Jövő hét vasárnap kezdődik az adventi időszak. Arra gondoltam, hogy a ránk szakadt korlátozások miatt, talán idén az is bemerészkedik majd a konyhába, akinek eddig esze ágában sem volt. Elnézést a vérprofi konyhatündérektől, de az elkövetkező hetekben leginkább azok kedvében szeretnék járni, akik nem gyakorlottak, de most kedvet – vagy időt – kaptak, és szívesen készülődnének karácsonyra, akár gyerkőcökkel is. A fent leírtakból következik, hogy az ünnepi receptekben semmi bonyolult nem várható, így, akinek az ünnepi asztalon a belbecs helyett a külcsín a fontos, szorgosan figyelje a főzős műsorokat, mert mi idén karácsonykor is inkább enni fogunk, mint gyönyörködni a tányérban. Ezen a héten aprósüteményekkel készültem. Mondhatnám, hogy vendégváró aprósüteményekkel, de jelen állás szerint fogalmam sincs, hogy tudunk e majd idén karácsonykor vendégeket várni…  Viszont minden jóban van valami rossz, ha nem jönnek vendégek, több marad majd nekünk!

Köztudottan utálok sütni. Amíg nem volt muszáj, addig voltak jól bevált cukik a környéken. Most is vannak, de felháborító módon egyáltalán nincs, vagy nagyon elenyésző a diétás cukrászati termékek választéka. A nagynevű cukrászdákban is! Aztán ahol mégis volt, azzal se mindig voltunk ki a vízből. Volt, amitől egekbe ment Bogi cukra, így egy két gyenge próbálkozás után felszívtam magam, és leporoltam a cukrász bizonyítványom. De attól még utálok sütni! (…és utána a konyhát rendbe tenni még jobban!)

Átlendülve a saját korlátjaimat, megjegyeznék néhány – nem életbevágó, de – alapvetően fontos dolgot. A jó recept nagyon fontos, de nem elég. Legalább annyira fontos a technológiai trükkök és a várakozási idők betartása. Kapkodva, türelmetlenül ne is állj neki. A jó munkához idő kell. Sütés után a konyha puccba vágásához még több!

Néhány alapvető szabály:
– TANULJ MEG VÁRNI
Ezt a képességedet a jövőben, majd az élet más területén is hasznosítani tudod.
– TANULJ MEG ELENGEDNI.
Ez is jól jön majd még… mert nem minden ehető, ami jól néz ki, és ebből egyenesen következik, hogy a csúnya is lehet finom.
– NE A NAGY ALKALOMKOR VILLANTSD MEG ELSŐRE A TUDÁSOD.
Próbáld ki a receptet! A neten keringő leírások egy része ételkészítésre tökéletesen alkalmatlan. (Ne december 24-én derüljön ki, hogy az enyém is az! 😀 )
– HA A MAKULÁTLAN KONYHÁT SZERETED, NE SÜSS! SOHA!

Linzer

A linzer egy csudi jó alap, mert a tésztájából bármi lehet. (ahogy a kőműves mondaná, ha megáll fal, ha eldől, járda)
Ha kezdő vagy a konyhában a legjobb, ha nem dicsekszel előre, hogy mi készül, aztán ahogy sikerül, lesz még időd a névválasztásra!

Az alábbi tésztából a linzeren kívül készülhet isler, lekváros karika, pitetészta, de akár sós aprósütemény is!
Tehetünk bele kakaót, mákot, diót, narancsot, citromot, kókuszt és variálhatjuk mindezeket végtelen módon, de csak akkor, lesz jó, ha tudjuk, hogyan lesz omlós és puha. Ha elcsesszük, ehetjük a jól kinézős fűrészport. Elég ilyet egyetlen egyszer asztalra tenni, utána életed végéig hallgathatod! TAPASZTALAT!

