Advent harmadik vasárnapjára mivel is készülhettem volna, ha nem egy egyszerű, de nagyszerű karácsonyi süteménnyel. Mivel a hagyományok híve vagyok, egyrészt nehezen mozdulok ki a komfortzónámból, másrészt pedig nem szívesen kísérletezgetem a karácsonyi menüt és a sütikéket illetően, de rá kellett jönnöm, hogy tavaly már ellőttem az összes karácsonyi receptet, így mégis csak elő kell rukkolnom valami újdonsággal.
(A diétás bejgli, szaloncukor, mézeskalács, linzer, isler, zserbó recepteket (a karácsonyi menüvel együtt) a keresőbe beírva találjátok meg az oldalon.)
A siker érdekében – ha valami újjal készülünk -, érdemes egy próbasütést végezni, hogy ne akkor essünk kétségbe, amikor már minden bóót bezárt, az alapanyagokból pedig forgalmazási veszteség lett. A próbasütést amúgy is csípi a család, felezett, negyedelt mennyiségekkel el lehet húzni a mézesmadzagot az orruk előtt, és végeredményként mindenki örül. Ők a kóstolásnak, Te a sikernek.
Jöjjön, akkor az idei karácsonyi sütik sztárja, ami itt akkora sikert aratott, hogy kell süssek karácsonykor ilyet.
IS. A minden más megszokott mellé.

Hozzávalók
Hozzávalók a diós piskótához:
- 5 tojás
- 10 evőkanál dia-wellness -50% liszt
- 3 evőkanál negyedannyi
- 5 dkg darált dió
- 5 evőkanál víz
- 1 teáskanálnyi sütőpor
Hozzávalók a rumos krémhez:
- 3 dl tej
- 3 evőkanál dia-wellness -50% liszt
- 4 dkg negyedannyi
- 20 dkg vaj
- 20 dkg darált dió
- 2 e.k rum aroma (vagy egy kicsit több, vagy lebeszéljük a sütiről a gyereket, és nem aroma)
A tetejére:
- 10 dkg olvasztott étcsokoládé
- 30 szem (fél) dió

Elkészítés
Sütőt 180 fokra előmelegítjük. Igen, ezzel kezdünk, mert olyan gyorsan végzünk a tésztával, hogy nem is lesz ideje bemelegedni (nekünk meg ki).
A tojásokat ketté választjuk, a fehérjéből kemény habot verünk.
A sárgáját kikeverjük a negyedannyival és hozzáadjuk a vizet, majd mehet bele a többi száraz alapanyag is. Ha szemmel láthatólag jól sikerült a kavarás, mehet bele a tojáshab.
Vajjal vékonyan kikent magasfalú tepsibe borítjuk, és mehet is sülni.
180 fokon 40 percen át.
Amíg ő ott elvan magában, addig mi nekiesünk a krémnek.
A dw lisztet és a darált diót elkeverjük a tejjel, majd lassú tűzön krémmé főzzük. Kihűtjük, de nem hagyjuk magára, pár percenként meglátogatjuk a várakozó állásponton, és keverünk rajta egyet, hogy ne legyen csomós. Mindeközben a vajat a negyedannyival kikeverjük. Ha kihűlt a krém hozzáadjuk az ízlés szerint választott rum(aroma) mennyiséggel.
Dióspiskótánk mindeközben már megsült, kivettük és hagytuk békében hüledezni.
Végül a diós krémet rákenjük a piskótára, a csokit megolvasztjuk vízgőz felett, és a krém tetején eloszlatjuk. Dióval díszítjük, majd fél órára visszatesszük a hűtőbe. (mert, ha jól megkeményedik a csoki a tetején, akkor tudtok ilyen gyönyörű, rusztikus (tördelt csokis) szeleteket vágni. 😀
Ch teljes mennyiségben: 201 g
Ch 1 kockában (nekem 30 lett): 6,7 g
Ezek a receptek is érdekelhetnek
(piros)Aranyos csirkecomb
Ettetek már Aranyos csirkecombot? A Diab diéta a la Panka az alapanyagok kreatív felhasználására is megtanít.
Tejfölös burgonyafőzelék rántott párizsival
Gyors és népszerű retró ebéd a mindennapokra Diab diéta a la Panka receptjével.
Tejszínes hagymakrémleves
Egy gyorsan összedobható melengető leves, amihez mindig van otthon alapanyag. Hogy a gyerekek is megegyék, legyen utána desszert, javasolja Panka.
Amerikai csokis keksz
Minden diabos háztartásban van cukormentes keksz a kisétkezésekre, amit házilag is készíthetünk. Próbáljátok ki Diab diéta a la Panka csokis kekszét!
Dubarry karfiol
Könnyed, alacsony szénhidráttartalmú főétel, ami után még egy nagy desszert is beleér.
Snackek leveles tésztából
A leveles tésztából készült bármi mindig sikert arat édesen és sósan is, így ciki, nem ciki, de itt mindig lapul a hűtőben.
Islergolyó sütés nélkül
Gyerekekkel is könnyen elkészíthető karácsonyi ínyencség dióval, étcsokoládéval és diabetikus lekvárral.
Zserbótekercs
Régi zserbó, új köntösben - kevesebb vacakolással, és persze a lehető legdiétásabb változatban!
Karácsonyi nutell(F)ás
Csak három alapanyag, és egy kis kézügyesség kell ehhez a látványos karácsonyi édességhez.
Támogasd a munkánk!
Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!