Húsvét után kardinális kérdés, hogy mi lesz a sonkalével. Legkézenfekvőbb, hogy megy a levesbe…vagy a főzelékbe…vagy betesszük a fagyasztóba mondjuk a soha viszont nem látásig… Kivéve, ha… azzal a lendülettel egyből kiborítjuk, amikor kihűlt benne a sonka. De egy biztos! Bármi is lesz belőle, kell utána valami édes második.

Na ne gondoljuk túl a dolgokat, nézzünk szét a további húsvéti maradékok között, miből gazdálkodhatunk… A készlet kb. olyan, mint a madaras teszkóban a 2 napos bezárás előtt 10 perccel. 3 szikkadt zsemle, tojás, tej…, de pont elég is lesz ennyi a fagyasztóban lapuló túróval.

Amivel nem számoltam, az leánygyermek volt, aki reggel sunyiban megpirított egyet reggelire és jól meg is ette, de megnyugtatott, hogy ő már nem is szereti a túrót, miénk lehet a maradék kettő.
Így nem lett olyan fotogén, mintha egész zsömléket töltöttem volna, de hál’ istennek megenni terveztem, nem nézegetni. (Azért a leírás a hivatalos készítési módját tartalmazza.)

Hozzávalók (4 adag)

  • 4 db zsemle
  • 400 g túró
  • 4 db tojás
  • 400 ml tej
  • 2 ek negyedannyi édesítő
  • 1 tk vanília aroma
  • 1 db citrom reszelt héja (nem a madár)
  • 2 ek mazsola (elhagyható)
  • 2 ek tejföl

Elkészítés

Zsemlék (zsömlék, kinek hogy…) tetejét levágjuk, és kiszedjük a belsejét úgy, hogy kb. 1 cm vastag maradjon a héja.
A zsemle belét apró darabokra tépkedjük.
A túróhoz mehet 1 evőkanál édesítő, 2 egész tojás, a reszelt citrom héja, a tejföl, a vanília aroma, a zsemlék belseje és az opciós mazsola.
Alaposan elkeverjük.

A maradék édesítőt és a 2 tojást felhabosítjuk majd elkeverjük a tejjel.
Kibelezett zsemléket édestejes-tojásos izébe áztatjuk, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd megpakoljuk őket a túrós töltelékkel.

A zsemle tetőket szintén beáztatjuk, és a töltött zsömire tesszük.
180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt pirosra sütjük.

Ch 1 db-ban (mazsola nélkül): 41 g
Ch 1 db-ban (mazsolával): 48 g

Jójó… de mi lett a sonkalével?
… hááát… azt majd legközelebb elmesélem.

Gódor Panka

Receptek diabosoknak rovatunk szerzője végzettségét tekintve szakács. Lánya 2008 óta diabéteszes. Panka a családja számára bevált recepteket osztja meg velünk hétről hétre, köztük sok-sok édességgel. Diab Diéta a la Panka oldalát itt érhetitek el.

Ezek a receptek is érdekelhetnek

Támogasd a munkánk!

Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!

Támogatom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Amire számíthatsz: havi rendszerességgel hírek a legújabb diab eszközökről, szakmai cikkek, információk és beszámolók a Szurikáta-programokról, diétás receptek pontos szénhidrátokkal.
Iratkozz fel hírlevelünkre!