Nyúlon innen, nyúlon túl… Akinek erről Békésszentandrás ugrik be, azt meg tudom érteni, de az én húsvéti nyulam tuti nem Szarvas felől érkezik. (Pláne nem sörrel a kezében.) Viszont a hagyományos húsvéti fonott kalács mellett, idén hagyjatok helyet a Limara-féle szénhidrátcsökkentett, cukormentes fahéjas kalácskoszorúnak is az asztalon!
Hozzávalók
- 3 dl langyos tej
- 500g dw -50% liszt
- 1 kk. só
- 1 tojás
- 50g puha vaj
- 1 cs. por vagy 20g friss élesztő
A töltelékhez
- 100g puha vaj
- 150g eritrit
- 2 ek. őrölt fahéj
Elkészítés
- Fél deci langyos tejbe, beleszórjuk/belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük, és letakarva megvárjuk, míg felfut.
- Lisztet tálba szitáljuk, beleszórjuk a sót, közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, majd nyakonöntjük a maradék tejjel és az időközben be(vagy fel)futott élesztővel.
- Kézzel vagy géppel kidagasztjuk.
- Amikor összeállt a tészta, hozzáadjuk a puha vajat és alaposan beledolgozzuk, amíg szép fényes, sima tésztát kapunk.
- Enyhén lisztezett kelesztőtálba tesszük, lefedjük és kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.
- Amíg a tésztánk pihenget a pulton nincs sok dolgunk. Eritritet kimérjük, és összekeverjük a fahéjjal.
- A megkelt tésztát óvatosan belisztezett gyúródeszkára borítjuk és félbe vágjuk.
- Kinyújtjuk fél cm vastagságú téglalappá. Megkenjük a puha vaj felével, megszórjuk a fahéjas eritrit felével majd a hosszú oldala mentén feltekerjük, mint a bejglit.
- A rudat éles késsel hosszában kettévágjuk, és a két szálat összecsavarjuk úgy, hogy a vágási felület felül legyen. A fonatot egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, miközben két végét összefogjuk és kör alakúra hajlítjuk.
Limara így készíti a koszorút:
Kis segítség a koszorú készítéséhez SK-tól. Vigyázat! A videóban cukorral készítik…
- Ugyan ezt megcsináljuk a másik tésztánkkal is.
- 30 percig, meleg helyen újra békén hagyjuk. Sütőt 180 fokra előmelegítjük, és a kalácskákat 35-40 perc alatt megsütjük.
- Ha kész, a pulton hűlni hagyjuk. …és szépen megkérjük a velünk egy fedél alatt élőket, hogy legalább azt várják meg, amíg a dokumentációs fénykép elkészül… Jó, végül is elég, ha az egyiket fotózom…
Ch teljes mennyiségben (2 koszorú): 217 g
Ezek a receptek is érdekelhetnek
Rizotto a la Panka
Rizs, kicsit másként, mint ahogy általában esszük. A gombás, parmezános rizottót tálalhatjuk vegetáriánus főételként vagy köretként.
Mákos linzer a la Panka
Mákkal, szénhidrátcsökkentett liszttel és diabetikus lekvárral készítve a linzer diétás finomság - akár szilveszterkor is fogyaszthatjuk!
Reszelt almás sütemény
Egy aduász sütemény, amelyhez mindig van otthon alapanyag, és amit szabadon turbózhatunk extra feltétekkel.
Kaya (malajziai kókusztojás lekvár) cukormentes karamellel
Gazdag és aromás lekvár, amely tökéletes pirítóshoz, de mehet a buggyantott tojás alá, locsolhatod szójaszósszal, keverheted joghurtba.
Csirkemell fűszeres őszibarack mártással
A csirkemellhez tálalt cukormentes barack kompót püré a kurkumától és a karamellizálódott hagymától lesz mennyei.
Sajtos sonkás tojásos tortilla
Ez a Panka-féle tortilla klassz alternatívája a fullos tojásos reggeliknek vagy akár a melegszendvics-vacsoráknak. Sok salátával tálaljuk!
Post-it alias gumisüti
A cukormentes gumisüti szuper vendégváró, ha diabéteszes gyermek érkezik hozzánk - akár halloween bulira.
Lecsós csirkemell
A nyár utóízeit varázsolja elénk ez az egyszerű főétel Gódor Pankától, amit akár a ránk fonnyadt zöldségekből is összedobhatunk.
Rakott kelkáposzta bulgurral
A diabéteszes diétában legtöbbször bulgurra cseréljük a rizst a rakott ételekben a lassabb felszívódás miatt. Rakott kelkáposzta Diab diéta a la Pankától.
Támogasd a munkánk!
Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!