Advent harmadik vasárnapjára mivel is készülhettem volna, ha nem egy egyszerű, de nagyszerű karácsonyi süteménnyel. Mivel a hagyományok híve vagyok, egyrészt nehezen mozdulok ki a komfortzónámból, másrészt pedig nem szívesen kísérletezgetem a karácsonyi menüt és a sütikéket illetően, de rá kellett jönnöm, hogy tavaly már ellőttem az összes karácsonyi receptet, így mégis csak elő kell rukkolnom valami újdonsággal.

(A diétás bejgli, szaloncukor, mézeskalács, linzer, isler, zserbó recepteket (a karácsonyi menüvel együtt) a keresőbe beírva találjátok meg az oldalon.)

A siker érdekében – ha valami újjal készülünk -, érdemes egy próbasütést végezni, hogy ne akkor essünk kétségbe, amikor már minden bóót bezárt, az alapanyagokból pedig forgalmazási veszteség lett. A próbasütést amúgy is csípi a család, felezett, negyedelt mennyiségekkel el lehet húzni a mézesmadzagot az orruk előtt, és végeredményként mindenki örül. Ők a kóstolásnak, Te a sikernek.

Jöjjön, akkor az idei karácsonyi sütik sztárja, ami itt akkora sikert aratott, hogy kell süssek karácsonykor ilyet.
IS.  A minden más megszokott mellé.

Hozzávalók

Hozzávalók a diós piskótához:

  • 5 tojás
  • 10 evőkanál dia-wellness -50% liszt
  • 3 evőkanál negyedannyi
  • 5 dkg darált dió
  • 5 evőkanál víz
  • 1 teáskanálnyi sütőpor

Hozzávalók a rumos krémhez:

  • 3 dl tej
  • 3 evőkanál dia-wellness -50% liszt
  • 4 dkg negyedannyi
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg darált dió
  • 2 e.k rum aroma (vagy egy kicsit több, vagy lebeszéljük a sütiről a gyereket, és nem aroma)

A tetejére:

  • 10 dkg olvasztott étcsokoládé
  • 30 szem (fél) dió

Elkészítés

Sütőt 180 fokra előmelegítjük. Igen, ezzel kezdünk, mert olyan gyorsan végzünk a tésztával, hogy nem is lesz ideje bemelegedni (nekünk meg ki).
A tojásokat ketté választjuk, a fehérjéből kemény habot verünk.
A sárgáját kikeverjük a negyedannyival és hozzáadjuk a vizet, majd mehet bele a többi száraz alapanyag is. Ha szemmel láthatólag jól sikerült a kavarás, mehet bele a tojáshab.
Vajjal vékonyan kikent magasfalú tepsibe borítjuk, és mehet is sülni.
180 fokon 40 percen át.
Amíg ő ott elvan magában, addig mi nekiesünk a krémnek.
A dw lisztet és a darált diót elkeverjük a tejjel, majd lassú tűzön krémmé főzzük. Kihűtjük, de nem hagyjuk magára, pár percenként meglátogatjuk a várakozó állásponton, és keverünk rajta egyet, hogy ne legyen csomós. Mindeközben a vajat a negyedannyival kikeverjük. Ha kihűlt a krém hozzáadjuk az ízlés szerint választott rum(aroma) mennyiséggel.
Dióspiskótánk mindeközben már megsült, kivettük és hagytuk békében hüledezni.
Végül a diós krémet rákenjük a piskótára, a csokit megolvasztjuk vízgőz felett, és a krém tetején eloszlatjuk. Dióval díszítjük, majd fél órára visszatesszük a hűtőbe. (mert, ha jól megkeményedik a csoki a tetején, akkor tudtok ilyen gyönyörű, rusztikus (tördelt csokis) szeleteket vágni. 😀

Ch teljes mennyiségben: 201 g
Ch 1 kockában (nekem 30 lett): 6,7 g

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!