A mai mumus: kelkáposzta

Anya haja égnek áll, amikor egész délelőtt süt-főz, majd ebédnél gyerek leül, szemet forgat és közli, hogy: „Én ezt biztos nem eszem meg!” Mert a gyerekek többsége következetesen piszkálja ki a tányér szélére az ételeket, ha az nem pizza, pörkölt, milánói vagy rántott hús.

Az én gyerekeim nem voltak válogatósak. Az volt az ebéd, ami. És akkor, amikor. Sosem volt B meg C opció. Ha az ebéd „Ezt nem szeretem” volt, a vacsoránál már tuti nem válogattak. Itt demokrácia volt. Én eldöntöttem, hogy mikor, mit eszünk, ők meg eldöntötték, hogy mennyit akarnak enni. Aztán vagy ettek, vagy nem. Előbb-utóbb mindent IS megkóstoltak és megettek.

Ahelyett, hogy szép szóval, játszva, idegesen vagy könyörögve próbáltuk volna megtömni őket, a varázsige a „nem kell megenned” volt. És működött! Először a következetességünkért akkor veregettem magam hátba, amikor Bogi diabos lett (még 5 éves sem volt). Láttam a szülők küzdelmét… inzulin beadva, de nem eszik meg semmit a gyerek. Mert válogat. Bogi nem turkálta a zöldséget. Mindent és bármit megevett, amit letettek elé.

Szóval kedves gyakorló kisgyermekes anyukák, ha hiszitek, ha nem, nincs ehetetlen zöldség! Csak sz@r marketing! Azt főzzetek, amit enni akartok, és ha a gyerek nem akarja megkóstolni, akkor legyen az a szíve joga. De nincs egy kis keksz meg fagyi meg nasi, hogy nehogy éhen haljon vacsoráig… Nem fog!

Hozzávalók (6 fő részére)

  • 1 fej közepes kelkáposzta
  • 1 kg darálthús
  • 1 bögre (3 dl) bulgur
  • 1 kis fej vöröshagyma a darált hús alá
  • 1 ek. piros paprika
  • Vegeta
  • Őrölt bors
  • Fél mokkás kanál őrölt kömény
  • Kevés olaj
  • Zabkorpa
  • ízlés szerint ételízesítő
  • 1 nagy poharas tejföl
  • 15 dkg sajt

Elkészítés

A nyers kelkáposztát leveleire szedjük, és vegetás vízben 15 percig főzzük. A vöröshagymát apróra vágjuk, kevés olajon megdinszteljük, tűzről lehúzzuk, hozzáadjuk a pirospaprikát és a darált húst. Mehet vissza a tűzre. Folyamatosan kevergetve húst kifehérítjük, közben a fűszerekkel ízesítjük. A köményen ne ráncoljátok a homlokotokat, én is utálom, viszont a sertés hús jellegzetes savanyú szagát eltünteti, anélkül, hogy a kömény íz megmaradna a pöriben. Ha a hús kifehéredett, annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje a cuccot, és hagyjuk főni (kb. 25 perc). A bögrényi bulgurt kevés olajon megpirítjuk, és 1 az 1 arányban nyakon borítjuk vízzel (1 bögre). Sózzuk. Kb. 3 perc alatt eltűnik alóla a víz, akkor tűzről levesz, lefed és hagyja pihenni, amíg a pörkölt kész nem lesz. Közben kelkáposztáról főző vizet leborít.

Magasabb falú tepsit vékonyan olajoz, megszórja zabkorpával. Sajtot lereszel. Közben pöri is elkészül, így mehetnek is szép sorban a tepsibe! Kecskére káposztát nem, de korpára mehet! Káposzta, félig főtt bulgur, pöri (szafttal együtt, mert azt a bulgur majd felszívja). Vékony tejföl réteget rásimít, majd káposztával lefed. Hogy a gyerek ezt észre se vegye, a káposztát eltünteti újabb réteg tejföllel, és megszórja a reszelt sajttal. Előmelegített (180 fok) sütőben addig süti, amíg el nem kezd pirulni a teteje (kb. 30 perc).

Ha a kiskorú úgy dönt, nem eszi meg, tányérját megfogja, és az adagját szemrebbenés nélkül a sajátjára kotorja.

Ch teljes mennyiségben: 268 g
Ch 1 adagban: 44,6 g

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!