Amióta anya vagyok Mézeskalács illattal és Pilinszky János gondolataival kezdődik nálunk az ünnepre hangolódás.
Nem lesz ez másképp most sem. Tudom, hogy idén semmi nem úgy van, ahogy lenni szokott. Tudom! De nem érdekel. Pilinszky gondolatai örök érvényűek, – és talán sosem voltak ennyire aktuálisak, mint most! – a mézeskalács illata pedig tuti a régi!

Advent a várakozás megszentelése. Rokona annak a gyönyörű gondolatnak, hogy meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk.
Gyermekkorunkban éltünk így. Vágyakoztunk arra, ami biztosan megjött. Télen az első hóesésre. És várakozásunk ettől semmivel sem volt kisebb, erőtlenebb. Ellenkezőleg, nincs nagyobb kaland, mint hazaérkezni, hazatalálni, beteljesíteni és fölfedezni azt, ami a miénk. És nincs gyengébb és jogosabb birtoklás se, mint szeretnünk azt, ami a miénk, akit szeretünk és aki szeret minket. Csak a szeretetben, csak az ismerősben születhet valódi „meglepetés”; lehetséges végeérhetetlenül várakoznunk és megérkeznünk, szakadatlanul utaznunk és szakadatlanul hazatalálnunk. Minden egyéb kaland, minden egyéb megismerés és minden egyéb várakozás véges és kérdéses.
Így értem azt, hogy a karácsony a szeretet és advent a várakozás megszentelése.
Az a gyerek, aki az első hóesésre vár, jól várakozik, s már várakozása is felér egy hosszú-hosszú hóeséssel. Az, aki szeretni tudja azt, ami az övé – szabad és mentes a birtoklás minden görcsétől, kielégíthetetlen éhétől – szomjától. Aki pedig jól várakozik, az időből épp azt váltja meg, ami a leggépiesebb és legelviselhetetlenebb: a hetek, órák, percek kattogó, szenvtelen vonulását.
Aki valóban tud várni, abban megszületik az a mélységes türelem, amely szépségében és jelentésében semmivel se kevesebb annál, amire vár.

A mesekönyvbe illő adventi vásárok helyett idén csak otthon hangolódhatunk a karácsonyra. Bár forralt bor receptet a korhatár miatt nem ígérhetek, de mézes, édes, fűszeres karácsony illatban ígérem nem lesz hiány! A hirtelen felindulásból „sosemsütöttemmégsemmitdemajdmost” kötényt magukra kötőknek segítségképpen, – hogy tutira menjenek – kétféle recepttel is készültem. Az első elronthatatlan, a másik pedig a Szentendrei Skanzenből ránk maradt, és azóta családi hagyománnyá avanzsálódott recept diétásított verziója! (Ezt, aki nem diabos is simán el tudja készíteni. A liszt akkor fehér, a negyedannyi értelemszerűen 4x annyi cukor, a Maci sweet pedig méz)

Szénhidrátcsökkentett Mézeskalács

HOZZÁVALÓK (45-50 db)

 • 500 g DW mézeskalács mix
 • 2 tojás
 • 190 g Maci sweet
 • 60 g vaj

ELKÉSZÍTÉS

Az elkészítése bolondbiztos! Összetevőket összegyúrjuk, 5-10 percig pihentetjük, fél centire nyújtjuk és tetszőleges kiszúrókkal szaggatjuk. Ha engedünk a gyermeknek, előfordulhat, hogy a harang, fenyőfa, télapó, angyalka közé becsúszik egy két Hello Kitty, nyuszi, kutya és dinoszaurusz is a gyurmakészlet figurái közül, de nyugi, ahogy nő a gyerek, csökken ezek aránya. (Mondjuk a segítő szándék is…) Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 160°C -os előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

Tipp díszítéshez: DW tojásfehérje hab alap
(Lassú felszívódású cukorral készített habalap, ami – a nagy kiszerelés miatt írom – akár habkarika, habcsók, Rákóczi túrós készítéséhez is használható utána! Répacukrot, fruktózt nem tartalmaz.)

Ch teljes mennyiségben: 374 g
Ch 1 figurában(mivel különböző alakúak, ezért csak kb): 8 g

Hagyományos Mézeskalács – diétásan

HOZZÁVALÓK (kb. 100 db)

 • 1 kg dia-wellness -50% liszt
 • 6 dkg negyedannyi édesítő
 • ½ csomag szódabikarbóna
 • Fűszerek (őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, 1 citrom reszelt héja(ez a madár nem költöző), gyömbér) vagy 1 cs mézeskalács fűszerkeverék
 • 25 dkg margarin
 • 35 dkg maci sweet
 • 2 tojás sárgája
 • Díszítéshez: DW tojásfehérje hab alap vagy Dió/Mandula

ELKÉSZÍTÉS

A liszthez hozzákeverjük a 1/2 csomag szódabikarbónát és ízlés szerint a fűszereket vagy a fűszerkeveréket. Liszt közepébe – mértani pontossággal – belehelyezzük a margarint. Mézet a negyedannyival felforraljuk, majd a margarinra öntjük. Ha a margarin kissé megolvadt, hozzáadjuk a 2 tojás sárgáját is. Melegen összegyúrjuk a tésztát, nyújtjuk, szaggatjuk.  Sütés előtt megkenhetjük tojással, de én ezt általában kihagyom, mert jobban szeretem, ha rusztikus a felülete. Aki mandulával/dióval díszítené, itt jön a kiszúrt formára a tojáspötty (ragasztó gyanánt) és mehet rá a mag. 160°C -os előmelegített sütőben 8-10 perc alatt megsütjük.

Ha kihűlt, időnk és kedvünk szerint díszíthetjük. Sütés után kemény lesz, mint a vaskorlát a kocsma előtt, de dobozba zárva pár nap alatt megpuhul. Mondanám, hogy karácsonyig eláll, de úgyse fog. Általában szavatossági idő lejárta előtt lába kél…
Ui.: amit nem eszünk meg, azt cirádázhatjuk bátran színes cukormázzal

Ch teljes mennyiségben: 585 g
Ch 1 figurában (mivel különböző alakúak, ezért csak kb): 5,9 g

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!