Ma egy fúj, undi-undi zöldséggel készültem ebédre. Persze ízlések és pofonok, hogy kinek mi az undi, de nálunk Apa nem eszi meg a brokkolit. Vagyis akkor nem eszi meg, ha látja. Mert az ízét azt szereti, de ahogy kinéz… azt nem. Ősztől tavaszig a legjobb formája annak, hogy bárkivel megetessünk bármit, a krémleves. …és aki megeszi a levest, annak lesz palacsinta is!

Brokkoli krémleves

Hozzávalók (6 fő)

  • 2 brokkoli (kb 800-1000 g)
  • 2 szem krumpli (elhagyható, de én minden krémlevesbe teszek, mert sokkal rémesebb akarom mondani KRÉMesebb lesz az állaga)
  • 3 db leveskocka (ízfokozó és tartósítószermentes nem az ördögtől való)
  • 2 gerezd foghagyma
  • Őrölt fehérbors ízlés szerint
  • 1 doboz főzőtejszín
  • 2 e.k. dia-wellness -50% liszt
  • Tetejére ízlés szerint: kockára vágott, pirított bacon / reszelt sajt / kruton / levesgyöngy

Elkészítés

Szép krumplit megpucoljuk, kockára vágjuk. Nem csúnya, csak érdekes brokkolit rózsáira szedjük. Hisszük, hogy kultúrnövények, így tudnak viselkedni, és nem vesznek majd össze a fazékban, ha együtt tesszük fel főni őket. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, leveskockákat, fokhagymát beledobáljuk, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Kb 20-30 perc alatt megpuhul. (Itt keverjük be a palacsintatésztát, hogy legyen ideje pihenni, amíg a továbbiakban mi a levessel bohóckodunk.)

Amikor a zöldségeink megpuhultak, lábost tűzről lehúzzuk, botmixerrel nekiesünk és simára turmixoljuk. 2 evőkanál dw lisztet simára keverünk a főzőtejszínnel. A forró levesből beleszedünk a tejszínes kotyvalékba (hőkiegyenlítés… hőkiegyenlítés… hogy ne legyen csomós!), majd az egészet visszaborítjuk a levesbe. Egyet forralunk rajta, és ha mindent jól csináltunk be is sűrűsödik! Megkóstoljuk, ha kell, utó ízesítjük sóval, borssal.

Pirított baconnel, reszelt sajttal, krutonnal, levesgyönggyel tálaljuk.

Ch teljes mennyiségben: 98 g
Ch (1 adag feltét nélkül): 16,3 g

Palacsinta – csökkentett ch tartalommal

…és akkor jöjjön a desszertek sztárja, amiből bármikor, bármennyit képesek lennének megenni, ha találnának valakit, aki rendelkezésre áll a palacsintasütő mellett…

A palacsintasütők táborát tapasztalataim szerint 2 halmazra oszthatjuk. Az egyikbe azok tartoznak, akiknek van egy tuti receptjük és minden körülmények között szuper palikat gyártanak, a másikba pedig azok, akiknek nem mindig sikerül annyira… Nekem volt egy tuti receptem, amitől természetesen 2008-ban búcsút vettem, azóta irigy szemmel bámulom csak a strandbüfé hajszál vékony palacsintáit. Sokféleképpen kipróbáltam már, de ez az egyetlen, ami nekem hasonlít a régi palacsintámhoz. Vannak ennél sokkal szénhidrátszegényebbek és diétásabbak is, de úgy gondolom, hogy évente párszor ennek is bele kell férnie, még, ha diabos is az ember lánya!

Hozzávalók (18 db)

  • 2 db tojás
  • 2 e.k. olaj
  • 2 dl tej
  • 60 g Dia-Wellness -CH liszt
  • 140 g Tönköly fehérliszt
  • Csipet só
  • Fél mokkáskanál szódabikarbóna (ez csak akkor kell, ha nincs bubisvizünk!)
  • Bubis víz

Nem, nem kell bele sem édesítő, sem eritrit, se cukor! Aki nem ch csökkentetten csinálja, annak egyszerűbb az arányokat megjegyezni, ahány tojás, annyi e.k. olaj, annyi dl tej, és annyiszor 10 dkg liszt + a járulékos anyagok.

Elkészítés

Szerintem a palacsintasütésnek egyetlen titka van, a türelmi idő. A fenti hozzávalókat a VÍZ KIVÉTELÉVEL kézi habverővel csomómentesre keverjük, és békén hagyjuk a pulton minimum 30 percig. Hívhatnám hőkiegyenlítésnek is (de azzal ma már máshol dobálóztam), mert a lényege ugyan az. Vannak a szobahőmérsékletű és a hűtőből kivett hozzávalók, amiket hirtelen egy közös tálba kényszerítünk, és ahhoz, hogy jól tudjanak együttműködni, kell nekik a fél óra arra, hogy összemelegedjenek.

Amikor az idő letelik, állandó kevergetés mellett (kézi habverővel) annyi vizet adunk hozzá, hogy palacsinta tészta állagú legyen. (Ha beleteszel egy kanalat lefolyik róla, de bevonatot képez rajta.) Palacsintasütőt olajjal kiken (ezt csak az első darabnál kell megtenni, utána a tésztába kevert olaj meggátolja már, hogy odatapadjon majd), forrósít és mehet bele a tészta (kb 3/4 merőkanálnyi, annyi csak, hogy vékonyan elterüljön a sütőben).

Amikor a tészta elkezd hólyagosodni, szépen elválik már a sütő oldalától is. Lapos fakanállal óvatosan alányúlunk és megfordítjuk. Még kb 30 mp-et hagyjuk sülni és tányérra csúsztatjuk. Aztán kezdjük elölről. Mondom! Olajozni a továbbiakban már nem kell!!! Ha mind kisült, alufóliával letakarjuk, hogy ne száradjon ki a széle holnapra se.
Mondjuk ez itt most nem élte meg a holnapot, de nálatok hátha lesz maradék…

Ch teljes mennyiségben: 115 g
Ch (1 db, töltelék nélkül): 6,4 g

És, hogy mi legyen a töltelék?

– Túrós (túróba mindig negyedannyi édesítőt tegyetek! Attól rendesen édes lesz, mellékíz nélkül!)
– Áfonyás túrós (mazsolás helyett)
– Túrós-eperlekváros (van még, van még, de télig nem fog kitartani… )
– Mákos-lekváros
– Fogdráanyuszira(hogy lenyúlta a 30% cukrot a kakaóporból) kakaós
– Nutellás (kinek az eredeti, kinek a dia-wellness mogyorókrém)
– Nutellás-dia-wellness mogyoróvajas (perszehogyén)
– Fahéjas (eritrittel vagy negyedannyival keverve)

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!