Horatius két évezredes mottója: carpe diem! Filozófiájának jelmondatát magyarul úgy ismerjük, hogy „élj a mának”, pedig ez egy helytelen interpretáció. A helyes fordítás szó szerint: ragadd meg a napot, vagyis ÉLJ A MÁBAN! Kis különbségnek tűnhet, de így a mondat teljesen új értelmet kap… mert ugye nem mindegy, hogy élvezed a halmazokat vagy halmozod az élvezeteket. Igen, fontos, hogy a mában élj, de ez nem jelenti azt, hogy nincsen holnap! A carpe diem lényege, hogy ne rágódj a múlton, a miérteken, mert úgyse tudsz változtatni rajta. Engedd el. …igen, és az is fontos, hogy ne halogass semmit, mert lehet, hogy holnap már nem lesz lehetőséged megtenni!

Mint például az eperlekvár főzést… Az idei befőzőcske legnehezebb része a beszerzés volt, mert olyan áron, amennyiért eddig adták, meg se fordult a fejemben még dolgozni is vele. De tegnap este egy kedves barátunknak sikerült a „Mission: Impossible”, és este fél 8-kor beállított 10 kg eperrel, így nem állhatott már más közém, és az eper eltevés közé, mint egy rossz kifogás. (Az meg pont nem volt itthon, így nem volt más hátra, mint előre…)
Albert Einstein „Tanulj a tegnapból, élj a mának, és reménykedj a holnapban.” gondolatmenetét követve bízzunk a legjobbakban… hogy valaki csak megeszi majd (az ilyen olyan formában tartósított) eprünket…

Bogyós gyümölcsök fagyasztása

Fagyasztás során tudjuk leginkább megőrizni a gyümölcs vitamin- és ásványianyagtartalmát, és nem mellesleg ez az egyetlen módja annak, hogy teljesen cukormentesen tartósítsunk. Pár kivétellel (őszibarack, nektarin, körte, szőlő) bármelyik gyümölcs lefagyasztható. Persze van némi üröm is az örömben… felengedés után többségük összeesik, így, ha insta tortát tervezel, akkor ne felejtsd el, hogy nem épp a legalkalmasabb (vagyis csak és kizárólag fagyott állapotban) dekorációnak, viszont kitűnő mártás, öntet készülhet belőlük!

Hibafaktor – Jegesedés
A szépséges bogyós gyümölcseink aljas módon képesek egyetlen, (Titanic elsüllyesztésére is alkalmas) jégsziklává összefagyni. Az egymáshoz való ragaszkodásukat maximum csákánnyal lehet orvosolni, így ennek a megelőzést javaslom! Bármiáron!

Pürésítve fagyasztás
Helytakarékos megoldást keresőknek ajánlott! Gyümölcsöket megmossuk, turmixoljuk, és mindenféle misztikum (tartósítás, ízesítés nélkül) kis adagokra osztva bezacskózzuk, fagyasztjuk.

Egészben fagyasztás
Szárat eltávolítjuk, alaposan (2x) megmossuk, konyharuhára papírtörlő, és arra tesszük rá az epret. Teljesen leitatjuk róla a vizet, és utána jöhet a fagyasztás két lépésben! Első nekifutásra egy nagy tálcára terítjük a gyümit. Az nem baj, ha kicsit összeérnek, de egysorban legyenek! Fagyasztó kinyit, tálca betesz. Betenne… de bakker a tálcáim pont kb. másfélszer olyan szélesek, mint a fagyó belseje. 7 kg csumázott epret tuti nem tudok megenni egyszerre, így mindenképp kell találni egy B verziót… Jobb híján nagyobb befőttesüvegekbe költöztettem át a tálcáról az -ket, és így kerültek be a frigóba. A második lépés kb 4-5 óra múlva követi az elsőt, a fagyott gyümik beborulnak a zacskóba, és így mennek téli álmot aludni!

Cukormentes lekvárfőzés

Ha valamire, akkor erre hatványozottan igaz az „Ahány ház, annyi szokás…”
Ahogy mi szeretjük: sok legyen és finom!
– ne legyen vele sok meló
– ne legyen túl folyós
– ne legyen túl szilárd
– ne legyen nagyon édes
… és természetesen ne legyen benne több szénhidrát, mint, amennyi muszáj!

Hozzávalók

  • 2 kg eper (pucolt, mosott mennyiség)
  • 20 dkg negyedannyi édesítő
  • 1 citrom kifacsart leve
  • 30 g pektin

Elkészítés

Az epret csumázzuk, alaposan (legalább 2 ×) megmossuk. Leszárítjuk, lemérjük. (Ha nem 2 kilót csináltok értelemszerűen, 10 dkg/kg negyedannyit, és 15 g/kg pektint adjatok hozzá.) Eper szemeket négy felé vágjuk vagy leturmixoljuk, majd hozzáfacsarjuk a citrom levét. Lábost tűzbe dobjuk. Akarom mondani tűzre. Főzzük (ha közben nagyon habzik, akkor kanállal leszedegethetjük a habot).

Magas falú lábosba hidegvizet engedünk, beleállítjuk a mosogatógépben vagy forró vízben csírátlanított befőttesüvegeket. Lassú tűzön melegítjük. Pektint negyedannyival összekeverjük és epresbe borítjuk. Sűrűn kevergetve felforraljuk, forrás után 10 percig főzzük. Ha elkészült, botmixerrel tetszés szerint pürésíthető még, de rusztikusan(darabosan) is hagyható.

Az elkészült lekvárt a lábosban melegedő üvegekbe kanalazzuk (az eléjen óvatosan, kanalanként, nehogy a forró lekvártól elpattanjon!), celofánnal fedjük, gumizzuk majd alaposan rátekerjük a kupakot. Fejre állítjuk, és a következő 5 percben úgy is hagyjuk. Amíg a lekvárunk fejen áll, elkészítjük a szárazdunsztot. Régen az üvegeket újságpapírba csomagolták majd takarókkal, paplannal, dunyhával ágyazták be. Én újságpapír és dunyha híján csak (konyharuhára sorakoztatva), pokrócok köze rejtettem az üvegeket az elkövetkezendő pár napra, amíg kihűlnek. Természetesen már talpon állva!

Sötét hűvös helyen 1 évig simán eláll(na), ha nem lenne rá nagy a kereslet! Felbontás után hűtőben kell tartani, mert gyorsabban romlik meg, mint a normál lekvár, ezért érdemes kis üvegekbe eltenni!
Hajrá! Hajrá!
Ebből a mennyiségből nekem 2,3 l lekvár lett! (6 üveg x3,5 dl; 1 üveg 2 dl)

Ch: 100g 5,4 gramm ch-t tartalmaz

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!