Húsvét után kardinális kérdés, hogy mi lesz a sonkalével. Legkézenfekvőbb, hogy megy a levesbe…vagy a főzelékbe…vagy betesszük a fagyasztóba mondjuk a soha viszont nem látásig… Kivéve, ha… azzal a lendülettel egyből kiborítjuk, amikor kihűlt benne a sonka. De egy biztos! Bármi is lesz belőle, kell utána valami édes második.
Na ne gondoljuk túl a dolgokat, nézzünk szét a további húsvéti maradékok között, miből gazdálkodhatunk… A készlet kb. olyan, mint a madaras teszkóban a 2 napos bezárás előtt 10 perccel. 3 szikkadt zsemle, tojás, tej…, de pont elég is lesz ennyi a fagyasztóban lapuló túróval.
Amivel nem számoltam, az leánygyermek volt, aki reggel sunyiban megpirított egyet reggelire és jól meg is ette, de megnyugtatott, hogy ő már nem is szereti a túrót, miénk lehet a maradék kettő.
Így nem lett olyan fotogén, mintha egész zsömléket töltöttem volna, de hál’ istennek megenni terveztem, nem nézegetni. (Azért a leírás a hivatalos készítési módját tartalmazza.)

Hozzávalók (4 adag)
- 4 db zsemle
- 400 g túró
- 4 db tojás
- 400 ml tej
- 2 ek negyedannyi édesítő
- 1 tk vanília aroma
- 1 db citrom reszelt héja (nem a madár)
- 2 ek mazsola (elhagyható)
- 2 ek tejföl

Elkészítés
Zsemlék (zsömlék, kinek hogy…) tetejét levágjuk, és kiszedjük a belsejét úgy, hogy kb. 1 cm vastag maradjon a héja.
A zsemle belét apró darabokra tépkedjük.
A túróhoz mehet 1 evőkanál édesítő, 2 egész tojás, a reszelt citrom héja, a tejföl, a vanília aroma, a zsemlék belseje és az opciós mazsola.
Alaposan elkeverjük.
A maradék édesítőt és a 2 tojást felhabosítjuk majd elkeverjük a tejjel.
Kibelezett zsemléket édestejes-tojásos izébe áztatjuk, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd megpakoljuk őket a túrós töltelékkel.
A zsemle tetőket szintén beáztatjuk, és a töltött zsömire tesszük.
180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt pirosra sütjük.
Ch 1 db-ban (mazsola nélkül): 41 g
Ch 1 db-ban (mazsolával): 48 g
Jójó… de mi lett a sonkalével?
… hááát… azt majd legközelebb elmesélem.

Ezek a receptek is érdekelhetnek
Rizotto a la Panka
Rizs, kicsit másként, mint ahogy általában esszük. A gombás, parmezános rizottót tálalhatjuk vegetáriánus főételként vagy köretként.
Mákos linzer a la Panka
Mákkal, szénhidrátcsökkentett liszttel és diabetikus lekvárral készítve a linzer diétás finomság - akár szilveszterkor is fogyaszthatjuk!
Reszelt almás sütemény
Egy aduász sütemény, amelyhez mindig van otthon alapanyag, és amit szabadon turbózhatunk extra feltétekkel.
Kaya (malajziai kókusztojás lekvár) cukormentes karamellel
Gazdag és aromás lekvár, amely tökéletes pirítóshoz, de mehet a buggyantott tojás alá, locsolhatod szójaszósszal, keverheted joghurtba.
Csirkemell fűszeres őszibarack mártással
A csirkemellhez tálalt cukormentes barack kompót püré a kurkumától és a karamellizálódott hagymától lesz mennyei.
Sajtos sonkás tojásos tortilla
Ez a Panka-féle tortilla klassz alternatívája a fullos tojásos reggeliknek vagy akár a melegszendvics-vacsoráknak. Sok salátával tálaljuk!
Post-it alias gumisüti
A cukormentes gumisüti szuper vendégváró, ha diabéteszes gyermek érkezik hozzánk - akár halloween bulira.
Lecsós csirkemell
A nyár utóízeit varázsolja elénk ez az egyszerű főétel Gódor Pankától, amit akár a ránk fonnyadt zöldségekből is összedobhatunk.
Rakott kelkáposzta bulgurral
A diabéteszes diétában legtöbbször bulgurra cseréljük a rizst a rakott ételekben a lassabb felszívódás miatt. Rakott kelkáposzta Diab diéta a la Pankától.
Támogasd a munkánk!
Csatlakozz közösségünkhöz önkéntesként, ha teheted, adománnyal segítsd alapítványunkat, vagy cégeddel vegyél részt egy-egy projektünk megvalósulásában! Nézd meg, mennyi mindent tudunk megvalósítani a támogatásoddal!