Örömvasárnap. Látom a kérdést „Ugyan minek örülhetnénk mostanság?” Bárminek! … ha mindig csak azt vennénk észre, hogy mennyi jó dolog történik velünk, és nem arra fókuszálnánk állandóan, hogy mennyi minden nem! Az öröm pillanatnyi boldogság.

Örülhetünk, ha reggel 5 perccel tovább aludhatunk.
Örülhetünk, ha süt a nap.
Örülhetünk, ha nem esik az eső.
Örülhetünk, ha a lámpa épp zöldre vált.
Örülhetünk, ha egyből találunk parkolóhelyet.
Örülhetünk, ha nincs sor a boltban, vagy a postán.
Örülhetünk, ha sikerül az, amit elterveztünk.

A „boldog élet”, ahogy a sötétség, vagy a hideg, nem létezik.  A sötét nem ellentéte a fénynek. A sötétség a fény hiánya. A hideg nem ellentéte a hőnek, hanem annak hiánya.  A boldogság pedig nem egy életen át tartó „állapot”, hanem rövid, örömteli pillanatok összessége.

Öröm a NAGYLELKŰSÉG.
Öröm a JÓSZÍVŰSÉG.
Öröm az ODAADÁS.
Öröm a MEGELÉGEDETTSÉG.
…de öröm az EGYSZERŰSÉG is.

Amikor rossz passzban vagy, jusson eszedbe, hogy nem pocsékolhatod a drága időd arra, hogy a rossz dolgokra koncentrálsz. Örülni kell.  Örülni annak, hogy a pohár félig tele van (mert legalább nem üres)! Így lehet.
Köszönettel, hálával. Csak így érdemes.

Ha ma minden hír rossz volt (és az összes csoki is elfogyott), akkor pont itt az ideje a szaloncukor készítésnek! …és egyből mindenki örül! Igyekszem minden igényt kielégíteni, így több változattal is készültem. Nálunk az elmúlt 10 évben az abszolút befutó a kókuszos lett, de ízlések és pofonok.

Néhány jótanács:

  • Érdemes karácsony előtt kipróbálni fele/negyede mennyiséggel a recepteket, de a szaloncukor készítésének a napja (ha azt akarod, hogy karácsonykor is legyen még belőle) december 23.
  • A kész cukikat felesleges becsomagolni… és amúgy szívás is!
  • Első évben ízenként külön színű alufóliába csomagoltam. Nemisakárhogy! Konzum formában. Sütőpapírt méretre vágtam, két oldalt becakkoztam és arra ment rá a színes fólia. Nettó 3 óra alatt végeztem is. Aztán marokszámra kezdték el enni, és elmerültünk a színes papírok alatt. Azóta tálcán, lakat alatt (hidegben, de ne hűtőben) tartom csak.

Kókuszos szaloncukor (kb. 70 db)

  • 4 dl tej
  • 16 dkg vaj
  • 40 g negyedannyi édesítő (folyékony édesítővel is elkészíthető)
  • 4 ek tönkölybúza gríz
  • 25 dkg kókuszreszelék
  • 30 dkg (nálunk belga) csokoládé

A tejet felfőzzük az édesítővel és a vajjal.
Ha szirupos lett, akkor keverjük bele a kókuszreszeléket, és a grízt is.
Keverjük el alaposan, fedjük le, és hagyjuk, hogy a gríz megpuffadjon.
Ha langyosra hűlt kézzel szaloncukor alakúra formázzuk, sütőpapírra sorakoztatjuk.
1 órát békén (dermedni) hagyjuk.
Achtung! Achtung! Ha őrizetlenül marad, mire visszaérünk, csak a hűlt helyét találjuk! (én szóltam)
A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, majd megmártjuk benne (persze, hogy egyesével) a szaloncukrokat.

Ch teljes mennyiségben: 293 g
Ch 1 db-ban: 4,2 g

Csokis-mézeskalácsos szaloncukor

  • 20 dkg őrölt cukormentes mézeskalács
  • 5 dkg porrá őrölt eritrit
  • 2 dkg cukormentes kakaópor
  • 1/2 tk. mézeskalács fűszerkeverék
  • 12 ek. hideg víz
  • 15 dkg (nálunk belga) csokoládé bevonáshoz

Hozzávalókat összeborogatjuk, formázzuk, sütőpapírra tesszük, majd a vízgőz felett olvasztott csokoládéba mártogatjuk.

Ch teljes mennyiségben: 134 g
Ch 1 db-ban: 4,5 g

Zserbós szaloncukor

  • 20 dkg őrölt pirított dió
  • 10 dkg őrölt eritrit
  • 8 dkg baracklekvár (ha nincs házi, akkor bolti diabetikus lekvár)
  • 1/2 tk. őrölt fahéj
  • 20 dkg (nálunk belga) csokoládé bevonáshoz

Hozzávalókat összeborogatjuk, formázzuk, sütőpapírra tesszük, majd a vízgőz felett olvasztott csokoládéba mártogatjuk.

Ch teljes mennyiségben: 164 g
Ch 1 db-ban: 4,1 g

Diós-narancsos szaloncukor

  • 25 dkg dió
  • 2 evőkanál rum aroma
  • 1 narancs
  • 5 evőkanál savanykás, diabetikus lekvár
  • 15 dkg (nálunk belga) csokoládé

A diót -zsiradék nélkül- serpenyőben megpirítjuk, majd finomra őröljük. A narancshéját lereszeljük, levét kinyomjuk, majd a dióhoz adjuk a rumaromával és a lekvárral együtt, összegyúrjuk.
Formázzuk, sütőpapírra tesszük, majd a vízgőz felett olvasztott csokoládéba mártogatjuk.

Ch teljes mennyiségben: 147 g
Ch 1 db-ban: 3,7 g

Zselés szaloncukor

  • Zselé készítési arány: 2,5 dl folyadék+1-2 ek méz + 4 zselatinlap
  • A folyadék lehet narancslé, almalé, almalé + citromlé, málnavelő, epervelő, birslé, stb.
  • A méz édesíti, és az állagát is javítja.

A folyadékot a mézzel addig forraljuk, amíg be nem sűrűsödik (20-30 perc).
A zselatinlapokat hideg vízben felpuhítjuk, majd a forró folyadékban feloldjuk.

A félig kihűlt zselét kétféleképpen lehet formázni:
– egyszerűbb: négyzet alakú edénybe töltjük, hűtjük (türelmetleneknek fagyasztó), majd kockákra vágjuk, csokiba mártjuk
– bonyolultabb: amikor félig megkötött a zselé, nyomópisztolyba töltjük, hurkákat nyomunk, daraboljuk, majd csokiba mártjuk
A zselé legyen hideg, a csoki pedig ne túl meleg!

Ch teljes mennyiségben (100%-os almalével számolva): 47 g
Ch 1 db-ban (kb): 2,5 g

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!