Azt hiszem, hogy abban egyetérthetünk, hogy a mama főztjénél nincs jobb. Kivéve persze a papáé, bár az korántsem diabetikus… így, ha nem is a legjobb, de a második legjobb, ami a szilvából készülhet az a lekvár. Ezt a receptet bárkinek és mindenkinek ajánlom, semmiféle konyhai előképzetséget vagy lekvárfőzési hókuszpókuszt nem igényel. Szilva kell hozzá, magasfalú tepsi, és jó sok türelem. Mondjuk elmehetsz közben aludni, de én nem alszom nyugodtan, ha közben rotyog a motyó a sütőben.

Cukor és tartósítószer nélküli szilvalekvár (sütőben sütve)

Hozzávalók: SZILVA. Mennyiséget nem írok, mert úgyse kell hozzá semmi más. Minél több, annál jobb!
A szilvát megmossuk, kimagozzuk. A fél gyümölcsökkel megpakoljuk a MAGASFALÚ tepsit. Az elején nagyon sok levet enged, ami forrni-rotyogni fog(nem, a levet nem borítjuk le, viszont sütőt takarítani sem akarunk, és utólag okosnak lenni olyan, mint előre hülyének…), így nem praktikus csurig pakolni a tepsinket, ellenben alufóliával lefedni annál inkább! Bekapcsoljuk a sütőt. Ha bátor vagy, és egyedül mered hagyni egész éjszakára, tedd 120 fokra, de akkor az alufólia felejtős. (Kb 10 óra múlva lesz kész.)

Ha napközben csinálod, és lesz időd néha rápillantani, mehet 150 fokon, az első 2-3 órában fóliával lefedve.
Utána érdemes átkeverni, hogy egyenletesebben tudjon sűrűsödni. Ennyi idő alatt eléggé összeesik, így a több edényből, egy edénybe rakhatjuk át az összeset (fólia már nem kell rá). Nem, nem dual cook-os az én sütőm se, de ez egyáltalán nem gátol meg abban, hogy párhuzamosan akár 3 tepsi legyen benn, ha szilvalekvárról van szó. A szilvánkat addig sütjük, amíg eléri a kívánt állagot, vagyis sűrű, fekete, és már nem folyik, hanem összeállt.

Sterilizált (kifőzött, megmikrózott, vagy 70 fokos mosogatógépben frissen elmosott) üvegekbe töltjük. Közben néha megütögetjük, hogy tűnjön el belőle a levegő. Celofánnal, gumival majd steril kupakkal lezárjuk, 5 percre fejre állítjuk, majd talpon ágyba, levendula színű párnák, és paplanok közé bújtatjuk (halvány lila dunszt), és hagyjuk békében kihűlni.

100 g lekvár kb. 350 g szilva felhasználásával készült!
Ch (100 g): 38,5 g

Szilva csatni (chutney)

Ha se időtök, se kedvetek és a szilvamennyiség is korlátozott, akkor lekvár helyett főzzetek csatnit! A csatni egy indiai fűszeres szósz, ami szinte bármilyen lekvárnak alkalmas gyümölcsből készülhet, de nálunk a legnagyobb sikere mindig a szilvásnak van. Az édeskés, gazdagon fűszerezett gyümölcsös szósz, tökéletes kísérője a sertés- és vadhúsoknak, halaknak, sajtoknak, zöldségfasírtoknak.

Hozzávalók

  • 1 kg szilva
  • 1 lilahagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 dkg negyed annyi vagy 12 dkg eritrit
  • 1 dl balzsam vagy alma ecet
  • 2 tk. őrölt fahéj
  • Fél kk. őrölt szegfűszeg
  • Fél kk. Chili (ízlés szerint)
  • Pici őrölt gyömbér (ízlés szerint)
  • Késhegynyi Kardamon
  • Fél mokkáskanál őrölt római kömény
  • só ízlés szerint
  • 1 ek. kókuszzsír vagy étolaj

Elkészítés

Lilahagymát, fokhagymát pucol, vékony szeletekre vág. Szilvákat megmos, felez és ügyesen kimagoz. Zsiradékon kezdd el pirítani a hagymát. Amikor üveges, add hozzá a negyed annyit/eritritet és a balzsam-/almaecetet és lassú tűzön keverd meg néha, amíg karamellizálódik. Szórd az összes fűszert a hagymára és kevergesd. Borítsd rá a szilvát, és lassú tűzön, rendszeresen kevergetve, főzd addig, amíg sűrű lesz (kb 45 perc-1 óra). Ízlés szerint utóízesíthető. És már kész is!

Ch teljes mennyiségben(balzsamecettel): 142 g
Ch teljes mennyiségben(almaecettel): 126 g

Ha ezt is eltennétek nagyobb mennyiségben, minimum 5-ös szorzóval számoljatok!  5 kg szilvából 10-11 üveg(370 ml) lesz. Miután megfőtt a szósz, sterilizált (kifőzött, megmikrózott, vagy 70 fokos mosogatógépben frissen elmosott) üvegekbe töltjük, celofánnal, gumival majd steril kupakkal lezárjuk, 5 percre fejre állítjuk, és mehet 1-2 napra a dunsztba.

…és ha még mindig marad szilvád… (időd és kedved)… jöhet egy szilvás gombóc esetleg? Nekem mind üvegbe került, mert ki táborban ki máshol, ezért nem volt rá kereslet, így fotóm nincs, viszont van hozzá egy tuti receptem!

Szénhidrát csökkentett szilvás gombóc

Hozzávalók

  • 500 gramm túró
  • 20 dkg dia-wellness ch mínusz liszt
  • 2 db tojás
  • csipet só

Prézlihez

  • 2 tk. vaj
  • 150 gramm dia-wellness szénhidrátcsökkentett zsemlemorzsa

Szilva töltelékhez

  • 7-8 db nagyobb szilva (ha kisebb, akkor 14)
  • Eritrit
  • 1 tk. vaj
  • fahéj

Elkészítés

A hozzávalókat gyúrd össze alaposan. A tésztát nyújtsd ki (1 cm vastagra), vágd fel négyzetekre. Ideális esetben nekem ebből a tésztából 14 db gombóc lesz. A szilvát kimagozva, picit egészben hagyva, a nagyot félbe vágva a megolvasztott vajon pároljuk, pár percig. Ha kész, add hozzá az eritritet és a fahéjat. A négyzetek közepébe tegyél fél (kis szilvából 2 fél) szilvát. A tészta széleit felhajtva formálj belőle gombócokat. Forrásban lévő enyhén sós vízben főzd meg (amíg fel nem jönnek a víz tetejére). Közben a morzsát pirítsd meg, és abba forgasd a kifőtt gombócokat. Ha egyszerre több készül belőle, még kifőzés előtt lefagyasztható, így legközelebb csak bele kell dobni a forró vízbe (még fagyottan), és percek alatt kész!

Ch teljes mennyiségben: 160 g
Ch 1 gombócban: 11,5 g

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!