Jelen!

…és nem jöttem ám üres kézzel! Hoztam nektek egy eredeti maláj különlegességet. Natúr főtt rizs. Jó lesz? És nem viccelek, arra ott külön expedíciót kell indítani, mert már a főzővízbe is chilit tesznek só helyett, a tűzről lehúzva pedig kérdezés nélkül szárított tintahallal és/vagy garnélával bolondítják meg. Nade rizst főzni csak tud mindenki, aki meg nem, az kérjen telefonos segítséget, vagy válassza a zacskós verziót.

Itt ma más kaya lesz. Igen, KAYA. Már csak azért is, mert a tojásos kókuszlekvár legalább olyan bizarul hangzik, mint a kókusztojás lekvár. A Kaya egy finom maláj lekvár, amelyet kókuszból, tojásból és karamellből készítenek. Gazdag és aromás lekvár, amely tökéletes pirítóshoz és egy csésze kávéhoz, de mehet a buggyantott tojás alá, locsolhatod szójaszósszal, és ha úgy szottyan kedved, akár keverheted joghurtba, vagy rákanalazhatod friss gyümölcsre is. Nem mellesleg szalaggal átkötve kariajinak is megteszi.

Az eredeti kaya (más néven srikaya, seri kaya) tojásból, kókusztejből, cukorból készül, pandan levél illatos aromájával. A panadan levél a csavarpálma levele, az indonéz konyhában rendkívül népszerű, főleg desszerteket készítenek vele, de rizsfőzéskor is használják (ugyemegmondtam). Vagy a színe miatt fontos, vagy ételt csomagolnak bele, és abban gőzölnek. A pandan levél simán kihagyható, aki mégis ragaszkodik a mentaszínű kayához, az az Ázsiabéténél beszerezheti kivonat formájában. Nekünk most jó lesz aranybarnának.

Hozzávalók

  • 3 egész tojás
  • 3 tojás sárgája
  • 50 g negyedannyi édesítő (akiknek nem számít azoknak 200 g barnacukor)
  • 2 e.k. cukormentes karamellszirup (Aldis, dw-s, tök mindegy, csak színezőnek kell, aki kiszámolja, annak mehet az agavé is)
  • 1 vaníliarúd vagy 1 e.k. vanília aroma
  • 400 ml kókusztej (sűrű, fémdobozos)

Elkészítés

A tojásokat felhabosítjuk az édesítővel, és gőz fölött főzni kezdjük. Lelkesen kevergessük, mert menetelhet egyből a lefolyóba, ha a tojás kicsapódik.
Lassan fog besűrűsödni, úgyhogy simán végiggondolhatjuk, hogy mit rontottunk el az életben. (Kétszer is.)
Kb. 20 perc után hozzáadjuk a kókusztejet, és beledobjuk a kettéhasított vaníliarudat (vagy az aromát), és addig főzzük, amíg krémszerűvé sűrűsödik (még körülbelül 35 perc).
Habár hosszadalmasnak tűnik a főzése (legalább ennyi köze van a lekvárhoz) megéri kipróbálni, mert nagyon menő.
Üvegben, hűtőben 1 hétig eláll (na, ha nem fogyna el idő előtt).

Ch teljes mennyiségben (negyedannyival, cukormentes karamellel): 25 g
Ch teljes mennyiségben (barnacukorral, agavéval): 240 g

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!