…”, így nem esküszöm, hogy ez a világ legeslegjobb receptje, de mi így szeretjük.
A házi lekvárokkal kapcsolatban nincsenek nagy elvárásaim:
- sok legyen
- és finom
- és cukor- és tartósítószermentes (ofkórsz)
- és ne legyen túl folyós (de túl szilárd se)
- és perszehogy mivel rám vár a mutatvány, azért könnyen, és gyorsan, kevés hozzávalóval készüljön…
Hát, valami ilyesmivel készültem ma, hiszen hivatalosan még inkább fekszem, mint nem, de ugye a barack nem vár. Lekvár. (de mi a fene lehet az a ’lek’… és vajon mire vár? Rám, a barackra vagy a sárgára?)
Hozzávalók
- 8 kg alaposan megmosott, kimagozott sárgabarack (a hibás részeket távolítsuk el)
- 80 dkg negyedannyi édesítő (nálam mondjuk ennél kevesebb, mert a savanykásat jobban szeretik)
- 8 dkg pektin
- 8 dkg citromsav
Elkészítés
Sterilizált (kifőzött, megmikrózott, vagy 70 fokos mosogatógépben frissen elmosott) üvegeket lábosba állítjuk, amibe 2 ujjnyi vizet töltünk, és feltesszük 2-es fokozatra, hogy meleg legyen az üveg, mire a királynő tiszteletét teszi.
Megmosott, kimagozott sárgabarack nagy fazékban, közepes lángon mehet a tűzre. Időnként megkeverjük, és addig főzzük, amíg levet nem enged. Botmixerrel neki esünk, és amikor újra forrni kezd, beleborítjuk a pektinnel kevert édesítőszert. 10 percig még kevergetve főzzük, majd mehet bele a citromsav is. Az elkészült lekvárt a lábosban melegedő üvegekbe kanalazzuk (az eléjen óvatosan, kanalanként, nehogy a forró lekvártól elpattanjon!), celofánnal fedjük, gumizzuk, majd alaposan rátekerjük a kupakot. Fejre állítjuk, és a következő 5 percben úgy is hagyjuk. Amíg a lekvárunk fejen áll, elkészítjük a szárazdunsztot. Régen az üvegeket újságpapírba csomagolták majd takarókkal, paplannal, dunyhával ágyazták be. Én újságpapír és dunyha híján csak (konyharuhára sorakoztatva), pokrócok köze rejtettem az üvegeket az elkövetkezendő pár napra, amíg kihűlnek.
Természetesen már talpon állva!
Felbontás után hűtőben kell tartani, mert gyorsabban romlik meg, mint a normál lekvár, ezért érdemes kisebb üvegekbe eltenni!
Ch 100 g lekvárban: 10 g saccperkábé
Ezek a receptek is érdekelhetnek
Rizotto a la Panka
Rizs, kicsit másként, mint ahogy általában esszük. A gombás, parmezános rizottót tálalhatjuk vegetáriánus főételként vagy köretként.
Mákos linzer a la Panka
Mákkal, szénhidrátcsökkentett liszttel és diabetikus lekvárral készítve a linzer diétás finomság - akár szilveszterkor is fogyaszthatjuk!
Reszelt almás sütemény
Egy aduász sütemény, amelyhez mindig van otthon alapanyag, és amit szabadon turbózhatunk extra feltétekkel.
Kaya (malajziai kókusztojás lekvár) cukormentes karamellel
Gazdag és aromás lekvár, amely tökéletes pirítóshoz, de mehet a buggyantott tojás alá, locsolhatod szójaszósszal, keverheted joghurtba.
Csirkemell fűszeres őszibarack mártással
A csirkemellhez tálalt cukormentes barack kompót püré a kurkumától és a karamellizálódott hagymától lesz mennyei.
Sajtos sonkás tojásos tortilla
Ez a Panka-féle tortilla klassz alternatívája a fullos tojásos reggeliknek vagy akár a melegszendvics-vacsoráknak. Sok salátával tálaljuk!
Post-it alias gumisüti
A cukormentes gumisüti szuper vendégváró, ha diabéteszes gyermek érkezik hozzánk - akár halloween bulira.
Lecsós csirkemell
A nyár utóízeit varázsolja elénk ez az egyszerű főétel Gódor Pankától, amit akár a ránk fonnyadt zöldségekből is összedobhatunk.
Rakott kelkáposzta bulgurral
A diabéteszes diétában legtöbbször bulgurra cseréljük a rizst a rakott ételekben a lassabb felszívódás miatt. Rakott kelkáposzta Diab diéta a la Pankától.
Támogasd a munkánk!
Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!