Linzer

A linzer egy csudi jó alap, mert a tésztájából bármi lehet. (ahogy a kőműves mondaná, ha megáll fal, ha eldől, járda)
Ha kezdő vagy a konyhában a legjobb, ha nem dicsekszel előre, hogy mi készül, aztán ahogy sikerül, lesz még időd a névválasztásra!

Az alábbi tésztából a linzeren kívül készülhet isler, lekváros karika, pitetészta, de akár sós aprósütemény is!
Tehetünk bele kakaót, mákot, diót, narancsot, citromot, kókuszt és variálhatjuk mindezeket végtelen módon, de csak akkor, lesz jó, ha tudjuk, hogyan lesz omlós és puha. Ha elcsesszük, ehetjük a jól kinézős fűrészport. Elég ilyet egyetlen egyszer asztalra tenni, utána életed végéig hallgathatod! TAPASZTALAT!

A linzerkészítés titkai:

– minden alapanyagnak hidegnek kell lennie (sőt, a tészta gyúrása közben sem szabad felmelegednie)
– a zsiradék vaj, soha nem margarin, ha variálunk, az csak zsír lehet, de az is csak részben
– a vajat (ha nincs késes aprítónk) apró kockákra vágjuk vagy nagylyukú sajtreszelőn reszeljük. Mivel Edward Cullen nem a barátunk, hogy ebben a műveletben segítségünkre legyen, a vajat kockázás után visszatesszük még a hűtőbe, így sokkal egyszerűbb lesz a liszttel összemorzsolni úgy, hogy közben ne olvassza fel a kezünk melege.
– hideg vajat lisztes anyaggal nedves homok állagúra morzsoljuk
– Az összeállított tésztát pihentetni kell – minél tovább, annál jobb.
– ha kiszaggattunk egy adag süteményt, és türelmesen várjuk, amíg megsül, a várakozó állásponton lévő tésztánkat mindig tegyük vissza a hűtőbe
– nyújtás, kiszúrás közben ne simogassuk, ne babusgassuk, éppen csak annyit fogdossuk, amennyire muszáj

… és most, hogy már mindent tudunk a tökéletes linzerkészítésről, jöhet a karácsonyi aprósütik királynője, a szénhidrátcsökkentett linzer.

Hozzávalók

  • 200 g DW -50% liszt
  • 100 g dia-wellness linzerpor
  • 120 g vaj
  • 20-25 g víz
  • 10 dkg dia-wellness kajszi lekvár
  • Porcukorhelyettesítő (szóráshoz) – opciós (én utálom, a fehérre szórt süti tetőt, mindig a porolással kezdem, így nálam ezt ne keressétek)

Elkészítés

Az összetevőkből betartva a fent részletezett szabályokat egynemű masszát gyúrunk.
Tésztánkat 1 órára hűtőbe tesszük. Az idő letelte után gyors mozdulatokkal kinyújtjuk, szaggatjuk, (fele mennyiséget tetszés szerinti kiszúróval középen is kiszúrjuk) majd 170 °C-on 8-10 perc alatt készre sütjük.
A linzerformákat cukormentes (házi vagy bolti) lekvárral összeragasztjuk.

Ch teljes mennyiségben: 172 g
Ch 1 db-ban (nekem 25 db lett): 6,9 g

Szénhidrátcsökkentett vajas keksz alap

Hozzávalók

  • 350 g DW -50% liszt
  • 130 g vaj
  • 38 g negyedannyi édesítő
  • 2 tojás
  • 1 t.k. vanília aroma
  • 1 csipet só

Ezt variálhatjuk az alábbi módon:

– KÓKUSZOS: VAJAS KEKSZ ALAP + 70 g kókuszreszelék
– CITROMOS: VAJAS KEKSZ ALAP + citromhéj + 4 ek. citromlé
– KAKAÓS: VAJAS KEKSZ ALAP + 10 g cukrozatlan kakaópor
– VANÍLIÁS: VAJAS KEKSZ ALAP + 40 g Dia-Wellness Bourbon Vaníliáscukor
– MANDULÁS: VAJAS KEKSZ ALAP + 60 g aprított mandula
– DIÓS: VAJAS KEKSZ ALAP + 60 g aprított dió
– MOGYORÓS: VAJAS KEKSZ ALAP + 60 g aprított mogyoró

Elkészítés

Az összetevőkből betartva a fent részletezett szabályokat egynemű masszát gyúrunk. Lisztet (variációs szárazanyagokkal) sóval, negyedannyival elkeverjük, hideg kockázott vajjal morzsoljuk, hozzáadjuk a vanília aromát, a tojást és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Tésztánkat 1 órára hűtőbe tesszük. Az idő letelte után gyors mozdulatokkal kinyújtjuk, csillag, virág, vagy gyerekek kérésére akármilyen és bármilyen figurásra szaggatjuk, majd 170 °C-on 8-10 perc alatt készre sütjük.

Vajas alapkeksz Ch teljes mennyiségben: 143 g
Ch 1 db-ban (nekem 30 db lett): 4,8 g

…és még egy csacsiság…

Szénhidrátcsökkentett vajas keksz sütipecséthez

Hozzávalók

  • 200 g Dia Wellness -50 % lisztkeverék
  • 100 g vaj
  • 20 g negyedannyi édesítő
  • 1 t.k. vanília aroma
  • 1 tojás
  • 1 csipet só

Elkészítés

Lisztet a sóval, negyedannyival összekeverjük, majd a keveréket a vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a vanília aromát és a tojást. Összegyúrjuk, majd a tésztát 1 órán át hűtőbe pihentetjük. Fél cm vékonyra kinyújtjuk, pecsételjük, szaggatjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt készre sütjük.

Ch teljes mennyiségben: 82 g
Ch 1 db (nekem 25 db lett belőle): 3,3 g

Kellemes készülődést mindenkinek!

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!