Csokit vagy csalunk! Nagyon szellemes…. még, ha inkább irodalmár volt, mint nyelvész, aki a “Trick or treat!” -et magyarra fordította, akkor is. Amíg a mi gyerekeink kicsik voltak, nem tartották itthon ezt a hagyományt, és idén sem kívánok vitát nyitni arról, hogy Mindenszentek vagy Halloween, de egy biztos: a szomszédban pókos sütik sültek.

Ahogy az is, hogy semmi sem lehet rossz, ami azt a célt szolgálja, hogy az ember felemelje a kis seggét, kimenjen az utcára, megismerje a szomszédait, a gyereke ovis-, sulistársainak szüleit, és emberek között töltsön el egy estét. Azok előtt, akik szervezik, hetekig készülnek mindenféle rémisztő és szellemes dologgal, és várják a gyerekeket… hát azok előtt meg igenis le a kalappal!

Engedjük el a fotel karfáját, és lássunk túl azon, hogy SZERINTÜNK hol, és mit kellene tartani, és vegyük észre a lényeget! Azt, hogy olyan kevés dolog van ma, ami összehozza fizikálisan az embereket, és mekkora kincs minden ilyen kezdeményezés. Készülni, várni, elindulni, találkozni, megviccelni egymást, barátkozni, kérni, megköszönni, hálásnak lenni, példa arra a felnövő generációnak, hogy a telefonnyomkodáson túl is van élet. És mielőtt bárkinek eszébe jutna a fotelmisszió, azért tegyük tisztába.

Halloween: október 31.
Mindenszentek: november 1.
Halottak napja: november 2.
Háromnapos ünnep is lehetne… Mindenki tartsa úgy, ahogy szeretné!

Recept? Milyen recept? Jaaa, a pókos…
Gondoltam, ha már így alakult, hogy a szomszédasszony megsütötte, és csak dumálnom kell róla, azt írok, amit akarok. Kihasználom hát az alkalmat, és gyorsan felelevenítem a mézeskalácsról tanultakat, aztán aki a mézeset jobban szereti, mint a bogarasat, az majd előveszi, amikor eljön az ideje.

Hozzávalók (kb. 100 db)

  • 1 kg dia-wellness -50% liszt
  • 6 dkg negyedannyi édesítő
  • ½ csomag szódabikarbóna
  • Fűszerek (őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, 1 citrom reszelt héja(ez a madár nem költöző), gyömbér) vagy 1 cs mézeskalács fűszerkeverék
  • 25 dkg margarin
  • 35 dkg maci sweet
  • 2 tojás sárgája
  • Díszítéshez: DW tojásfehérje hab alap, dió, mandula, csokival bevont magok, aszalványok, barna/fekete/piros ételfesték

Elkészítés

A liszthez hozzákeverjük a 1/2 csomag szódabikarbónát és ízlés szerint a fűszereket vagy a fűszerkeveréket. Liszt közepébe – mértani pontossággal – belehelyezzük a margarint. Mézet a negyedannyival felforraljuk, majd a margarinra öntjük. Ha a margarin kissé megolvadt, hozzáadjuk a 2 tojás sárgáját is. Melegen összegyúrjuk a tésztát, nyújtjuk, szaggatjuk. Sütés előtt megkenhetjük tojással, de én ezt általában kihagyom, mert jobban szeretem, ha rusztikus a felülete. Aki mandulával/dióval díszítené, itt jön a kiszúrt formára a tojáspötty (ragasztó gyanánt) és mehet rá a mag. 160°C -os előmelegített sütőben 8-10 perc alatt megsütjük.

Ha kihűlt, időnk és kedvünk szerint díszíthetjük. Sütés után kemény lesz, mint a vaskorlát a kocsma előtt, de dobozba zárva pár nap alatt megpuhul. Mondanám, hogy karácsonyig eláll, de úgyse fog. Általában szavatossági idő lejárta előtt lába kél…

Ui.: amit nem eszünk meg, azt cirádázhatjuk bátran színes cukormázzal is akár

Ch teljes mennyiségben: 585 g
Ch 1 díszítés nélküli figurában (mivel különböző alakúak, ezért csak kb): 5,9 g

A fotelügyintézőknek pedig, akik biztos, hogy nem sütnek idén se pókos sütit és nem várnak gyereket se csokival, se 9 hónapra, de mindenkinél mindent is jobban tudnak, azoknak álljon itt egy vers szeretetem jeléül (gondolatébresztőnek).

Aranyosi Ervin: Halottaknak napján

Halottaknak napján,
gondolkozz el, kérlek!
Mennyire fontosak
azok, akik élnek?
Milyen gyakran gondolsz
rájuk szeretettel?
Jelenthet-e annyit,
mint ki régen ment el?

Ilyenkor az ember
temetőbe jár ki,
Elmúlt szeretteit
véli megtalálni.
Közben annyin élnek
magányosan, távol,
kire nem jut idő,
kit a szív nem ápol.

Pedig a halottak
a szívünkben élnek.
A hétköznapokba
bőven beleférnek.
M’ért nincs az élőkért
ugyanilyen ünnep,
ami lángra gyújtja
apró mécsesünket.

Aki elment, jól van,
csak egy más világon,
s nem tud örvendezni
levágott virágon.
Földdé porladt testet
látogatsz a sírnál.
Élőkért tehetnél,
ahelyett, hogy sírnál!

Oly sok a magányos,
kinek nem jut semmi.
Ki örülni tudna,
ha tudnák szeretni.
Ám ezt meg se látod
– tudod – attól félek.
Megbékélni kéne,
s nem visz rá a lélek.

Vársz, amíg késő lesz,
mikor már nem bánthat,
akkor száll szívedre,
majd a gyász, a bánat.
S jön halottak napja,
s mész a temetőbe,
bocsánatot kérni,
s elbúcsúzni tőle…

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!