Nyúlon innen, nyúlon túl… Akinek erről Békésszentandrás ugrik be, azt meg tudom érteni, de az én húsvéti nyulam tuti nem Szarvas felől érkezik. (Pláne nem sörrel a kezében.) Viszont a hagyományos húsvéti fonott kalács mellett, idén hagyjatok helyet a Limara-féle szénhidrátcsökkentett, cukormentes fahéjas kalácskoszorúnak is az asztalon!

Hozzávalók

  • 3 dl langyos tej
  • 500g dw -50% liszt
  • 1 kk. só
  • 1 tojás
  • 50g puha vaj
  • 1 cs. por vagy 20g friss élesztő

A töltelékhez

  • 100g puha vaj
  • 150g eritrit
  • 2 ek. őrölt fahéj

Elkészítés

  • Fél deci langyos tejbe, beleszórjuk/belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük, és letakarva megvárjuk, míg felfut.
  • Lisztet tálba szitáljuk, beleszórjuk a sót, közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, majd nyakonöntjük a maradék tejjel és az időközben be(vagy fel)futott élesztővel.
  • Kézzel vagy géppel kidagasztjuk.
  • Amikor összeállt a tészta, hozzáadjuk a puha vajat és alaposan beledolgozzuk, amíg szép fényes, sima tésztát kapunk.
  • Enyhén lisztezett kelesztőtálba tesszük, lefedjük és kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.
  • Amíg a tésztánk pihenget a pulton nincs sok dolgunk. Eritritet kimérjük, és összekeverjük a fahéjjal.
  • A megkelt tésztát óvatosan belisztezett gyúródeszkára borítjuk és félbe vágjuk.
  • Kinyújtjuk fél cm vastagságú téglalappá. Megkenjük a puha vaj felével, megszórjuk a fahéjas eritrit felével majd a hosszú oldala mentén feltekerjük, mint a bejglit.
  • A rudat éles késsel hosszában kettévágjuk, és a két szálat összecsavarjuk úgy, hogy a vágási felület felül legyen. A fonatot egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, miközben két végét összefogjuk és kör alakúra hajlítjuk.

Limara így készíti a koszorút:

Kis segítség a koszorú készítéséhez SK-tól. Vigyázat! A videóban cukorral készítik…

  • Ugyan ezt megcsináljuk a másik tésztánkkal is.
  • 30 percig, meleg helyen újra békén hagyjuk. Sütőt 180 fokra előmelegítjük, és a kalácskákat 35-40 perc alatt megsütjük.
  • Ha kész, a pulton hűlni hagyjuk. …és szépen megkérjük a velünk egy fedél alatt élőket, hogy legalább azt várják meg, amíg a dokumentációs fénykép elkészül… Jó, végül is elég, ha az egyiket fotózom…

Ch teljes mennyiségben (2 koszorú): 217 g

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!