Kedveskéim!

Öröm és boldogság, hogy mennyien lettünk itt, a Diab diéta a la Panka-oldalon az elmúlt három évben. Reklám, hirdetés és tukmálás nélkül, szimplán a segítségnyújtás szándékával. A receptgyűjtemény elsősorban a lányomnak íródott, örökség gyanánt… no, meg Nektek, aki hasonló cipellőben jártok, mint mi.

Aki lelkesen követett eddig, az észrevehette, hogy ritkulnak a receptek, aminek nincsenek teátrális okai, csak egy két (gyökeres) változás az életemben. Kicsi diabos lányom gyönyörű, felnőtt nő és egyetemista lett, így a 15 éves „szolgálat” a végéhez ért, és az elmúlt pár hónapban egyre többször megengedtem magamnak, hogy ne főzzek nap mint nap. Ráadásul, mint minden rendes háznál, itt is szeretik a szokásos unalmast, amiről már mind van recept, így azokról nem tudok (ahogy a Papa mondta) recét írni, és bevallom őszintén, hogy mostanság nem is nagyon érzek késztetést folyamatosan újjal kísérletezni.

Az idei fogadalmaim egyike volt, hogy az adventi csendesedésem kiterjed a főzőcskére is, nem lesz 10 féle sütemény a bejgli meg a szaloncukor mellett, hanem csak 2-3 szokásos kedvenc. Minden, ami hagyományos ünnepi (mézeskalács, bejgli, szaloncukor, mézeskrémes, zserbó, kókuszcsúcs, és ezeknek az ilyen-olyan változata) megtalálható a receptek között, használjátok a keresőt! Persze, amikor valami újdonság készül, azt továbbra is közkinccsé teszem, és itt vagyok, ha van kérdés, tegyétek fel bátran! És azért, hogy ne legyen rám panasz, nem jöttem üres kézzel, hoztam Nektek valami apró morzsát, de legalább finom, karácsonyillatút. Ha advent idején rád tör a kétségbeesés, azon mondjuk nem segít, de a váratlan vendégeknek simán be lehet vele fogni a…. száját.

Tegnap este színházban voltunk. Ebben még nincs semmi furcsa, se érdekes, hetente párszor megesik az ilyen. Ahogy abban sem, hogy időnként Barbi barátnőm elhúzza Apácska előtt a mézesmadzagot egy doboznyi sütemény formájában. Én – a mostanában igen kényes gyomrom miatt – ugyan kimaradtam a buliból, de cserébe kaptam receptet, meg ígéretet az otthoni kóstolásra. Aztán hogy, hogy nem, mire hazaértünk a süti elfogyott, amiből egyből két dologra lehet következtetni: JÓ volt, csak KEVÉS. Így ma a francia hagymakrémleves mellé megsütöttem a tegnapi „milegyenaneve” süteményt.

Hozzávalók

  • 20 dkg dw -50% liszt
  • 5 dkg zabpehely
  • 1 cs sütőpor
  • 1 csipet só
  • 25 dkg reszelt alma (gyengébbek kedvéért reszelés előtt megmosva, megpucolva, kicsumázva)
  • 50 gramm negyedannyi
  • 3 tojás
  • 1 teáskanál fahéj
  • rum aroma ízlés szerint
  • 1 mokkáskanál mézeskalács fűszer
  • Egyéb extra feltétek: dió, cukormentes meggybefőtt esetleg – eddig nagytúlélő – húsvéti csokinyúl az áldozati bárány helyett.

Elkészítés

Tojásokat édesítővel fehéredésig keverjük. Ájulás határán… ja, nem mi fehéredünk, hanem a cucc mehet bele a reszelt alma, a fahéj, a mézeskali fűszer, a só és a rum aroma.
A lisztet a zabpehellyel és a sütőporral elkeverjük, és beleborítjuk az almás trutyiba. Összekeverjük és ízlés szerint ezzel azzal megbolondítjuk. Itt most meggy volt meg nyúl.
Vajazott (vagy lustaasszony módjára sütőpapírral bélelt) sütőformába öntjük, és 180 fokon kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.
Fogpiszkálós tűpróba ajánlott, ha nem ragad hozzá késznek nyilvánítható.

Ch teljes mennyiségben meggyestől, nyulastól: 184 g
Ch 1 kockában (24 db-ra vágva): 7,7 g

A most következő időszak nekem az egyik legszebb része az évnek, mert én a karácsonyt még mindig VÁRNI szeretem. Csodás adventi készülődést kívánok Nektek is!

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!