A linzerkészítés titkai:

– minden alapanyagnak hidegnek kell lennie (sőt, a tészta gyúrása közben sem szabad felmelegednie)
– a zsiradék vaj, soha nem margarin, ha variálunk, az csak zsír lehet, de az is csak részben
– a vajat (ha nincs késes aprítónk) apró kockákra vágjuk vagy nagylyukú sajtreszelőn reszeljük. Mivel Edward Cullen nem a barátunk, hogy ebben a műveletben segítségünkre legyen, a vajat kockázás után visszatesszük még a hűtőbe, így sokkal egyszerűbb lesz a liszttel összemorzsolni úgy, hogy közben ne olvassza fel a kezünk melege.
– hideg vajat lisztes anyaggal nedves homok állagúra morzsoljuk
– Az összeállított tésztát pihentetni kell – minél tovább, annál jobb.
– ha kiszaggattunk egy adag süteményt, és türelmesen várjuk, amíg megsül, a várakozó állásponton lévő tésztánkat mindig tegyük vissza a hűtőbe
– nyújtás, kiszúrás közben ne simogassuk, ne babusgassuk, éppen csak annyit fogdossuk, amennyire muszáj

… és most, hogy már mindent tudunk a tökéletes linzerkészítésről, jöhet a karácsonyi aprósütik királynője, a szénhidrátcsökkentett linzer.

Hozzávalók

  • 200 g DW -50% liszt
  • 100 g dia-wellness linzerpor
  • 120 g vaj
  • 20-25 g víz
  • 10 dkg dia-wellness kajszi lekvár
  • Porcukorhelyettesítő (szóráshoz) – opciós (én utálom, a fehérre szórt süti tetőt, mindig a porolással kezdem, így nálam ezt ne keressétek)

Elkészítés

Az összetevőkből betartva a fent részletezett szabályokat egynemű masszát gyúrunk.
Tésztánkat 1 órára hűtőbe tesszük. Az idő letelte után gyors mozdulatokkal kinyújtjuk, szaggatjuk, (fele mennyiséget tetszés szerinti kiszúróval középen is kiszúrjuk) majd 170 °C-on 8-10 perc alatt készre sütjük.
A linzerformákat cukormentes (házi vagy bolti) lekvárral összeragasztjuk.

Ch teljes mennyiségben: 172 g
Ch 1 db-ban (nekem 25 db lett): 6,9 g

Szénhidrátcsökkentett vaVAJAS KEKSZ ALAP

Hozzávalók

  • 350 g DW -50% liszt
  • 130 g vaj
  • 38 g negyedannyi édesítő
  • 2 tojás
  • 1 t.k. vanília aroma
  • 1 csipet só

Ezt variálhatjuk az alábbi módon:

– KÓKUSZOS: VAJAS KEKSZ ALAP + 70 g kókuszreszelék
– CITROMOS: VAJAS KEKSZ ALAP + citromhéj + 4 ek. citromlé
– KAKAÓS: VAJAS KEKSZ ALAP + 10 g cukrozatlan kakaópor
– VANÍLIÁS: VAJAS KEKSZ ALAP + 40 g Dia-Wellness Bourbon Vaníliáscukor
– MANDULÁS: VAJAS KEKSZ ALAP + 60 g aprított mandula
– DIÓS: VAJAS KEKSZ ALAP + 60 g aprított dió
– MOGYORÓS: VAJAS KEKSZ ALAP + 60 g aprított mogyoró

Elkészítés

Az összetevőkből betartva a fent részletezett szabályokat egynemű masszát gyúrunk. Lisztet (variációs szárazanyagokkal) sóval, negyedannyival elkeverjük, hideg kockázott vajjal morzsoljuk, hozzáadjuk a vanília aromát, a tojást és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Tésztánkat 1 órára hűtőbe tesszük. Az idő letelte után gyors mozdulatokkal kinyújtjuk, csillag, virág, vagy gyerekek kérésére akármilyen és bármilyen figurásra szaggatjuk, majd 170 °C-on 8-10 perc alatt készre sütjük.

Vajas alapkeksz Ch teljes mennyiségben: 143 g
Ch 1 db-ban (nekem 30 db lett): 4,8 g

…és még egy csacsiság…

Szénhidrátcsökkentett vajas keksz sütipecséthez

Hozzávalók

  • 200 g Dia Wellness -50 % lisztkeverék
  • 100 g vaj
  • 20 g negyedannyi édesítő
  • 1 t.k. vanília aroma
  • 1 tojás
  • 1 csipet só

Elkészítés

Lisztet a sóval, negyedannyival összekeverjük, majd a keveréket a vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a vanília aromát és a tojást. Összegyúrjuk, majd a tésztát 1 órán át hűtőbe pihentetjük. Fél cm vékonyra kinyújtjuk, pecsételjük, szaggatjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt készre sütjük.

Ch teljes mennyiségben: 82 g
Ch 1 db (nekem 25 db lett belőle): 3,3 g

Kellemes készülődést mindenkinek!

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!